Yiyeceklerin içindeki

Güncelleme Tarihi:

Yiyeceklerin içindeki
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

SAĞLIK

Yıllarca 'yiyecek uzmanları' bizi uyarıp durdular. Yenilmemesi gereken yiyecekleri sıralamaktan hiç vazgeçmediler. Gerçekte ise bazı yiyeceklerden uzak durmamız bizi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakıyor. Sağlıklı yaşamak için bazı sebze ve meyveleri soframızdan eksik etmemeliyiz.

ELMA

Bir elmada 47 kalori var. Günde bir elma yemek, doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Elma, kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Elmanın kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.

MUZ

Bir muzda 95 kalori vardır. Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir. Kadınlar muzun şişmanlattığını düşünerek yemekten kaçınırlar. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Potasyum krampları önler. Adet sancılarını gidermeye birebirdir.

DOMATES

Bir domateste 14 kalori vardır. C ve E vitaminlerini içerir. Domatesin kanseri önlediği ve kalbi koruduğu biliniyor. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulnur. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller.

GREYFURT

Bir greyfurtta 48 kalori vardır. C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C vitamini gereksiniminizin yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır.

LAHANA

Bir porsiyonunda 16 kalori vardır. Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B,C ve E vitamini, potasyum içerir. Yapılan araştırmalar lahananın kansere karşı koruyucu nitelik taşıdığını ortaya çıkardı. Özellikle meme ve rahim kanserlerine karşı etkilidir.

SOĞAN

Bir porsiyonunda 22 kalori vardır. Soğan ve sarmısak, öksürük, soğuk algınlığı, boğaz ağrıları gibi sorunlara karşı birebirdir. Sülfür bileşimleri bakımından da zengindir. Kansere karşı organizmayı korur. Soğan ve sarmısak ailesi, kan basıncını ve kolesterolü düşürür, kanı inceltir ve pıhtılaşmayı önler.

BEZELYE

Bir porsiyon bezelyede 30 kalori vardır. Taze ve donmuş olarak kullanılabildiğiniz bezelye B1, C vitaminleri protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlar bol bol bezelye yemeliler.

PATATES

Bir porsiyon patateste 75 kalori vardır. Kızarmış yemezseniz, patates kilo aldırmaz. (100gram kızarmış patates 239 kalori içerir) Patates sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein içerir.

AVOKADO

Bir avokado 276 kalori içerir. Tüm meyveler arasında protein bakımından en zengin olanıdır. Bol miktarda E vitamini de içerir. Bu vitamın kalp ve deriyi koruyarak dolaşımı düzene sokar. Ayrıca potasyum ve B6 vitamini de içerir. Kadınlar için çok gereklidir.

KİWİ

Bir kiwide 29 kalori vardır. Bir portakalda olduğundan iki misli fazla C vitamini içerir. Kiwiler potasyum bakımından da zengindirler. Kiwi, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Kiwiyi ilaç niyetine de yiyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!