Yıldırım: 100 güne neler sığdı neler

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım: 100 güne neler sığdı neler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2016 22:05

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde önceki akşam yemekte eski AK Partili bakanlarla bir araya geldi. 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mazeret bildirerek katılmadığı yemekte, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da aralarında bulunduğu 46 eski bakan hazır bulundu. Yemeğe, partiden ihraç edilen Yaşar Yakış’la birlikte partiyle ilişiğini kesen Abdüllatif Şener, Erkan Mumcu, Ertuğrul Günay, İdris Naim Şahin, Ertuğrul Yalçınbayır ve MHP’ye geçen Murat Başesgioğlu davet edilmedi. Rahatsız olan Kemal Unakıtan ile mazeret bildiren Ömer Dinçer de yemeğe katılmadı.

Haberin Devamı

BİZDE ESKİ YENİ OLMAZ

Yıldırım, konuşmasına “Burası dost, aile meclisi, bizde eski yeni olmaz, devamlılık vardır, bütün arkadaşlarımın birikimlerinden yararlanmak isterim” sözleriyle başladı. Bakanlara, “Bugün 100’üncü günümüz ama bu 100 güne neler sığdı neler” diyen Yıldırım “Yurtdışında da problemler var içeride de, yoğun bir dönemden geçiyoruz” diyerek darbe girişiminden FETÖ mücadelesine, dış politikadan ekonomiye kadar genel bir değerlendirme yaptı.
Yıldırım’ın söz verdiği bakanlar tek tek görüş ve önerilerini açıkladı. Yıldırım’ın not tuttuğu bu görüşler arasında, FETÖ ile mücadeleye ilişkin değerlendirmeler öne çıktı. Birçok bakan, “Bu mücadele kararlılıkla sürdürülmeli. Darbecilerin yanı sıra bunları tahrik ve teşvik edenler mutlaka en etkin şekilde cezalandırılmalı. Ancak biz Adalet ve Kalkınma Partisiyiz, adalet bizim için olmazsa olmazdır, kurunun yanında yaş da yanmamalı, adalet duygusu zedelenmeden gerçek manada suçluların cezalandırılması gerekir” dediler.

Haberin Devamı

Yıldırım da, “İşimiz kolay değil. Karşımızda aleni yani şeffaf bir yapı yok. Gizli bir yapı var, dolayısıyla tespiti teşhisi kolay değil. Yani ortada siyah ve beyaz gibi iki renk yok, ortada griler var. Onun için bu mücadele sırasında yaşanan zorluklar, güçlükler var. Biz de bunun için yaklaşık 16 kriter koyduk. Mücadeleyi bu kriterlere uygun bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu kriterlere bakılarak ölçülüp değerlendiriliyor. Ama bütün bunlara rağmen özensiz yapılan iş yok mudur, böyle bir mücadele içinde olabilir ama biz bütün bunlara dikkat edip kılı kırk yararak mümkün olduğunca objektif hareket edip hassas bir çalışma yapmaya gayret gösteriyoruz” dedi. Yıldırım eski bakanlardan kendi dönemlerinden FETÖ ile bağlantılı bildikleri isimleri kendilerine bildirmelerini de istedi.

REFERANS SİTEMİ

Eski bakanlar, FETÖ ile mücadele operasyonlarında görevden alınan bürokratlarla ilgili çarpıcı bir konuyu da gündeme getirdiler. Eski bir bakan, “Sayın Başbakan bizim bir bürokratla ilgili ‘Bunun FETÖ terörü ile ilgilisi olamaz’ referanslarımız dikkate alınmıyor. Referans olduğumuz kişi açığa alınıyor. Ama MHP Genel Başkanı Sayın Devlet bahçeli’nin referans olduğu kişiye dokunulmuyor” değelendirmesi yaptı. Başbakan Yıldırım’ın ise böyle bir durumun olmadığını söylediği, “Muhalefet liderleri, görevden alınan bazı isimlerle ilgili bilgi istediğinde, bilgi paylaştık. O da sadece bir kaç isim” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

MÜEZZİNOĞLU’NA ‘KABİNE’ ESPRİSİ: NE İŞİN VAR BURADA

Başbakan Yıldırım’ın Çankaya Köşkü’ndeki davetlileri arasında eski bakanlardan Mehmet Müezzinoğlu da vardı. Binali Yıldırım, kabine değişikliğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Mehmet Müezzinoğlu’na dönerek, “Sen niye oturuyorsun, ne işin var burada, gidip devir teslim alsana” diye takıldı. Bazı bakanlar da, “Sen artık eski bakan değilsin, bu masada yerin yok” diye takılmaya devam edince, Yıldırım’ın, “Canım kendisi eski kontenjandan geldi, Mehmet bey sen otur çorbanı iç” esprisiyle salondan kahkahalar yükseldi.

EFKAN ALA YORUMU: BÖYLE GEREKTİ

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, eski AK Partili bakanlarla Çankaya Köşkü’ndeki buluştuğu akşam yemeğine bir saat geç katıldı. Başbakan Yıldırım, aynı akşam sürpriz kabine değişikliği nedeniyle yaşanan gecikmeyi açıklarken “Kabinede ufak bir değişiklik oldu. Böyle gerekti, İçişleri Bakanımız istifa etti, dolayısıyla yerine böyle bir değişikliğe gittik” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!