Yıldırım: Başarısızlığın sorumlusu benim

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım: Başarısızlığın sorumlusu benim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2009 22:08

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, CNN Türk'de spor yönetmeni ve yorumcu İlker Yasin'in sunduğu 3. Devre programına konuk oldu. Başkan Yıldırım, "Taraftarın istediği değişimi yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

3. Devre programında İlker Yasin'in soruları ve Başkan Aziz Yıldırım'ın bu sorulara verdiği cevaplar şöyle:

- İlker Yasin: Öncelikle yeni bir seçim hazırlığı var ve Fenerbahçe'ye hizmette on yıl geride kaldı ve hatta benim rakamlarıma göre birazcık daha fazla ama 10944 üye 24 Mayıs pazar günü oy kullanacak ve Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığına 3 yıl süreyle talip oldunuz. Yeni bir 3 yıl 10+3 sizin geçen gün yaptığınız basın toplantısında da zaten sloganınızdı neden 3 yıl daha?

*Aziz Yıldırım: 1998 yılında göreve başladım. O zaman tek oyla başkan seçildim. Mevcut yönetim kurulu diğer adayın yönetim kuruluydu. O yönetim kurulunu haziran ayında değiştirerek 1 yıl hiçbir şey yapamadan yatırımlar yapmadan devam ettik. Sonraki yıllarda yatırımlar yaparak Fenerbahçe Spor Kulübü'nü büyütmeye çalıştık. İşte önümüzdeki 3 yılı istememin nedeni de bu yatırımların devamı olan kapalı spor kompleksinin, stadın yanında yapılacak olan iş merkezi ve Düzce'de yazları kamp yapılacak tesislerin yapımı ve diğer kalan düşündüğümüz tesisleri yapıp bu zamanı kullanmak. Bu zaman sonunda o günkü şartlara göre oturup karar vermek. Bu dönemde sportif başarısızlık gibi sözler söyleniyor. Aslında ben buna katılmıyorum ama yinede bu sene başarısız olduğumuzu biliyoruz ve bunu hep söylüyoruz. İlker bey, futbol olarak baktığımız zaman doğrudur ama maalesef ülkemizde Fenerbahçe'nin spor kulübü olduğunu biz söyleyerek yeni bir olayı gündeme getiriyoruz ve yaşatmaya çalışıyoruz. Onun için bu önümüzdeki 3 yılda da yalnız şampiyon olmak uğruna ve şampiyonluk için gereken neyse yapılarak bunu sağlayacağımızı da beyan ediyorum. Bu konuşmaların sonunda da şunu söyledik. 3 yıl içerisinde bu tesisleri bitirmek hem de sportif başarıları yüksek noktaya getirip, 3 yıl sonra kongreye gelip bize oy verenlere hesap vermek üzere yola çıkacağız.

Haberin Devamı

- İlker Yasin: Sayın başkanım siz zaten şu bulunduğumuz ortam içinde seçimi Fenerbahçe'nin duayenlerinin bu işi bilenlerinin söylediği kadarıyla uzak ara zaten kazanacaksınız belki. Yarın Şadan bey başkanlığını açıklayacağını söyledi. Yani aldığımız istihbaratlar çok yoğun bir destek var. Sizin için peki neden kendinizi 3 yıl şampiyon olacağız gibi argümanla bağladınız. 3 yıl şampiyon olmak mı yoksa 3 yıl süreyle Şampiyonlar Ligi'ne katılmak mı? Bu ciddi bir bağlanma biçimi değil mi?

Haberin Devamı

*Aziz Yıldırım: İlker bey şöyle söyleyelim, seçim ciddi iştir bir seçimin neticesinin ne olacağını hiç kimse bilemez. Onun için biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabii ki kongre üyelerinin bana karşı bir sevgileri saygıları var onlara her zaman teşekkür ediyorum. Çünkü biz bu yolu yürürken yüksek divan kurulu kongre üyeleri ve taraftar beraber yürüdük. Bizim çok kötü günlerimiz oldu bugün dibe vurdu sözleri duyuyoruz. Biz daha kötü günler yaşadık ama her kötü günden sonra bir çıkış yakaladık ve bugün de kimilerine göre kötü olan bir günün çıkışını yakalamak için yola çıkıyoruz. Önümüzdeki 3 yılda şampiyon olma sözü vermemin nedeni şu. Ben iddialı bir adamım. Burada Fenerbahçe'de yapılmayan tesisleri yaptık. Ekonomik olarak arkadaşlarla beraber Fenerbahçe'yi büyüttük. Bugün Türkiye'de değil, Avrupa'da belirli bir noktaya gelen bir kulüp haline getirdik ama tamamlandı mı. Hayır. Bunları iddialı bir şekilde yapan söyleyen insanların futboldaki başarı içinde şampiyonluk sözü vermeleri gerektiğine inandığım için veriyorum ve sonunda da bunu yapacağız, başaracağız. Nedir bu? Tabii ki ekonomik olarak büyüdüğümüz için iyi sporcular seçerek iyi teknik heyet operasyonu yaparak sonunda da taraftar bütünü olarak camia bütün olarak şampiyon olmak.

Haberin Devamı

- İlker Yasin: Sizin bir açıklamanız var. Fenerbahçe'nin bir asrı aşan tarihinde başkanlık dönemi içerisinde sizin kadar Şükrü Saracoğlu'ndan başlayarak bu kadar tesis hamlesi yapan Fenerbahçe'ye bu kadar büyük eserler kazandıran başkan benim. Geriye baktığım bölümde yok ama yarın başkan adayı olacak Sayın Şadan Kalkavan'da ben başkan olursam Aziz Yıldırım'ı tesislerden sorumlu bir göreve getireceğim diyor bunu nasıl değerlendireceksiniz?

*Aziz Yıldırım: Bu konuda açıklama yapmayacağım bunu kamuoyu ve kongre üyeleri değerlendirecektir.

- İlker Yasin : Kulüpte çalışan sayısından kulübün bütçesi açısından gerçekten çok ciddi hamleler var. Bunu Aziz Yıldırım'ın zaten Türkiye'de bırakalım. Fenerbahçelileri Galatasaraylılar, Beşiktaşlılar sizin Fenerbahçe'ye kazandıklarınızı takdirle karşılıyorlar. 21.470.000 dolar olan bütçe 231.540.000 dolara geliyor. Bu Fenerbahçe'yi bugün bildiğim kadarıyla Avrupa'nın ilk 20'sine gelir olarak sokan bir nokta. Yayın gelirlerinin 13 binden 19 bine çıkması reklam gelirlerinde çok büyük bir artış. 1.8 milyon dolardan, 19 milyon dolara gelen bir artış, stat geliri, kombine maç hasılatı, VIP loca 3.2 milyondan 54 milyon dolara geliyor. Bu sene futboldaki başarısızlığın nedeni nedir? Zico'yu gönderip Aragones'i getirdiğinizde üzüldünüz mü?

Haberin Devamı

*Aziz Yıldırım: Hayır üzülmedim. Çünkü Zico ile biz oturup konuştuk anlaşamadık. Nedenlerini söylemiştim. Aragones'in kariyerini söylememe gerek yok. En son İspanya'yı şampiyon yaptı. Böyle antrenörleri Türkiye'ye getiriyorsanız; herkesin size teşekkür etmesi gerekir. Daha önce böyle antrenörlerin Türkiye'ye gelmesi azdı. Aragones ve oyuncu seçiminde hata yapmadık ama bir türlü uyum sağlanamadı. Geçen sene iyi oynayan oyuncular bu sene oynayamadılar. Bir uyum sağlayamadık sakatlıklar, performans düşüklüğü, başarısızlığı getirdi ama yine de başarısızlığın sorumlusu benim.

- İlker Yasin: Başkan olursanız Aragones ile devam edermisiniz?

* Aziz Yıldırım: Elbette bu konuda bizim düşüncelerimiz var. Bunu seçimden sonra oturup konuşuruz. Eğer böyle yapmazsak kurumsal yapılara zarar veririz. Ben daha önce bunu yaşadım. Devre arasında antrenör değiştirdik. 2 ay sonra yenisini getirdik olmadı. Oyunculara teknik heyete kulübe zarar verdik. Onun için bekleyeceğiz sezon sonu karşılıklı oturup özeleştiri yapıp konuşacağız karar vereceğiz.

Haberin Devamı

- İlker Yasin: Sizi basını değiştirmeye çalışan kızan suratı asık biri olarak görürdük. Ama son basın toplantısı ve şimdi görüyoruz ki, güler yüzlü esprili bir pozitif bir etki var. Değişime başlayacağız demiştiniz kendinizden mi başladınız?

Aziz Yıldırım: 10 sene öncede ben buydum. Benim yapım karakterim değişmez. Fikirlerimiz değişebilir fikir değişmesi ayrıdır. Benim herkesle iyi geçinmem demek, Fenerbahçe'nin menfaatlerini bir kenara bırakmam demek. Fenerbahçe'nin menfaatlerini koruyacaksam birileriyle çatışacağım tabii..

Aziz Yıldırım: 10 sene öncede ben buydum. Benim yapım karakterim değişmez. Fikirlerimiz değişebilir fikir değişmesi ayrıdır. Benim herkesle iyi geçinmem demek, Fenerbahçe'nin menfaatlerini bir kenara bırakmam demek. Fenerbahçe'nin menfaatlerini koruyacaksam birileriyle çatışacağım tabii..

- İlker Yasin: Dile kolay tam 10 yıl… Önceki görüntülerinizi de ekrana verelim. 1998 senesinde sayın başkanın görüntüsü var. Çok fark var mı? 1999 senesinden 10 sene önce burada hakikaten. Fenerbahçe'de hizmete saçlar gitti, yüzümüze çizgiler geldi değişiyor ama Fenerbahçe'nin de yüzü değişiyor. Sizin genel kurulda neden fazla aday çıkmıyor. Sizin kazandırdığınız başarıdan dolayı mı? Şadan Kalkavan adaylığını yarın açıklayacak. Bir şeyler görüşülmüş aileyi barıştırmak için ailede kırgınlık var mı?

* Aziz Yıldırım: Şimdi aday çıkıp çıkmamak konusunda yorum yapmak bana düşmez. Fenerbahçe'nin bir tüzüğü var. Tüzük kurallarını yerine getiren herkes aday olabilir. Her Fenerbahçeli bu kulübe başkan adayı olabilir. Neden çıkıp çıkmadığını tüm kamuoyu tartışıyor ama biz arkadaşlarımla beraber Fenerbahçe'nin 100 yıllık tarihinde 90 yılda yapılmayanları yaptık. İlk geldiğim yıllar şunu söylüyorlardı. Bir tapulu malı olsun 1 milyar dolar borcu olsun. Biz tapulu mallarda aldık, stat aldık. Ankara tesislerini yaptık. Samandıra'yı yaptık. Bunun yanında Dereağzı'nda sosyal tesisler yaptık. Daha da yapacağız. Neler yapacağımızı da açıkladık zaten. Şimdi ailede kırgınlık var mı? Kırgınlık yok. 16.000 küsur üyesi var normal olarak da. 13.500 kongre üyesi olduk. Bugün oy atabilecek üye sayımız 13.500. Bunların hepsi bu kişiler. Bu kulübün nerden nereye gittiğini çok iyi biliyorlar. Çünkü ben Faruk Ilgaz Tesisleri'nde çok iyi biliyorum fareleri kovalarken yaşıyorduk. Herkes yapılanları takdir ediyor. Seçimde çalışacaksınız seçimden sonra da çalışacaksınız. İnsanlar size değer verirler ve değerini de yerine getirirler.

- İlker Yasin: Başkanım ben hatırlıyorum sizi gördüm çünkü orda. Şükrü Saracoğlu Stadı'nda inşaat yapılırken beni o kaba inşaatın tribünlerin en altından tutup tırmanarak en üst kata çıkararak inşaatın içinde çalışıyordunuz ve o stadyumda çarşamba günü bir UEFA kupası finali oynanacak.

* Aziz Yıldırım: Biz konuşuyorduk aramızda. Bu stadı yapacaktık. Kendi imkanlarımızla yaptık. Gidip başka yerden borç alıp kaynak alınmamıştır. Ondan dolayı mutluyum ve bu sözün yerine geldiği için mutluyum. Çarşamba günü de festival havasında geçecek. Hepimiz çalıştık. Herkesin emeği var. Emeği olan herkese buradan teşekkür ediyorum.

- İlker Yasin: Köklü revizyon bu seçime girerken koymuş olduğunuz kulübün Avrupai bir kulüp olduğunu etkisini gösterecek herhalde. Uzun yıldır beraber olduğunuz arkadaşlar var orada da bir revizyon olacak mı?

* Aziz Yıldırım: Orada da şöyle olacak. Yarından itibaren hepsiyle tek tek görüşme yapacağım. Daha sonra bir toplantı yapacağız ve bir karar vereceğiz.

- İlker Yasin: Güiza'yı beğeniyor musunuz?

*Aziz Yıldırım: Beğeniyorum tabii. İspanya milli takımının oyuncusu ve geçen sene İspanyanın gol kralı. Geçmişte, 10 sene önce böyle bir futbolcu getirseydiniz, Türkiye ayağı kalkardı ama herkesi alıştırdık. Ortega, Appiah, Hoijdonk, Alex, Anelka alışkanlık olunca kulağa normal geliyor. Türkiye Şampiyonlar Ligi'ne ön eleme oynuyordu, gidiyordu bunu biz sağladık. Chelsea maçı sonunda geldiğimiz çeyrek finalle sağladık. Biz hem şampiyon olacağız, hem şampiyonlar Ligi'ne gidilecek.

- İlker Yasin: Viga'nın bir santraforu varmış onunla görüşülüyormuş diye duydum?

*Aziz Yıldırım: İlk defa sizden duydum. Dünya eskisi gibi değil. Küçüldü. Haberleşmeden yoksun değiliz artık. İnternete basıyorsunuz, her şeyi görüyorsunuz. Böyle bir çağda yaşıyoruz. Önemli olan karar vermek ve kararı yerine getirmek. Geçen sene ocak ayıydı. Galiba devre arasıydı. Ben Kayserispor'a, hem Gökhan Ünal, hem de Mehmet Topuz için 12 Milyon Euro bonservis bedeli teklif ettim. Ama olmadı. O günkü şartlarda olmadı. Bu böyle bilinsin.

- İlker Yasin: Kriz şu anda bu rakamları da aşağı çekecek.

*Aziz Yıldırım: Bilmiyorum. Şu anda rakamlarla veya oyuncularla ilgili bir şey yapmak istemiyorum. Tek isteğim bu kongre bitsin. Ertesi günü eğer devam ediyorsam gereğini yaparım.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!