Yılın özeti

Güncelleme Tarihi:

Yılın özeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 00:00

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekâtıyla başlayan 2009, Nobel Barış Ödülü’nü alan ABD Başkanı Barack Obama’nın dünyaya barış getireceği umuduyla sürdü. Ancak dünya çapındaki siyasi gerginlikler, doğal felaketler, salgın hastalıklar, ünlü ölümleri ve ekonomik kriz yıla kara bir damga vurdu.

Obama gözünü alamadı

ABD Başkanı Barack Obama, 9 Temmuz’da İtalya’da yapılan G-8 zirvesinde, Brezilya delegasyonunun 16 yaşındaki üyesi Mayora Tavares’in arkasından böyle baktı. Bu bakış, eşi Michelle Obama’nın hiç hoşuna gitmese de, Başkan kendisini savundu: “Kıza değil, merdivenlere bakıyordum.”

YILIN KAHRAMANI

Yeşil Devrim’in Nida’sı


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın hazirandaki seçimlerde hile yaptığını öne süren reformcular ayaklandı. Yeşil devrimcilerin 20 Haziran’daki gösterisine katılan Nida Ağasultan (27) vuruldu. Son anları cep telefonu ile kaydedilip tüm dünyada milyonlarca defa izlenen Nida, reformcuların “devrim şehidi” oldu.

YILIN DÜŞ KIRIKLIĞI

İlk yılında yetersizdi

ABD Başkanı Barack Obama, ilk görev yılında, seçim kampanyası süresince verdiği 500’ü aşkın sözün sadece 62’sini tutabildi. Üstelik bunlar arasında, iç ve dış politikada “önemli” sayılan tek bir vaat bile yok. Obama, sağlık reformu konusunda adımlar atsa da, ilk yılında kazandığı Nobel Barış Ödülü’nü hak etmediği görüşü hâkim.

YILIN FLÖRTÜ

Hillary’den David’e kur


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “Telefonda bile aksanı yüzünden ona beş saniyede çarpılıyorum” dediği İngiliz mevkidaşı David Miliband’a neredeyse ilan-ı aşk etti. 4 Aralık’ta Brüksel’de yapılan NATO zirvesinde de Miliband’ın yanındaki koltuğu kimseye kaptırmayan Clinton, genç siyasetçiyle adeta flört etti. ABD basını, “Hillary’nin, Monica skandalına imza atan Bill Clinton’dan intikamıdır” yorumunu yaptı. İngiliz basını fotoroman yayınladı.

YILIN PAZILARI

Michelle’den kol şov


ABD First Lady’si Michelle Obama, bol bol spor yaparak formda tuttuğu biçimli pazılarını yıl boyunca kolsuz elbiseler giyerek sergiledi. Kimileri, 45 yaşında bir kadının kolsuz elbiseleri bundan iyi taşıyamayacağını söyledi. Bazıları ise Michelle’in kaslı kollarının “fazla erkeksi” göründüğünü?

YILIN PANTOLONU

Sudanlı Lübna yılmadı

Sudanlı kadın gazeteci Lübna El Hüseyin’in üstündeki pantolon... Lübna, bu pantolonu giydiği için temmuz ayında tutuklanıp kırbaç cezasına çarptırıldı. Davasını tüm dünyaya duyurunca, tepkilerden çekinen şeriat mahkemesi Lübna’ya para cezası vermekle yetindi. Yılmayan Lübna ise kahraman oldu.

YILIN TUTUKLUSU

Son Nazi mahkemede


“Son Nazi” lakaplı John Demjanjuk 30 Kasım’da Almanya’da yargılanmaya başladı. 89 yaşındaki Ukrayna asıllı Demjanjuk’un Nazilerin Sobibor kampında 27 bin 900 Yahudi’yi ölüme gönderdiği öne sürülüyor. Demjanjuk, ilk duruşmalara sedyeyle geldi ve tekerlekli sandalyede gözleri kapalı oturunca, “rol yapmakla” suçlandı.

YILIN SALGINI

Domuz gribi paniği

Domuz, kuş ve insan gribi virüslerinin genetik bir kombinasyonuyla oluşan H1N1 virüsü, Meksika’dan hızla tüm dünyaya yayıldı. SARS ve kuş gribinin ardından
/images/100/0x0/55eb4224f018fbb8f8b58b7a
dünya bir büyük salgınla daha başa çıkmak için seferber oldu. Salgının başladığı 2009 yılında en az 10 bin kişi öldü.

