Yılın son iÅŸlem gününde petrol yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Yılın son işlem gününde petrol yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 11:03

Yılın son işlem gününde ABD ham petrolünün Şubat ayı teslimi varil fiyatı bugünkü işlemlerde 99 doların ve Londra Brent tipi ham petrolün Şubat ayı teslim fiyatı 108 doların üzerinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

ABD ham petrolünün Åžubat ayı teslimi varil fiyatı bugün Asya'daki iÅŸlemlerde 23 sent artışla 99.88 dolardan satılmaya baÅŸladı. ABD ham petrolünün Åžubat ayı teslimi varil fiyatı dün 29 sent artışla 99.65 dolardan kapanmıştı.        Â

Londra Brent tipi ham petrolün Şubat ayı teslimi varil fiyatı da 11 sent yükselişle 108.13 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatlarının artışında ABD ekonomisinin yavaşça toparlandığına iliÅŸkin veriler etkili oldu.  Â

Uluslararası piyasalarda Temmuz 2008'de 147 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördükten sonra küresel krizle birlikte 2008 yılı sonunda 44,60 dolara kadar gerileyen ham petrol fiyatları bu yıl küresel ekonomi ya da siyasi geliÅŸmelere baÄŸlı olarak iniÅŸli çıkışlı seyir izledi.   Â

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 2010 yılını 91.38 dolardan, Londra Brent tipi ham petrol de 94,75 dolardan kapattı. Tunus'taki halk ayaklanmasına dönen olayların Arap dünyasında petrol zengini ülkelere sıçrayarak bir domino etkisi yaratacağı endişeleriyle petrol fiyatları Ocak ayında yükselişini sürdürdü.

Olayların 25 Ocak'ta Mısır'a sıçraması ve artan talep beklentileri yüzünden 31 Ocak'ta Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 2008 yılından bu yana ilk kez 100 dolar sınırı aştı.

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki yükselişin gerçek sebebi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ve önemli petrol ülkesi Libya'daki olayların patlak vermesi oldu. Geçen yıl dünya petrolünün yüzde 2'sini üreten, dünya petrol üretiminde 17'inci sırada ve petrol ihracatında 15'inci sırada yer alan bu ülkedeki olayların şiddetlenmesi petrol fiyatlarının hızla tırmanarak, 2.5 yılın en yüksek seviyelerine çıkmasına sebep oldu.

Libya'daki iç savaşın petrol ihracatını olumsuz etkilemesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki halk hareketlerinin petrol arzına ilişkin kaygıları artırması ve ABD dolarının değerinin düşük olması yüzünden petrol fiyatları Nisan ve Mayıs aylarında 2008'den bu yana en yüksek seviyelerine erişti, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 127 doları ve ABD ham petrolünün varil fiyatı 114 doları gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!