Yılbaşı'na karşı çıkanlar Taliban zihniyetlilerdir

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşına karşı çıkanlar Taliban zihniyetlilerdir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2001 02:05

Başbakan Ecevit, yeni yılın kutlanmasına ve Milli Piyango bileti almaya karşı çıkanları ‘Taliban zihniyetli insanlar’ diye niteledi. Ecevit, bunu çok şaşırtıcı bulduğunu belirtti.

Ecevit, Başbakanlık'ta basın merkezine gelerek gazetecilerin yeni yılını kutladı ve sorularını yanıtladı. Ecevit, 2002'ye umutla baktığını söyledi, ‘Türkiye’nin önü açık’ dedi.

Milli Piyango almamaları çok üzücü

Bizim için her yıl, her gün, her gece bir yeni yıl gecesi gibidir. Özel bir kutlama yapmayız. Ama bu bizim özel davranışımız. Yeni yılın başı bütün dünya ve insanlık için bir dayanışma belirtisidir. Bir ortak duygu, duygularda birleşme vesilesidir. Ben de, eşim de kendi başımıza da olsa evde kutluyoruz. Bütün dünyadaki kutlamalara katılıyoruz. Onun için, son günlerde Türkiye'de bazı çevrelerin yeni yıl kutlamalarına karşı çıkması, hatta piyango biletleri almaya karşı çıkmaları çok şaşırtıcı ve üzücü. Çünkü öteden beri insanlık dayanışmasının doğal sonucu olarak bu kutlamalar paylaşılıyor. İnsanlığın paylaştığı ortak bir duygu çok güzel bir şey. Onun için buna karşı çıkılmasını kabul etmiyorum. Mazur görürlerse bunları biraz Taliban zihniyeti insanlar olarak görüyorum.

Piyango için 10 milyon

Eşi Rahşan Ecevit'e yılbaşı armağanı almadığını söyleyen Başbakan Ecevit, gazetecilerin aralarında 1'er milyon lira toplayarak, Milli Piyango'da şanslarını deneme organizasyonuna 10 milyon vererek katıldı. 9 milyon iadeyi kabul etmeyen Ecevit, ‘‘Yok artık 10 milyon olsun’’ dedi.

Dünyada saygınlığımız arttı

İlişkilerimiz bütün dünyada genişledi. Dünyada saygınlığı artan bir ülke konumuna geldik. Afganistan'daki olaylara karşı Türkiye çok olumlu bir politika izledi. Bu ülkeye asker gidecek mi, gitmeyecek mi henüz belli değil. Muhtemelen bir miktar asker gidecek. Ancak, savaş bittiği için aşırı yüklenmeye gerek olmayacak. Türkiye'nin Afganistan'a her türlü yardıma hazır olduğunu, Afgan Başbakanı Karzai'ye söyledim. Eğer Afgan halkı ve yönetimi isterse, birçok hizmeti verebileceğimizi bildiren bir mektup gönderdim. Bu mektup çok olumlu karşılandı. Afganistan'ın kalkınmasının ve demokratik gelişimine elimizden gelen katkıyı yapacağız.

ALTERNATİFİMİZ YOK

Hükümet istikrarının devamı büyük önem taşıyor. İlişkilerde herhangi bir sorun yok. Bütün dünyaya örnek olabilecek bir uyumla çalışıyoruz. Ortada halkın alternatif olarak gördüğü başka bir hükümet yok. Halkı sıkıntıya sokan önlemlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu gitgide geniş toplum kesimleri de algılıyor.

ABD, Irak için bize danışma sözü verdi

ABD toplumu ve yönetiminin çoğulcu. Yönetimden değişik sesler çıkıyor. Irak'a harekat olsun-olmasın diyenler var. Bu tartışma henüz bir yere oturmadı. İnanıyor ve umuyorum ki, ABD bu konuda bir karara varmadan önce bizi dinleyecek. Bunu ABD Yönetimi'ne telkin ettim. Irak bizim için çok önemli bir ülke, sınır komşumuz. Ekonomik ilişkilerimiz bakımından da çok önemli. Onun için, Irak ile ilgili herhangi bir karar alma gereği duyduğunuzda mutlaka bize danışın dedim. Bize söz verdiler.

PKK ve DHKP-C terörist değil mi?

AB'nin terör listesine PKK ve DHKP-C'yi dahil etmemesi inanılacak şey değil. Bunların terör örgütü olduğundan kimsenin şüphesi yok. Buna rağmen AB'nin bu iki örgütü terörizm listesine alınmamış olmasının anlaşılır bir yanı yok. Dışişleri bu konuda gereken çalışmaları yapıyor. Önümüzdeki günlerde 2'nci bir liste çıkacakmış, o listede bu örgütler de olacak diyorlar. İnşallah doğrudur. Ama bu konuda iki örgütün de listeye girmemiş olmasının bağışlanacak yanı yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!