Yılbaşı hediyemi buldum!

KLASİKLERİ okuma tavsiyesinde bulunmayan bir yazarın olduğunu sanmıyorum.

Haberin Devamı

Onları okumadan bugünün edebiyatının zevkine varmanın mümkün olmadığını iddia edenlerdenim. Italo Calvino’nun ‘Klasikleri Niçin Okumalı’ kitabı hususi buna dair mükemmel bir eserdir.

Onları okutmak için yapılan her girişim, her yenilik benim desteğimi alır.

Grafik Kanon* kitabı da bunlardan biri.

Russ Kick editörlüğünde hazırlanan kitapta, Gılgamış Destanı’ndan Shakespeare ve Tehlikeli İlişkiler’e kadar, dünya edebiyatının bütün seçkin örnekleri yer alıyor.

Kapağındaki yazı şu: “Dünyanın En Önemli Edebiyat Eserlerinin Çizgilerle Buluşması”.

Giriş’t
e kitabın özelliği tanıtılıyor: “Çizgi roman, karikatür ve genel olarak illüstrasyonun altın çağını yaşıyoruz. Hayal edilebilecek her metodu, tarzı ve yaklaşımı benimseyen pek çok yetenekli çizer, hayret verici, enfes, eğlenceli ve ezber bozan öyle çok eser yaratıyorlar ki, hepsine yetişmek neredeyse imkâsız. Peki ya bu çizerlerden bir grup, şimdiye dek yazılmış en büyük edebi eserleri kaynak olarak kullansalardı ne olurdu?”

Cevabı ben vereyim. Grafik Kanon gibi olağanüstü bir kitap oluyor. Gılgamış Destanı ile başlayan Grafik Kanon 1, Tehlikeli İlişkiler’le bitiyor. Merak edenlere hemen belirteyim, Mevlânâ da var.

Seçilen eser hakkında bilgi veriliyor, kitabın tanıtımı yapılıyor, ondan sonra da seçilen bölümün illüstrasyon/uyarlaması geliyor.

Her özgün illüstrasyon/uyarlamayı başka biri çizmiş.

* * *

Haberin Devamı

GRAFİK KANON’un hazırlanış biçimini bir örnekle tanıtalım.

Don Quijote-Miguel Cervantes.

İllüstrasyon/uyarlama:

Will Eisner,

Türkçesi: Özlem Yüksel.

Önce romanın edebiyat tarihindeki yeri, özlü yargılarla aktarılıyor. Okur romanın ne olduğunu, edebiyat tarihindek yerini, konusunu öğreniyor.

Sonra da çizgi bölümüne geçiyor. Ayrıca çizgi ve grafiğin önemli adı, Will Eisner’in yaşamı ve sanatı üzerine de bilgi veriliyor.

Yazarların ve çizerlerin yaşamı alıştığımız sıradan bir dille yazılmamış. İçindeki ironik notlar hem metni hem çizgiyi daha da zevkli okumamızı sağlıyor.

Bildiğimiz yazarları, bölümleri yeni bir yorumla bize okutabiliyor.

Genç kuşaklara klasikleri sevdirecek bir üslüp ve çizgi.

William Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası’nın metnini Nurcan Başer çevirmiş, çizeri de Maxx Kelly.

Eser hakkındaki bilgiden önce hayatına ait giriş şöyle: “Shakespeare, şu küçük İngiliz kasabasında doğan ve yaşamını idame ettirmekte zorlandığı için ailesini geride bırakıp Londra’ya taşınan adamdır”.

Oyun da şöyle tanımlanıyor: “Bir Yaz Gecesi Rüyası şüphesiz Shakespeare’in komedileri arasında en çok sevilenidir, çünkü kimse aşka ve perilere karşı koyamaz!”

Grafik Kanon
kitabı 3 cilt olacak. Diğer iki cildi de merakla bekliyorum...

Başlıkta da belirttiğim gibi, yılbaşı için verilecek en güzel hediyelerin başına koyarım bu kitabı.

Haberin Devamı

KLASİKLERİ bir de böyle okutalım.

* * *

(Grafik Kanon 1, Editör: Russ Kick ve 58 illüstratör, Kolektif Kitap)

 

 

Yazarın Tüm Yazıları