"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Yılbaşında tel helva (1)

Nuran Teyzemden bahsetmeye başlamıştık geçen hafta. Sevgili teyzemin maharetleri anlatmakla bitmeyecek kadar çok olduğu için bugün de ondan bahsetmek istiyorum.

Akrabalar arasında onun tel helva çekmekteki başarısı ve becerikliliği halen konuşulan bir konudur. O yıl, yine aylarca karın yerden kalkmadığı bir kış yaşamıştık. Yılbaşında tel helvası yapmaya karar verdik. Tabii bu iş için adres belliydi. Sevgili Nuran Teyzem, hemen bir kilo şekerle üç bardak suyu karıştırıp kaynattı ve tencereyi ocaktan indirmeden limon suyunu ekledi. Bal kıvamına gelen bu ağdayı tepsiye yaydıktan sonra o buz gibi havada hafifçe donmasını bekledi. Ağdayı tam olarak sertleşmeden tepsiden aldı ve elleriyle çekiştirmeye başladı. Bu işlem sırasında beni de karşısına çağırdı. Ağdayı karşılıklı çekiştirerek çamaşır gibi katlamaya başladık. Ağdayı katlıyor, kıvırıp büküyorduk. Ve bu işlem 10 dakika kadar sürdü. Bu arada diğerleri de boş durmuyorlardı tabii. Fadime Abla, bir kilo un ve bir çorba kaşığı tereyağını sararıncaya kadar kavurup geniş bir siniye aktarmıştı bile. Sinide bekleyen unlu karışımla Nuran Teyzemin şekerli ağdasını da yarın karıştıralım dilerseniz...

Pesto soslu makarna mari

4 kişilik

Hazırlama süresi

10 dakika


Pişirme süresi

18 dakika


Malzeme listesi

1 paket penne makarna

(Burgu ya da kalem makarna da kullanabilirsiniz.)

Pesto sos için;

12-15 yaprak taze fesleğen

1/2 demet maydanoz

3 yemek kaşığı dolmalık fıstık

4-5 diş sarmısak

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

Makarnanın haşlama suyundan 1 su bardağı kadar

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 bardak parmesan peyniri

(Mihalıç, İzmir tulumu ya da eski kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.)

1 su bardağı makarnanın haşlama suyu

Pesto sosu yapmak için; saplarından ayrılmış taze fesleğen yaprakları ve ayıklanmış maydanozu mutfak robotuna koyun. Üzerine ayıklanmış sarmısaklar ve dolmalık fıstığı ekleyin. Robotu aralıklarla çalıştırıp malzemeleri püre haline getirin. Kapağını açarak zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip robotu tekrar çalıştırın. Son olarak, peyniri de ilave edip malzemeler iyice karışıncaya kadar çekin. Diğer taraftan, büyük bir tencereye 18-20 su bardağı su koyup içine 4 çay kaşığı tuz atın. Su kaynamaya başlayınca makarnayı tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak 10-12 dakika kadar haşlayın. Haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırıp makarnayı süzün. Robotta püre haline getirdiğiniz malzemeleri orta boy bir tavaya koyun. Üzerine ayırdığınız makarna suyunu aktarıp orta ısılı ateşte karıştırarak kaynatın. Sos kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Süzülen makarnayı tekrar aynı tencereye aktarın ve ocaktan aldığınız sosu makarnanın üzerine ilave edip karıştırın. Makarnayı ılık olarak servise sunun.

Avokadolu patates salatası

2 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

2 adet orta boy patates

1 adet orta boy havuç (Soyulmuş olmalı)

1 adet avokado

(Yumuşak olanlarından)

1 adet kıvırcık marul

Sosu için;

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı hardal

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Patates ve havucu yıkayıp haşlayın. Marulu yıkayıp iri iri doğradıktan sonra salata tabağına koyun. Haşlanmış patatesi soyup kuşbaşı formunda doğrayın. Havucu halka halka dilimleyin ve marulun üzerine ilave edip karıştırın. Avokadoyu soyup ortasındaki çekirdeği çıkarın ve portakal dilimlermiş gibi doğrayıp salata tabağındaki malzemelerin üzerine ilave edin. Sıvıyağ, limon suyu, hardal, tuz ve karabiberi küçük bir kaseye aktarıp çatal yardımıyla iyice çırptıktan sonra salatanın üzerine gezdirin. Hafifçe karıştırdıktan sonra servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI