Yıllardır aileme bakmaktan kendime çeyiz bile yapamadım

Merhaba Güzin Ablam’ın güzel yürekli kızı... Sadece sana içimi dökmek istiyorum. Bazen insanlar buna çok ihtiyaç duyarlar değil mi? Bunu da senden iyi bilen biri daha yoktur eminim.

23 yaşında bir genç kızım. Ama genç kızlığımı hálá yaşayamıyorum. Babamla annem ben 3 yaşımdayken ayrılmışlar. Ben ve ağabeyim üvey baba elinde büyüdük ama hiçbir zaman bize üvey babalık yapmadı. Meğer bir başka kadınla evliymiş. O yüzden geceleri hep 9’da gidiyormuş. Ben bunu ancak büyüyünce öğrendim. Annem sokakta kalmayalım diye kabul etmiş çünkü anneannem annemi 2 çocuğuyla kış günü sokağa atmış. Düşünüyorum da belki ben de olsam aynı şeyi yapardım. Liseyi bitirdiğimden beri çalışıyorum. Parası az çok demeden. Üniversiteye girdim okuyamadım, parasızlıktan... Önemli değil ama kendimi geliştirmesini bildim. İngilizce kursuna gittim. Sırf annemi daha rahat ettirmek için elimden ne geliyorsa yaptım.

Hálá da yapıyorum ablacığım. Çalıştırmıyorum annemi. Oysa ağabeyim hiçbir şey yapmıyor. Evli ama ona karısı bakıyor. Zaten bizim evde yaşıyorlar. Kiranın bir bölümünü verip başka hiçbir şeye karışmıyorlar. Mutfak, temizlik, faturalar, giderler hepsi benim omuzlarımda. Bir de bunlar yetmezmiş gibi çok sevdiğim insandan ayrılmak zorunda kaldım. Bunca derdin arasında bu pek mühim değildi ama yine de çok üzüldüm. Sorumluluklarımı hep bildim ablacığım. Ama 1 aydır hayatımda yeni birisi var beni çok mutlu ediyor. Benimle evlenmek istiyor ama benim çeyizim bile yok. Bunca sene hep eve harcama yaptım. Hiç eşyamız yoktu. Artık eksiğimiz yok Allah’a binlerce kez şükür. Ama kendime çeyiz hazırlayamadım. Hem ben annemi sorumsuz ağabeyimin eline nasıl bırakırım? Benim annemden annemin benden başka kimsesi yok. Bazen yemek için bir lokma ekmek bulamıyoruz; ama umutluyum bir gün biz de rahat edeceğiz. Hiç mi akrabanız yok; diyeceksin bana. Var, ama daha çok baba tarafı olduğu için bizimle görüşmüyorlar. Anne tarafını zaten yok say. Kimseden hayır yok kısacası... Sana yazmak bile o kadar rahatlattı ki beni inanmazsın... İyi ki varsın, Allah’a emanet ol.

RUMUZ: ADAŞIN BİR DERTLİ KIZIN DAHA

Canım kızım, fedakar kızım, anneciğin için yaptıklarının elbette bir gün karşılığını göreceksin... Mutluluğu bulmaya, huzurlu bir yaşam sürmeye elbette ki çok layıksın... Madem yeniden sevmiş, bugüne kadar da hep ailen için fedakarlık yapmışsın, artık biraz da kendini düşünmelisin.

Anneni ağabeyinle bırakmak sana çok zor gelecekse, evleneceğin adama bu durumu ve endişelerini anlatabilirsin. Seni seviyorsa, anneni de yanınıza almaya razı olabilir. Bu çok kolay değil, biliyorum... Ama bu gidişle annen ve ailen için yalnızlığa mahkum olacaksın, ki böyle bir şeyi senin gibi yürekli ve sevgi dolu bir kızın yaşamasına asla razı olamam...

Eminim sen bu güzel aklınla, iyi niyetinle bu duruma bir çözüm bulacaksın... Anneni de sevdiğin insanı da mutlu edeceksin.

Üniversiteye gidersem beni terk edermiş

Merhaba Güzin Abla! Öncelikle size teşekkür ediyorum, bizleri dinlediğiniz için! Benim 2 yıldır devam eden bir ilişkim var; onu canımdan çok seviyorum; onun da beni sevdiğine inanıyorum fakat ne kadar sevse de eğer ben üniversiteye gidersem benden ayrılacağını söylüyor. Bana güveniyormuş fakat ben kendimi yiyip bitiririm diyor. Aklı sıra kıskançlık yapıyor. Tabii "Kesinlikle gitme" de demiyor ama ayrılmakla tehdit edince, ben de onu çok sevdiğim için ne yapacağımı bilemiyorum. Üstelik onu çok seviyorum. Lütfen, "Senin için geleceğin önemli" demeden önce bu sevgimi de göz önünde bulundurarak cevap verin bana.

RUMUZ: BU DA MI İHANET


Evet! Ağzımdan aldın güzel kızım, gerçekten de senin için önce geleceğin önemli, diyecektim... Ama ondan da önemlisi bu genç adamın sana sürekli hükmetmek eğiliminde olacağı, seni kendi bildiği gibi yönlendirmek isteyeceği ve sana nefes aldırmayacağı. Tabii ki sen eğitim almazsan, bir meslek edinmezsen, ona hem maddi hem de manevi açıdan bağımlı olacaksın... Ama yarın öbür gün, maddi sorunlarla karşılaşırsanız, senin çalışmanı beklerse, ne yapmayı düşüneceksin? Aşk sevgi bir gün gelip bitiveriyor kızım, biraz daha gerçekçi olmalı, onu güzellikle ikna etmelisin.

Yalnızlıktan yakınanlara...

Sevgili Güzin Abla, aslında size yazıp yazmamakta karasızdım. Ama sonuçta bir cesaret geldi. Güzin Abla, benim sorunum öylesine kolay ki ama işte bana zor geliyor. Ben 24 yaşında bir erkeğim. Bugüne kadar ben çok çekingen olduğum için hiç kız arkadaşım olmadı. Bir türlü yenemiyorum bu çekingenliğimi. Kızlarla konuşamıyorum. Eğer siz uygun görürseniz sizin aracılığınız ile yeni arkadaşlarla tanışmak istiyorum. Gerçi siz bu tür konulara pek sıcak bakmıyorsunuz, biliyorum. Sizin çöpçatanlık yapmadığınızı da biliyorum. Ama mail adresimi yayınlayıp yeni arkadaşlar edinmemi sağlarsanız size minnettar kalacağım.

e-mail: antikor100@mynet.com

* * *

Sevgili Ablacığım, biliyorum sizin tarzınız değil ve bunu sevmiyorsunuz. Ama sizin okuyucularınızın içten, dürüst ve tutarlı bir yaklaşımları olduğuna inandığım, bu vasıtayla doğruyu bulacağım düşüncesi ile sizden rica etmek istedim. Dikkate alıp aşağıdaki kısa duyurumu yayınlarsanız çok mutlu olacağım.

Ben 38 yaşında (1.60-50 ölçülerinde) üniversite mezunu çalışan bir bayanım. Hiç evlenmedim. Yaşama aynı doğrultuda bakabileceğim, aile değerlerine saygı, sevgi ve sadakate değer veren, geleneksel evlilik yaklaşımına inanan, yurtdışı veya yurtiçinden bir beyle tanışıp hayatımı birleştirmek istiyorum.

e-mail: kara.selma_1970@yahoo.com.tr


Yalnızlıktan yakınan sevgili okurlarım... Bu konuda bana bu kadar güvendiğiniz için size sonsuz teşekkürler. Dediğiniz gibi bu konulara pek sıcak bakmıyorum. Ama size çok ciddi ve güvenilir bir aile hekimi ve hipnoterapisti Dr. Ofelya Cabral’ın yönetimindeki bir evlilik yapılandırma merkezi olan, www.ciddiyimtr.com adlı siteye başvurabileceğinizi öneririm.
Yazarın Tüm Yazıları