"Yoğurdu üflüyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Yoğurdu üflüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2015 17:24

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 122 hektarla, üzerinde çalıştığı en büyük kentsel dönüşüm alanı olan Gaziemir’deki Aktepe ve Emrez bölgeleri için düzenlediği 500 bin TL ödüllü "Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması"nı sonuçlandırdı.

Haberin Devamı

Kentin farklı bölgelerinde kent dönüşümü için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde 122 hektarlık alanda uygulayacağı proje için açtığı "Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması"nı sonuçlandırdı. Yarışmada 5 eş değer eser ile 5 esere mansiyon ödülü, düzenlenen kolokyum ile sahiplerini buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki günlerde 5 eş değer eser arasından bir tanesini "uygulanacak proje" olarak seçecek. Eserler 18 Ekim’e kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sergilenecek.

"YOĞURDU ÜFLÜYORUZ"

Kolokyumun açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunda şu anda 6 bölgede çalıştıklarını, Uzundere’nin bir bölümünde hemen hemen inşaat ihalesine çıkabilecek duruma geldiklerini söyledi. Örnekköy’de ise ciddi ilerleme kaydettiklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "İlçe belediyeleri ve İzmirli hemşehrilerimizle ve her şeyden önemlisi mülk sahipleriyle, kentsel dönüşüm yapılacak bölgedeki insanlarımız ile uyum içerisinde çalışmamız gerekiyor. Tabii ki, insanın doğasında var; herkes bir daire fazla olsun, mağazası 2-3 metrekare daha büyük olsun ister. Ama şehircilik, şehir plancılığı, mimarlık diye bilim dalları var. Onlara uymadığınız zaman yaptığınız kentsel dönüşümün ileriye taşınması söz konusu olamaz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Gecekondudan dönüştürmeye çalıştıkları bölgelerin, ülkedeki hızlı göçten ve çaresizlikten oluşmuş yerler olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Bunları dönüştürürken 40-50 sene sonrasını düşünüyoruz. O yıllar gelince ’Vay biz bunları yine yanlış yapmışız. Bunlar gecekondu değil ama apartman kondu oldu. Bunları da değiştirelim. Sık olmuş, sosyal donatı alanları olmamış’ diye bir daha bir ülkenin başına, zenginliğimizin başına, kaynaklarımızın başına dert açmamak düşüncesiyle gerçekten yoğurdu üfleyerek yemeye çalışıyoruz" dedi.

"MANİPÜLASYONLARA KANMAYIN"

Kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında kendilerine en çok zaman kaybettiren konunun manipülasyonlar olduğunu ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Uzlaşı konusunda bazen siyasi manipülasyonlarla, hele hele bu seçim arifelerinde çok daha sık rastlanan birçok atraksiyonla ve projeleri neredeyse uzun süre bekleyecek noktaya varan olaylarla, söylemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bunların hiçbirisi doğru değil. Negatiften negatif çıkıyor. Yani olumsuzdan olumsuz çıkıyor. Maalesef ki maalesef, insan hırsının kontrol edilmemesi, bu tür işleri de çıkarıyor başımıza. Kentsel dönüşüm yaparken en çok uğraştığımız konuların başında bu tür manipülasyonlar geliyor. Kentini, ülkesini sevenlerin, orada oturan insanları sevenlerin bu tür şeylerden kaçınmasını istiyoruz. Belediyemiz zaten dönüşüm bölgelerinde oturan insanların bu ranttan maksimum düzeyde pay alması için her türlü çalışmayı yapıyor. Ama bunun da bir sınırı var. Yoğunluğun da yüksekliğin de, yani hepsinin bir sınırı var. Bizim felsefesini oturttuğumuz kentsel dönüşümde; müteahhitler bu inşaatı yapacak. İhaleye girip bir fiyat verecek. Ama kar etti ama zarar etti. Oradaki ihale bedelinden çıktıktan sonra kalan rant ve değerin hepsini o bölgede yaşayan insanların kazanması üzerine bir felsefe oluşturduk."

Haberin Devamı

Kolokyuma katılan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, bu önemli projeyi yıllardır beklediklerini söyleyerek, "Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Gaziemir bu konuda şanslı" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fügen Selvitopu ise konuşmasında Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Kentsel dönüşüm denince akla ömrünü tamamlamış eski dokuların yıkılması ve yerine yeni binanın yapılması gibi bir algı olduğunu vurgulayan Selvitopu şunları söyledi:

"Biz kendi çalışmalarımızda bunun farklı meslek disiplinleri arasında ortak bir çalışmayla, kent bütününde ya da doku bütününde bir tasarım bir planlama çalışması olması gerektiği düşüncesiyle işe başladık. Ve oluşturulacak yaşam alanlarında her türlü teknik ve sosyal donatımların, teknik alt yapıların, sosyal alt yapıların, halkın isteklerinin yer alması düşüncesi ile projeler amaçladık."

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından kolokyuma geçildi. Jüri üyeleri sahnedeki yerini alarak yarışmaya katılanların sorularını yanıtladı.

JÜRİDE ÖNEMLİ İSİMLER YER ALDI

Jüri Danışman Üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı B. Fügen Selvitopu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı A. Suphi Şahin, Gaziemir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mitat Kale, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Tevfik Tozkoparan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, İnşaat Yüksek Mühendisi Muzaffer Tunçağ, Yüksek Mühendis Mimar Ersin Pöğün

Jüri Asil Üyeleri: Şehir Plancısı - Prof. Dr. Sezai Göksu (Jüri Başkanı), Y. Mimar -Dr. Deniz Aslan, Mimar - Tamer Başbuğ, Şehir Plancısı - Yrd. Doç. Dr. Tolga Çilingir, Y. Mimar - Dr. Devrim Çimen, Mimar - Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Peyzaj Mimarı - Prof. Dr. Adnan Kaplan

Haberin Devamı

YARIŞMA SÜRECİ

Geçen mart ayında duyurusu yapılan yarışmada projeler 26 Mayıs 2015’te teslim edildi. Jüri üyeleri 3-4 Haziran 2015’te değerlendirme yaparak birinci aşama sonuçlarını belirledi. Bu bölümde değerlendirme sonucu seçilen 10 eşdeğer projeye 10 biner TL ödül verildi. İkinci aşamada projeler 18 Ağustos 2015’te teslim alındı, 22 Ağustos’ta ikinci değerlendirme toplantısı yapıldı. Bu aşamada da 5 adet eş değer ödül ve 5 adet mansiyon ödülü verildi. Eş değer olan eserlerin her birine 60 bin TL, mansiyon alanların her birine de 20 bin TL ödül verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!