Yoga zirvede dolaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Yoga zirvede dolaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

60’larda hippilerin yaptığı yoga ünlülerin merakıyla döndü. Stres atıp zindelik kazanmak için birkaç dakika yeterli...

Yoğun iş temposu, sevgili ya da eşlerle sorunlar, çocuklarla artan dertler... İnsanın bölünmek zorunda kaldığı parçalar çoğaldıkça sorunlar da bir o kadar çoğalıyor. Hal böyle olunca da rahatlamanın yollarını aramaya başlıyor insan. İşte yoga, bu yollardan biri.

Türkiye’deki Merkezi İstanbul’da bulunan Transandantal Meditasyon Derneği’nde 16 derslik kısa kurslarla yoga öğrenmek mümkün.

Yoga uzun yıllardır bilinen bir vücut dinlendirme ve sıkılaştırma yöntemi. Vücuttaki tüm stresi atmak için değişik oturma pozisyonlarında nefes alıp vererek yapılıyor. Özellikle 1960'larda hippiler ve marjinal yaşayanların benimsediği bir spordu. Son yıllarda, özellikle Hollywood'un ünlü yıldızları (Julia Roberts, Richard Gere, Minnie Driver, Al Pacino) yoga yapmaya başlayınca, tüm dünyayı bir yoga salgınıdır aldı. İnsanlar yogayı bir yaşam biçimi haline getirdiler bile. Yani yemelerinden içmelerine, oturmalarından kalkmalarına ve hatta giyinmelerine kadar tamamen yoga tarzına uymaya başladılar. Hatta Amerikalılar çocuklarını ders stresinden kurtulmaları için yogaya yolluyorlar. Ünlü yoga hocalarına (gurulara) göre yoga yapmakla sadece stresinizi ve toksinleri atmakla kalmıyor, aynı zamanda zindeliğe ulaşıp tüm enerjinizi geri toplayabiliyorsunuz. Ayrıca, tamamen kas yapmaya yönelik olan aerobikten farklı olarak yoga, kasları yumuşatıyor. Madonna'nın birkaç yıl önceki kaslı ve erkeksi görünümü, yoga sayesinde daha kadınsılaştı. Ama tabii ki hangi türünü yapacağınızı bilmek gerek...

Yoga hocaları

Hilal Koray (Planet Health Club yoga hocası): Önce bale, sonra aerobik ve fitness, son olarak ‘‘power yoga’’... Hilal Koray yıllarca aktif sporla uğraşmış. Gün gelmiş kendi deyimiyle, vücudu sakinlik istemiş: ‘‘Vakko GYM'de günde üç, dört saat aerobik ve fitness dersleri veriyordum. Biraz dinlenmek istediğimde, bir gazete ilanı hayatımı değiştiriverdi. İlanda meditasyon ve yogadan söz ediliyordu. Normalde önce yogayla başlanır, ama ben tam tersini yapıp meditasyonla başladım. Hayatımda ilk defa pasiflik başroldeydi. Son dokuz senedir de yogadan vazgeçemiyorum. Meditasyon, düşüncesiz konuma gelmek demek. Geçmiş ve gelecek yok. Sadece o anı yaşıyorsun. Vücut ve zihin tam anlamıyla dengeleniyor.’’

Sezonun hit şarkıları gibi power yoga’nın da hitleşeceğini söyleyen Koray, ‘‘Çünkü normal yogadan farklı. Hızlı ve zorlayıcı. İyi bir sporcunun yapabileceği bir tür. Nefesle başlıyorsun, ama asla tek bir harekette sabit kalmıyorsun’diyor.

Adnan Çabuk (Serbest yogi):

Mardinli Adnan Çabuk, yoga ile 15 yıllık ilişkisini ilginç hayat serüvenine borçlu. Türkiye'de tanıştığı hippilerle tüm dünyayı dolaşmış. Yogayla da Amerika'da tanışmış. Central Park'ta, çok estetik, yumuşak hareketler yapan birini görmüş ve etkilenmiş. Daha sonra da hayran olduğu şeyin Çin yogası olduğunu öğrenmiş. Yogayı daha iyi öğrenebilmek için Hindistan'a gidip Swami Sivananda Yoga Okulu'na kaydolan Adnan Çabuk, burada üç sene eğitim almış. Her gün 2-3 saat sadece kendisi için yoga yaptığını söyleyen yogi Adnan, ‘‘İnsanları mutsuz eden ihtiras, hırs, para gibi maddi şeyler. Halbuki zihni yavaşlatıp içe döndüğünüzde, kendinizle başbaşa kalacaksınız. Bu da huzuru doğuracak’’ diyerek, yoganın bir yaşam tarzı olduğuna işaret ediyor. ‘‘Yoga, 100 yaşına kadar yapılabilecek tek spordur’’ diyen Çabuk'un milletvekili, gazeteci, televizyonculardan oluşan kırk kişilik bir öğrenci grubu var.

