Yıldırım çarpan gazeteci hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım çarpan gazeteci hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 06:08

EPA Ajansı’nın dünyaca ünlü Türk foto muhabiri Kerim Ökten, dün Çanakkale’de motorsikletine düşen yıldırım sonucu yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

42 yaşındaki Ökten, Çanakkale’den Ezine’ye doğru giderken kullandığı motosikletine ilçe girişinde yıldırım düştü. 112 Acil sağlık ekiplerince Ezine Devlet Hastanesi’ne götürülen Ökten, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Ökten’in cenazesi hastane morguna kaldırıldı.

İngiltere’den bir ay önce İstanbul’a dönen ve EPA Türkiye Temsilcisi olarak mesleğine devam eden Ökten’in, Çanakkale’nin Bozcaada İlçesi’ndeki yazlıklarında kalan eşi Aybüke Ökten’in yanına gitmek için yola çıktığı belirtildi.

İŞTE KERİM ÖKTEN'İN ÇEKTİĞİ BAZI FOTOĞRAFLAR

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) yaptığı açıklamada Kerim Şevket Ökten’in ölümünden büyük üzüntü duyulduğunu belirterek, "Ailesi,yakınları ve basın camiamıza başsağlığı diliyoruz" denildi.

Kerim Ökten'in Gezi olayları sırasında Taksim'de çektiği bu kare 2013 yılının fotoğrafları arasına girmiş ve yurtdışında bir çok saygın gazetede yer almıştı.

Haberin Devamı

Yıldırım çarpan gazeteci hayatını kaybetti

Kerim Ökten Kimdir?
1972 yılında Istanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde 1 yıl, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde 4 yıl eğitim gördü. 1 Numara Yayıncılık Dergi Grubu (Aktuel, Time Out vs), Yeni Yüzyıl Gazetesi, NTV (Doğuş Yayınları) Dergi gruplarında fotomuhabirliği ve serbest fotoğrafçı olarak çalıştıktan sonra EPA ardından da ise Associated Press’te serbest fotoğrafçı olarak görev yaptı. 2001 yılında EPA’da kadrolu olarak çalışmaya basladı. 2003 yılında EPA Türkiye Sorumlusu oldu. 2011 yılından itibaren EPA’nın Londra’daki merkezinde Kıdemli Fotoğrafçı olarak görevlendirildikten sonra Birleşik Krallık (İngiltere, İrlanda, İskocya, Galler ve Serbest İrlanda) Bölgesinin sorumlusu Şef Foto Muhabiri olarak görev yaptı. Ökten, 2014 başında İstanbul’a geri döndü.

Yıldırım çarpan gazeteci hayatını kaybetti

Haberin Devamı

Kerim Ökten, geçtiğimiz aylarda World Press Photo organizasyonunda spor juri başkanı olarak açıklandıktan sonra Hürriyet Foto Muhabiri Rıza Özel'le aşağıdaki röportajı yapmıştı.

AVRUPA merkezli dünyanın sayılı ajanslarından European Press Photo Agency yani medyada kullanıldığı şekli ile EPA’nın Birleşik Krallık sorumlusu olarak uzun yıllar görev yaptıktan sonra İstanbul’a dönen Kerim Ökten’e, World Press Photo’nun spor fotoğrafları juri başkanlığı koltuğu verildi. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve sonuçları tüm dünyada ilgi çeken bu önemli organizasyonda üstelik seçici kurul içerisinde ülkemizi temsil eden Ökten, Türkiye’nin dünya basın fotoğrafçılığına kazandırdığı yıldız isimlerden biri.

Haberin Devamı

DÜNYA’NIN TANIDIĞI İSİMLER
Türkiye’de foto muhabirliği ne yapıldığı mecrada ne de medya camiasında hak ettiği değeri görmese, gazeteler, dergiler sayfalarında fazla yer vermese de Türk foto muhabirleri dünyada önemli başarılara imza atıyor. Dünyanın en önemli organizasyonlarında aldıkları ödüllerle, dünya listelerine giren kitaplarıyla, Japonya’dan ABD’ye ilgi çeken sergileriyle Türk foto muhabirleri ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyor. Bu örneklere eklenen son isim Kerim Ökten, aslında basın fotoğrafçılığı alanında dünyanın tanıdığı bir isim.

TÜRKİYE’DE YETİŞTİ
EPA’nın bağımsız faaliyet gösterdiği ülkeler içerisinde Avrupa’daki en büyük bölgenin yani Birleşik Krallık olarak anılan İngiltere, İrlanda, İskocya, Galler ve İrlanda’nın Londra’da uzun yıllar sorumluluğunu üstlenen Kerim Ökten, meslek hayatına ise Türkiye’deki gazete ve dergilerde çalışarak başladı. Ökten, Türkiye’nin yanı sıra onlarca ülkede çektiği fotoğraflarla adından söz etirmeyi başardı. İran Depremi ve Afganistan’da NATO Operasyonu gibi hafızalarda iz bırakan olayları izleyen bu usta isim, spor organizasyonlarında ise çalıştığı kurumların gözde tercihi oldu. Formula 1’in dünyadaki tüm yarışlarını 5 yıl boyunca izleyen Ökten görev yaptığı spor organizayonlarını anlatırken, “Her halde 40’ı geçti gittiğim ülke, hatırlamıyorum aslında, organizasyonları da öyle. O kadar çok ki. Yaz Olimpiyatları, Kış Olimpiyatları, Paralimpiyatlar, Dünya Kupaları, Avrupa Futbol Şampiyonaları, Dünya Yüzme ve Su Sporları Şampiyonaları, Dünya Atletizm Şampiyonaları, hem de defalarca. Bunlar bir çırpıda aklıma gelenler.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE FOTO MUHABİRİ BİLİNMİYOR
Dünya’ya açılan bir isim olarak Ökten, Türkiye’deki basın fotoğrafçılığına bakışını şu sözlerle anlattı:
“Fotoğrafın kendisi günümüzde ilginç bir yere gidiyor. Ama yapılan işe reaksiyon ve saygı Türkiye’de dünyanın çok gerisinde. Türkiye’de foto muhabirinin tanınmamasının ve saygı görmemesinin sebebi bence gazeteler, dergiler, internet yani yayıncı kuruluşlar. Türkiye’de kullanılan fotoğrafların kaçında imza kullanılıyor? Sayfaların olmazsa olmazı fotoğraf ama onu çeken insanların ismini bir köşeye yazmak nedense angarya geliyor. Oysa foto muhabiri sadece oradaki o fotoğrafı 24 saat için bile olsa orada görmek için çalışıyor. Üstelik bir çok gazetede sayfayı yapan kişi kendi foto muhabiri yerine elinin altına kolayca gelen ajans fotoğrafını kullanmaktan çekinmiyor bile. Bana en acı gelen tarafı bu! Sadece yazı ile çıkan dünyada kaç gazete var ? Fotoğraf bu kadar önemli, foto muhabiri bu dişlide bu kadar vazgeçilmezken görev dağılımında ikinci sınıf muamele görmenin nedenini anlamak mümkün değil. Türkiye’de Fotoğraf Editorü’nün arşivden fotoğraf seçmek için kullanıldığı sistem değişmedikçe ne Türk basınında fotoğraf kullanımı değişir, ne de foto muhabirine bakış. İşin kalitesi muhatabın beklentisi seviyesinde kalır.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!