YILIN ŞOK ÖLÜMÜ

MJ’in vedası

Aktris Farah Fawcett’tan aktör Patrick Swayze’a dek birçok ünlü bu yıl hayata gözlerini yumdu; ama dünyaya en büyük şoku, Pop’un Kralı Michael Jackson’ın ölümü yaşattı. Ağrı kesicilere bağımlı olan Jackson, 25 Haziran’da evinde doktorunun gözetimindeyken kalbi durarak can verdi. 7 Temmuz’daki anma töreninin sadece ABD’de 31 milyon kişi seyrederken, MJ’in İngiltere’de vereceği konserin provalarını içeren film de izlenme rekorları kırdı. Aylar süren soruşturmanın ardından vefatın “adam öldürme” sonucu gerçekleştiğine hükmedilse de, hangi doktorun “katil” olduğu hâlâ bilinmiyor.

YILIN İNTİHARI

Bir kalecinin trajedisi

Fenerbahçe’nin eski futbolcusu olan ve 2010 Dünya Kupası’nda yeniden Alman Milli Takımı’nın kalesine geçmeye hazırlanan Robert Enke, ülkesinin Eilvese şehrinde 10 Kasım’da kendisini bir trenin önüne atarak yaşamına son verdi. Hemen hemen kimse bilmese de Enke’nin 6 yıldır ağır bir depresyon yaşadığı, 2006’da 2 yaşındaki kızını kaybetmesiyle ruhsal durumunun ağırlaştığı ve yıllardır psikolojik destek aldığı ortaya çıktı.

YILIN MİSYONERİ

Hosteslere tebliğ

Libya lideri Muammer Kaddafi, bir zirve için kasımda gittiği Roma’da birbirinden güzel 200 İtalyan hostesi ücret karşılığında Libya Büyükelçiliği’ne toplayıp hepsini İslam’a davet etti. Daha da ilginci, her birine birer Kuran-ı Kerim hediye edilen seksi hosteslerden Alda Ribeiro’nun bu daveti kabul ettiğini açıklaması oldu.

YILIN ÇIKIŞI

Tüylü melek


İngiltere’nin Popstar yarışması niteliğindeki ‘Britain’s Got Talent’da, 11 Nisan’da tarih yazıldı. İskoçyalı amatör şarkıcı Susan Boyle, fiziğinden çok daha “çekici” sesiyle önce Youtube üzerinden milyonları büyüledi. “Tüylü melek” lakabı takılan Boyle’un kasımda çıkan albümü de satış rekorları kırdı.
/images/100/0x0/55eb4224f018fbb8f8b58b7c

YILIN DAYAĞI

Barbados asıllı Amerikalı müzisyen Rihanna (21), 8 Şubat’taki Grammy Ödülleri Töreni’ne katılamadı. R&B’nin parlayan yıldızının, kendisi gibi bu yıl patlama yapan şarkıcı Chris Brown (20) tarafından dövüldüğü ortaya çıktı. Polisin çektiği, Rihanna’yı tanınmaz halde gösteren fotoğraflar da basına sızdı. Genç şarkıcının aile içi şiddete rağmen Brown’ı terk etmemesi çok tartışıldı.

YILIN SKANDALI

Silvio’nun kızları


İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, nisandan itibaren seks skandallarıyla uğraşmaya başladı. Önce Noemi Letizia (18) ile ilişkisi olduğu öne sürüldü ve bu iddia, eşi Veronica Lario’nun kendisini terk etmesine yol açtı. Berlusconi’yi asıl vuran ise, Patrizia D’Addario adlı eskortun Başbakan ile bir gece geçirdiğini açıklaması ve bunu bir ses kasetiyle kanıtlaması oldu.

YILIN TORPİLLİSİ

Sarkozy Junior


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 23 yaşındaki oğlu Jean, Paris’in gökdelenlerle dolu iş merkezi La Défense’i yöneten kalkınma ajansının başına “gökten zembille” inecekti. Baba Sarkozy, kayırmacılıkla suçlanınca hemen geri adım attı. Jean, yönetim kurulu üyeliğiyle teselli bulsa da, istikbali parlak...

YILIN DEVRİM ARACI

Twitter ile isyan


Geçen yılın sosyal ağı Facebook, yerini Twitter çılgınlığına bıraktı. 140 karakterlik metinlerle kitleleri birbirine bağlayan site sayesinde, İran’dan Moldova’ya kadar birçok ülkede muhalif gruplar, hükümete karşı protesto gösterilerini tarihte hiç olmadığı kadar hızlı ve etkili bir biçimde koordine edebildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!