Yılın iq harikaları

Ayşe Özek KARASU
Haberin Devamı

Yakın tarihte zeka katsayısı bu kadar düşük bir yıl daha yaşanmadı. 1998 yılı Amerika'dan Afganistan'a hemen her yerde bir dizi ahmaklığa sahne oldu. Amerikalılar bir yıl boyunca oral seksin, seks olup olmadığını tartıştı. Afganistan'daki Taliban rejimi ise eğlence, topuklu ayakkabı ve çanak antenlerin yanı sıra ötücü kuşlarla uçurtmaları da yasakladı...

YAŞASALARDI yılın en düşük IQ ödülünü rahatlıkla kazanabilirlerdi. Ancak zeka katsayıları haddinden fazla düşük olduğu için ömürleri vefa etmedi. Kendileriyle aynı irtifada bulunan başka bir uçağın pilotuna göstermek için popolarını açıp cama dayayan Brezilyalı iki pilot, bu dahice eylem sırasında maalesef yere çakıldı.

Bu olay parlak zeka alanında yılın doruk noktasıydı ama, başka zekice eylemler sayesinde Brezilyalı pilotlar yalnız kalmadı. Boston'da Michael Gentner adlı şahıs 13 cm'lik bir balığı diri diri yutmaya çalışırken, önce balık boğuldu, sonra da Gentner.

Avustralyalı polisler trende saçları kesilen iki kadının ihbarı üzerine bir eve yaptıkları baskında 11 adet atkuyruğu, bir çanta dolusu kesik saç ve bol miktarda makasla birlikte fetişist eylemciyi de ele geçirdiler.

İtalya'da Camorra mafyasının iki lideri kafes içinde yargılanırken hakimlerin gözü önünde mahkeme salonunun altına kazılan tünelden kaçtı. Tünele daha önceden silah ve el bombaları yerleştirildiği için kimse müdahale edemedi.

Tayland'da ise lotoda kazanan numaraları tam 15 kez tahmin etmeyi başaran Budist rahibin bu konuda fikir beyan etmesi yasaklandı.

DAYANILMAZ BULUŞLAR

Bilimsel alandaki düşük IQ rekoru ise bir Japona ait. Katsuo Katugoru adındaki bu Japon'un en büyük korkusu şiddetli depremleri takip eden büyük okyanus dalgasında boğulup gitmekti. Böyle bir tehlike anında heba olmamak için kendi icadı olan ve basit bir mekanizmayla harekete geçirildiğinde normal boyutunun 30 katı büyüyen şişme donla dolaşıyordu. Ancak fennin son harikası olan bu don banliyö treninde ansızın açılıp şişince diğer yolcular boğulma tehlikesi geçirdi. Yolculardan biri Katsuo'nun can simidini kalemle patlatmasa büyük bir katliam meydana gelecekti.

Ancak her nedense Katsuo alternatif Nobel'e layık görülmedi. 1991 yılından beri Harvard Üniversitesi tarafından lüzumsuz buluşlara verilen bu ödülü, ayı saldırılarına karşı zırhlı elbise geliştiren Kanadalı Troy Hurtubise kazandı. Zırhın dayanıklılık testinde ayılardan yediği dayak sonucu hastanelik olan Hurtubise, kamyon çarpması, baltalı ve silahlı saldırı testlerinden başarıyla çıkmıştı.

Yılın en başarılı bilimsel çalışmalarından biri de Japonya'nın Keio Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Shigeru Watanabe başkanlığındaki ekibin çalışmaları sayesinde bir grup güvercin Monet ve Picasso'nun tablolarını birbirinden ayırdetmeyi öğrendi.

Tıp alanında teoriye de ödül verilseydi Amerikalı Dr. Richard Seed bir alternatif Nobel kazanırdı herhalde. Hayvan kopyalama alanındaki gelişmelerden etkilenen Harvard'lı biyoloji uzmanı kendisini klonlayacağını ilan etti. Kopyayı doğuracak olan kişi de üçüncü karısı Gloria'ydı. Ama sonra planlarında küçük bir değişiklik yaparak, Gloria'yı kopyalamaya karar verdiğini açıkladı. Çünkü egosuna aşırı düşkün olmakla suçlanmak istemiyordu.

Bu arada çok ciddi bilimsel araştırmalar da medyanın yaygaracılığı yüzünden ahmaklığa dönüştü. Angiostatin ve Endostatin adlı iki ilacın birlikte kullanımı sonucu kanserli hücrelerdeki büyümenin durdurulduğu haberi Amerikan basınında bomba gibi patladı. Bütün bilim dünyası Dr.Judah Folkman'ın geliştirdiği yöntemi konuşmaya başladı. Ama haber fos çıktı, farelerde denenen ilaçların insanlara tatbik edilmesine daha yıllar vardı. Dr.Folkman sonunda şu gerçeği itiraf etmek zorunda kaldı:

‘‘Eğer kansere yakalandıysanız ve aynı zamanda bir fareyseniz sizi iyileştirebilirim...’’

Yazarın Tüm Yazıları