Yılbaşında tel helva

Dün Fadime Abla, un ve tereyağını kavurup geniş bir siniye yaymıştı hatırlarsanız.

Nuran Teyzemle çeke çeke boyumuz kadar büyüttüğümüz şekerli ağdayı da bu meyanenin içine yerleştirdik. Bu arada diğerleri de dışarıya çıkıp kardan büyük bir top yapmışlar ve bu topu odanın toprak zeminine oturtmuşlardı. İçinde bekleyen yoğrulmaya hazır helvayla birlikte siniyi de bu kar yığınının üzerine yerleştirdik. Hepimiz sininin etrafına yerleşip tam bir halka oluşturduğumuzda ise siniyi çevirmeye başladılar. Hep birlikte siniyi çeviriyor ve aynı zamanda helvayı çekiştirip uzatarak yumuşatmaya çalışıyorduk. Helvanın, altındaki kar topunun etkisiyle soğuyup sertleşmesi engellenmeli ve daha sonra da tel tel dökülmeliydi. Tel helvayı yaparken gördüğüm bu aşamalar bana oyun gibi gelmişti ve bu oyunu yıllarca unutamadım. Benim ilk kez gördüğüm için şaşkınlıkla yaptığım işi daha önce defalarca yapmış olanlar, neşeyle türkü söylüyorlardı. Zaten o gece yılbaşı gecesiydi ve herkes sabaha kadar oturup eğlenmek için kendine söz vermişti.

Zeytinli tavuk tandır

Malzeme listesi

á 1 adet orta boy bütün tavuk

(yaklaşık 1,5 kg ağırlığında)

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 4-5 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet limonun suyu

varsa 2 yemek kaşığı soya sosu

varsa 1 dal taze biberiye (10-15 cm boyunda olmalı)

(1 yemek kaşığı kuru biberiye de kullanabilirsiniz.)

á 20-25 adet yeşil ya da siyah zeytin

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

70 dakika


Tavuğu ortadan ikiye bölerek kullanabileceğiniz gibi, bütün halde de kullanabilirsiniz. Tavuğun içini ve dışını iyice yıkadıktan sonra her tarafını kağıt peçeteyle bastırarak kurulayın.

Zeytinyağı, tuz ve karabiberi küçük bir kaseye koyup üzerine limon suyunu ekleyin. Varsa 2 yemek kaşığı soya sosunu da ilave edip çatal yardımıyla çırpın. Hazırladığınız sosu tavuğun üzerine gezdirin ve tavuğun her tarafına elinizle sürün. Diğer taraftan, soğanları soyup kalın halkalar halinde doğrayın. Sarmısakları soyup ortadan ikiye bölün.

Büyük bir fırın poşetine 4 çay kaşığı kadar un koyun. Poşetin ağzını elinizle büzüp sallayarak unun her tarafa bulaşmasını sağlayın. Tavuğu unlu poşetin içine koyup tepsiye yerleştirin. Soğan halkalarını ve sarmısak dilimlerini poşete koyun. Biberiyeyi tavuğun üzerine serpiştirin ve zeytinleri de ilave edin. Poşetin ağzını bağlayıp çatalla 2-3 yerinden delin. Böylece tavuk pişerken hava alacaktır. Poşeti fırın tepsisine yerleştirip tepsiyi fırının orta rafına koyun. Tavuğu 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 70-80 dakika pişirip çıkarın. Geniş bir servis tabağının kenarına pilav, yanına da poşetinden çıkardığınız tavuğu koyun. Poşetin içindeki sosu pilavın üzerine gezdirin ve sıcak sıcak servise sunun.

Enginarlı salma pilav

Malzeme listesi

á 2 su bardağı pirinç

á 3 adet konserve enginar

(Dondurulmuş enginar da kullanabilirsiniz.)

á 4 su bardağı sıcak tavuk suyu

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Yapılışı:

Enginarları kuş başı et formunda doğrayıp bir kenarda bekletin. Pirinci 2 çay kaşığı tuz kattığınız bol sıcak suda en az 40 dakika kadar bekletin. Akan suyun altında yıkayıp süzün. Diğer taraftan, soyulmuş kuru soğan ve sarmısakları mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekin. Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede kızdırın. Üzerine robotta çekilmiş soğan ve sarmısağı ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.

Süzdüğünüz pirinci ilave edip karıştırmaya devam ederek 7-8 dakika daha kavurun. Pirinç kavrulurken nişastasını dışarı verir ve hafifçe şeffaflaşır. Pirinci şeffaflaşıncaya kadar kavurup sıcak tavuk suyu ya da sıcak su ve bir tablet tavuk bulyonu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip tencerenin kapağını kapatarak pilavı orta ısılı ateşte pişirin. Pilav suyunu çekince, dilimlenmiş enginarları pilavın üzerine aktarın. Ocağın altını kısın ve pilavı çok kısık ateşte 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Tencerenin kapağını hiç açmadan pilavı en az 20-30 dakika dinlendirin. Aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırarak servise sunun. İsterseniz üzerine dereotu ya da maydanoz serpiştirebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları