"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Yine ödül aldım

Dünyanın en büyük kitap fuarına ev sahipliği yapan Frankfurt, aynı zamanda da Avrupa’nın kitap başkenti konumunda.

Düzenlenen etkinlik, yalnızca bir kitap fuarı değil, aynı zamanda kültür ve sanat etkinliklerinin gerçekleştiği müthiş bir organizasyon.

İşte benim de katıldığım etkinlik, Frankfurt Kitap Fuarı’nın altmışıncısıydı ve bu etkinlik çerçevesinde Yeni Zelanda’dan Kanada’ya kadar pek çok ülkeden seçilen yemek kültür yazarına onur ödülü verildi.

Ben de Frankfurt Opera Binası’nda düzenlenen muhteşem bir törenle Türkiye adına ödül aldım. Bu seferki ödül töreninde yanımda annem, babam ve ikizler vardı. İkizlerim Hasan ve Ömer beni elimden tutarak sahneye çıkardıklarında ağlamaya başlamıştım bile. Sahnede ne konuşup ne anlattığımı ise hiç hatırlamıyorum. Alkışlar eşliğinde yerime dönerken 80 yaşını geride bırakmış olan babamla göz göze geldik. Onun gözlerindeki buğulu ışıltıysa aldığım en büyük ödüldü.

Daha sonra bizimkileri otele bıraktım ve koşuşturarak fuarın açılış seremonisine katıldım. Bu yıl fuarın onur konuğu Türkiye’ydi ve biz de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın muhteşem müziklerinin, Orhan Pamuk ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı konuşmaların eşliğinde müthiş bir gövde gösterisi yaptık. Yüzlerce Türk gazeteci, şair ve yazar fuara gelmişti. Bense Türk mutfağı konferansından çıkıp bir başka sempozyuma koştururken adeta uçuyordum. Çünkü yabancıların Türk mutfağına ve bana gösterdikleri büyük ilgi beni çok gururlandırmıştı.

Gerek ödülümü alırken, gerekse fuar etkinlikleri kapsamında oradan oraya koştururken aklımda hep aynı cümle vardı: "Ne mutlu bana ki, yurt dışında gururla anlatabileceğim zengin bir yemek kültürümüz var".

Tokatı’ın mercimekli cevizli batı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 100 gr asma yaprağı

(Taze ya da salamura olabilir.)

á 1 su bardağı yeşil mercimek

á 3 su bardağı ılık su

á 2 su bardağı köftelik bulgur

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 1 yemek kaşığı çemen

(Katı veya toz halinde olabilir.)

á 4 adet sivri biber

á 2 adet orta boy domates

á 1 demet maydanoz

á 1 demet taze nane

á 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

á 1 yemek kaşığı kuru reyhan veya kuru nane

á 1 tatlı kaşığı tuz

Taze asma yaprağı kullanacaksanız, yaprakları, kaynayan suda iyice sararıncaya kadar, en 10 dakika haşlayıp süzün. Salamura yaprak kullanacaksanız, kaynar suda 3-4 dakika haşlamanız yeterlidir. Diğer taraftan, mercimeği ılık suda yıkayıp, küçük bir tencereye aktarın. Üzerine üç su bardağı ılık su ekleyip, yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Yumuşayan mercimeği ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken üzerine bulguru da ilave edip karıştırın ve soğumasını bekleyin. Sivri biberleri ince halkalar halinde doğrayıp domatesleri tavla zarı formunda dilimleyin. Maydanoz ve dereotunu da ayıklayıp incecik doğradıktan sonra bir kenarda bekletin. Soğumuş olan mercimekli bulgurlu karışıma salçayı, katı ya da toz haldeki çemeni, kırmızı pul biberi, nane veya reyhanı ve tuzu katıp iyice karıştırın. Yeşil biber, domates, maydanoz ve dereotunu ilave edip tekrar harmanlayın. Son olarak, tuzunu kontrol edip batı servis tabağına aktarın. Yanında asma yaprağıyla birlikte servis yapın. Bu yemek kaşıkla alınıp asma yaprağına sarılır. İsterseniz batın üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı da gezdirebilirsiniz.

Narlı pancar salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet orta boy kırmızı pancar

á 1 adet büyük boy nar

á 1 paket Akdeniz yeşilliği (250- 300 gr)

á 2 yemek kaşığı sirke

á 2 diş sarmısak

á 1 adet kesmeşeker

á 8 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 2 adet limonun suyu

á 2 çay kaşığı tuz

á 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Pancarları soyup bol suyla yıkadıktan sonra dörde bölerek orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine sarmısak, sirke, kesmeşeker ve 3 su bardağı su ilave edip pancarlar yumuşayıncaya kadar, 30 dakika pişirin.

Suyunu süzüp soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, narı tanelerine ayırın. Akdeniz yeşilliğini de iyice yıkayıp süzün. Yeşilliği elinizle iri parçalara ayırarak büyükçe bir salata kasesine aktarın. Pancarları kuşbaşı et formunda doğrayıp üzerine nar tanelerini ekledikten sonra karıştırarak salata kasesine aktarın. Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu ayrı bir kapta karıştırıp sosu salatanın üzerine gezdirin. Rendelenmiş kaşar peyniriyle süslediğiniz salatayı servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI