Yılmaz, kabine ve partide yenilik hazırlığı yapıyor

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

ANAP'ın geçen haftaki Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında yapılan konuşmalardan sonra, ‘Kabinede değişiklik geliyor’ haberleri, dün daha da ağırlık kazanıyor.

Başbakan Mesut Yılmaz'a yakın isimler tarafından da bu haberler teyit edilmeye başlayınca ciddiyeti daha da artıyor.

Yılmaz'a yakın kaynak dün ‘Kabine değişikliğine mi gidiliyor?’ sorusuna net karşılık veriyor:

‘‘Sadece kabine değil, parti yönetiminde de değişiklik olacak.’’

Ancak değişikliklerin ne zaman gerçekleşeceğine dönük takvim vermekten kaçınıyor. ‘‘Çok ani bir şekilde, yani bir anda olur biter’’ demekle yetiniyor.

Kabine oluşalı daha 8 ay olmasına karşın, Yılmaz'ı kabine ve parti yönetiminde değişiklik yapmaya iten neden ne?

Partide etkin bir milletvekilinin buna verdiği yanıt şöyle oluyor:

‘‘MKYK'da kardeşi Turgut Yılmaz durduk yerde konuşmadı. Turgut Bey'in çıkışından sonra kabine değişikliği olabileceğini hissetmiştik. Hem parti yönetiminde, hem de kabinede bir atalet var. Bunu gidermek gerekiyor. Başbakan, partiyi de genç bir ekibe teslim etmek istiyor...’’

Yılmaz'ın yakın çevresinde bunlar konuşulurken, ANAP kulisinde, hangi bakanın gideceği, hangisinin yerinde kalacağına dönük sohbetler yapılmaya başlanmış bile.

Ortaya atılan isimlerden bazılarını Yılmaz'ın yakın çalışma arkadaşları da doğruluyor.

‘‘Orman Bakanı Ersin Taranoğlu parti yönetimine mi geliyor?’’ sorusuna Yılmaz'a yakın isimlerden biri şu karşılığı veriyor:

‘‘Ersin Taranoğlu, Mesut Yılmaz ile konuşmuş. Bakanlığı bırakıp, Başkanlık Divanı üyeliğine geçecek, muhtemelen de teşkilatın başına geliyor.’’

Başkanlık Divanı üyelerinden bazılarının da bakan olacağını belirtiyor. Kimlerin olabileceği sorulduğunda ise şu karşılık veriyor:

‘‘Yaşar Okuyan'ın bakan olacağını söyleyebilirim.’’

Başka bir isim olup olmadığı sorusuna ise ‘‘Kesinleşmemekle birlikte, Mehmet Keçeciler için de söyleyebilirim’’ demekle yetiniyor.

Yılmaz'ın parti yönetiminde bir gençleştirme harekâtında bulunacağını belirtiyor.

Kabinedeki değişiklikle ilgili olarak Yılmaz'a yakınlığı ile bilenen bir milletvekilinin söyledikleri ise şöyle:

‘‘Ekonomiden sorumlu bakanlarda bir değişiklik yapmaz. Yaparsa kendi yanlışı olur. Güneş Taner'in sürekli konuşma alışkanlığını frenlerse, ekonomide bir sorun yok.’’

Kabinedeki değişikliğin çok geniş kapsamlı olmayacağını da vurgulanıyor. Değişecek bakan sayısının 5'i geçmeyeceği iddiasında bulunuluyor.

Kabinede değişikliğe gidilmesinin temel nedeni olarak da 5 sivil toplum örgütünün son günlerdeki çıkışını gösteriyor.

Yılmaz'ın sivil toplum örgütlerinin hükümete dönük eleştiri dozunu artırmalarından rahatsızlık duyduğunu vurguluyor.

Bunun yanı sıra Yılmaz'ın, CHP lideri Deniz Baykal'ın önümüzdeki ay bazı bakanlar hakkında vermeyi planladığı gensoru önergelerinin önünü kesmeyi de planladığı belirtiliyor. Baykal'ın hangi bakanlar hakkında gensoru hazırlığında olduğunun bilindiğini, Yılmaz'ın da bunları dikkate alacağı iddia ediliyor.

Koalisyonun ANAP kanadında değişikliğin ne zaman gerçekleşeceğine dönük kesin bir tarih verilmese bile, sivil toplum örgütlerinin 26 Mart tarihinde yapacakları toplantı öncesinde gerçekleşebileceği yaygın bir kanı.













Yazarın Tüm Yazıları