Yılmaz'a amiral danışman

Güncelleme Tarihi:

Yılmaza amiral danışman
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, Başbakan Mesut Yılmaz'a danışman oluyor. Boğazlar'ın statüsü ve Ege konularında çalışacak olan Erkaya'ya, yabancılarla yapacağı müzakerelerde yardımcı olması için ‘Büyükelçi’ unvanı da verilecek.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Yılmaz, Erkaya'nın Başbakanlık danışmanlığı konusunu ilk kez önceki akşam yapılan ANAP Başkanlık Divanı toplantısında açtı. Toplantıda, önceki gün Erkaya ile yaptığı görüşme konusunda bilgi veren Yılmaz, ‘‘Erkaya Paşa, boğazların statüsü ve Türkiye'nin hakları konusunda en uzman kişilerden biridir. Bu konuda kendisi kadar bilgiye sahip birine rastlamadım. Kendisinden yararlanacağız’’ dedi. Yılmaz, Erkaya'nın Denizcilikten sorumlu Başbakanlık Başmüşavirliğine getirileceğini de söyledi.

BÜYÜKELÇİ UNVANI

Yılmaz'ın, Erkaya'nın danışmanlık sahasına giren konularda yabancılarla yapabileceği müzakerelerde kolaylık sağlanması için, ‘Büyükelçi’ unvanı verilmesini de istediği öğrenildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de dün Erkaya'ya ‘Büyükelçilik‘ unvanı verilip verilmeyeceği sorularına ‘diplomatik‘ bir yanıt verdi. Ecevit, Dışişleri Bakanlığı mensupları dışındaki kişilere ‘Büyükelçi‘ unvanı verilmesinin daha önce de yapılan bir uygulama olduğunu söyledi. Ecevit, hükümetin bu uygulamayı ‘yaygınlaştırma amacında‘ olmadığını da belirterek, Erkaya'nın ardından başka kişilere ‘Büyükelçi' unvanı verilmesinin düşünülmediğini de ima etti. Erkaya'ya bu unvanın verilmesi konusunun önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına gelmediği, ancak en kısa zamanda görüşülüp karara bağlanacağı öğrenildi.

RP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, Erkaya'nın, Büyükelçi ve Başbakanlık Danışmanı yapılmasını değerlendirirken, ‘‘Bugünkü siyasi konjonktüre çok uygun. Bu hükümete de çok yakışmıştır’’ dedi.

Daha önce de, yabancılarla yapacakları temasları kolaylaştırmak ve TC adına müzakerede bulunmalarını sağlamak amacıyla, Dışişleri kökenli olmayan devlet görevlilerine ‘Büyükelçi' unvanı verilmişti. Bu kişiler arasında, Çiller'in Başbakanlığı döneminde AB ile ilişkilerin yürütülmesinden sorumlu Başbakanlık danışmanı Ali Tigrel ile Demirel'in Başbakanlığı döneminde de Türki Cumhuriyetlerle ilişkilerin yürütülmesinden sorumlu danışman Namık Kemal Zeybek de bulunuyor. Anasol-D Hükümeti döneminde de yine DPT Müsteşarı Orhan Güvenen'e ‘Büyükelçi' unvanı verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!