Meraklı ünlüler

Seren Serengil yeni tanıştı

Genç şarkıcı Seren Serengil yogaya üç ay önce ilgi duymaya başlamış. ‘‘Beynim doluydu. Hiçbir şey düşünemiyordum. İşlerin yoğunluğu, yaşadığım ilişkiler doğru düzgün düşünmeme fırsat vermiyordu. Tek isteğim yalnız kalmaktı’’ diyen Serengil, spor salonundaki hocasının tavsiyesiyle yogayı denemiş. Serengil, ilk dersten sonra bir daha gitmemeyi bile düşünmüş, ama sonra yapması gerektiğini anlamış: ‘‘Hiçbir şey anlamadım. Çünkü konsantre olabilmek çok önemli. Bir o kadar da zor. Yoganın hiçbir işe yaramadığını, beni rahatlatamayacağını düşündüm. Ama yanılmışım’’ diyen Serengil, artık kendini beyin gücüyle tedavi edebildiğini söylüyor. Üzerine giydiği rahat kıyafetlerde evinin bahçesinde fırsat buldukça yoga yapan Serengil, artık bir yoga tutkunu olmuş.

Doğan Canku kıdemli

İlk olarak üç, dört yaşında metafizik deneyimler yaşadığını söylüyor Doğan Canku. 16 yaşındayken, bedenin organlar üzerinde hakimiyet kurmasına yönelik hatha yogayla başlamış, daha sonra yogayla birlikte meditasyon da yapmış. 1986 yılında transandantal meditasyonu öğrenmiş. Dört yıl sonra Sidi tekniklerinde ustalaşarak Sida yani bu teknikleri en iyi bilen kişi unvanı almış: ‘‘Transandantal, düşünceyi aşmak demek. Bir örnekle açıklayacak olursam, güneş ışınları size hiç durmadan yağıyordur. Yalnız arada ışınların gelmesini engelleyen bir bulut vardır. Eğer bulutun üzerine çıkmayı başarırsanız, güneşi yeniden yakalarsınız. İnsanların bulutu da zihinleri. Kendi kendimizle baş başa kalıp, zihnimizi bütün maddi şeylerden arındırırsak huzura kavuşuruz.

Hint restoranları

Hint Vejeteryan Mutfağı Vejeteryan mutfağı olduğu için sadece tahıl ve sebzelere dayalı. Özellikle güneş enerjisini direkt alan besinler ağırlıklı kullanılıyor. Hint mutfağının kırk çeşit baharatının kullanıldığı yemeklerde asla soğan, sarmısak, mantar ve yumurta kullanılmıyor. Çünkü bu besinlerin zihin için agresif bir pozisyon yarattığına ve zihin-beden koordinasyonunu bozduğuna inanılıyor.

The Dudds Vejeteryan Hint mutfağından yemek istemeyenlerin tek tercihi. Çünkü birkaç ay önce İstanbul, Sultanahmet'te açılan bu ikinci Hint restoranından başkası yok. Mutfağın temelini oluşturan masala yani baharatlar karışımı yemeklere lezzet katıyor.

Hint mağazaları

Yoga, meditasyon deriz de Hint kültüründen söz etmemek olur mu hiç? Türkiye'nin ilk Hint eşyaları satan mağazası Lilla mağazaları. Çeşitli objeler, hint kıyafetleri, otantik takılar, çeşit çeşit tütsüler... Yedi yıl önce ülkemizde açılan mağazanın Taksim, Caddebostan, Göztepe, Bahariye ve İzmir Alsancak'ta şubeleri var.

Hint takıları

Hint felsefesini anlatan otantik takılar her zaman moda olmayı sürdürüyor. Burna takılan halkalar, kolyeler, yüzüklerden sonra şimdilerde ayak parmaklarını süsleyen yüzükler de bu felsefenin sembollerinden biri haline geldi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!