YGS LYS kalkıyor mu? Başarı sıralaması aranacak!

Güncelleme Tarihi:

YGS LYS kalkıyor mu Başarı sıralaması aranacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2017 09:57

YGS LYS kalkacak mı konusu resmi mercilerde ele alınmaya devam ediyor. Eğitim sisteminde Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş sınavının ardından değişiklik kararı alınan ünivesite sınavı, bu yıl yeni haliyle eğitim camiasına sunulacak. Kısa süre önce başlayan YGS LYS kalkacak mı sorgulamalarının ardından YÖK Başkanı Yekta Saraç ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından değerlendirilen konu, kısa süre içerisinde yeni halini alacak. İşte, üniversite sınavına katılım sağlayacak öğrenciler ve sistemi öğrenmek isteyen eğitimciler için YGS LYS kalkıyor mu sorusunun cevabı ve detayları

Haberin Devamı

YGS sınavı kalkacak mı sorusu milyonlarca öğrenci tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Yeni akademik yıl açılışında konuşan YÖK Başkanı Yekta Saraç YGS LYS kaldırılacak mı konusuna değindi. YGS ve LYS hakkında oldukça önemli açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Yekta Saraç "Şu an uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamalı olarak gerçekleştirilmekte. Sınavların ilki mart, diğeri haziran ayında ve toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir." dedi. Peki, YGS kalkacak mı?

BARAJ PUANI DEVAM EDİYOR

Öğrenciler, yükseköğretim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girecek. Toplam 4 puan türü olacak ve baraj puan uygulaması yine devam edecek. Belli alanlarda, uygulanan başarı sıralaması şartı da aranacak. 

Diğer önemli değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. Halen uygulanan 18 puan türünde azaltmaya gidilecek. Bunlar, çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında, temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde Türkçe ve matematik, bu sınavın merkezinde olacak. 

Öte yandan, üniversite sınavında sorular, önceden olduğu gibi Milli Eğitim müfredatından oluşacak. 

Haberin Devamı

YÖK BAŞKANI AÇIKLADI: MERKEZ TÜRKÇE VE MATEMATİK OLACAK

Yeni akademik yıl açılışında konuşan YÖK Başkanı Yekta Saraç YGS LYS kaldırılacak mı konusuna değindi. İşte, Başkan Saraç'ın yapmış olduğu o açıklama;

"Şu an uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamalı olarak gerçekleştirilmekte. Sınavların ilki mart, diğeri haziran ayında ve toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. 

Yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz.

Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak.

Haberin Devamı

Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.

Sorular yine müfredattan olacak. 

Öğrencilerimiz çalışma sistemini değiştirmesinler, sadece sıkı sıkı derslerine çalışsınlar" 

“İKİ ALANDA ARZU ETTİĞİMİZ GELİŞMEYİ SAĞLAYAMADIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğitim sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o açıklamaları;

"Hep ifade ettiğim gibi 15 yılda çok büyük reformlara imza attık. Bu bir özeleştiridir aynı zamanda. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim öğretimdir ve kültürdür. Eğitim-öğretim nesillerin mimarlığıdır, eğitim-öğretim kurumları da nesillerin tasarlandığı ve inşa edildiği yerlerdir. Böylesine önemli bir konuda en küçük bir ihmale aksaklığa, yanlışlığa tahammülümüz olamaz.

Haberin Devamı

Mesela son günlerde şahsıma ders kitaplarının içerikleri konusunda giderek daha fazla şikayet gelmeye başladı. Tabi ben bu şikayetleri ilgili arkadaşlarımla, başta hükümetimizin yetkilileri olmak üzere zaman zaman YÖK Başkanımla bunları paylaşıyorum.

Demek ki burada bir sıkıntı var. Milli Eğitim Bakanımızla bu meseleyi konuştuk. Gerekli tespitler yapılacak ve tedbirler alınacak dediler. Eğitim öğretimde istediğimiz neticeyi alamadıkça tabii olarak yeni arayışlar içerisine giriyoruz. Bu da ayrı bir eleştiri konusu oluyor. Sınav sistemlerini defalarca değiştirdiğimiz halde, hala öğretmenlerimizi de öğrencilerimizi de velilerimizi de memnun edecek bir sonuca ulaşamadık. Bu sosyolojik bir olaydır. Yaptığımız son düzenlemeye rağmen müfredat ve ders kitapları hakkında istediğimiz neticeyi elde edemediğimiz anlaşılıyor."

Haberin Devamı

BAŞKAN SARAÇ GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE AÇIKLAMIŞTI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemindeki merkezi sınavların fırsat eşitliğini ve adaleti temin ettiğine yönelik daha önceki açıklamalarını hatırlatarak, “Anadolu’nun herhangi bir yerinden gelen imkânları sınırlı bir çocuk, bu merkezi sistemle Türkiye’nin en başarılı üniversitelerine girebiliyor. Demek ki adil bir düzenek. Üniversiteye girişte sınavsız bir model bugünkü şartlarda söz konusu olamaz. Sosyal adaleti sağlayan merkezi sınav bu yıl yine gerçekleştirilecek. Giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sisteme yönelik bir hazırlığımız var” dedi.

Saraç, özetle şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın çok haklı olarak dile getirdiği gibi öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmamız gerek. Sınav stresi, eğitim-öğretimin her kademesinde öğrenci üzerinde bir baskı oluşturuyor. Bu, eğitime de olumsuz etki ediyor ama bu durum bize şöyle bir görev yüklüyor: Stresi azaltan daha yalın bir sistemle öğrencilerimizin muhatap olmasını sağlayacak bir düzenlemenin Türkiye’ye kazandırılması.

TEDİRGİN OLMAYIN
Yükseköğretimde üzerinde iyi çalışılmayan büyük, radikal değişikliklerin bazen yıkıcı tesirleri olabilir. Bundan dolayı giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sisteme yönelik bir hazırlığımız var. Fakat öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar. Çalışma şekillerini etkileyecek bir değişiklik söz konusu olmayacak. Bunu YÖK Başkanı olarak sarahatle ifade ediyorum. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasın. Öğrencilerimiz, çalışma şekillerini değiştirmesin. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak.” 

 

Haberin Devamı

Özgür Mumcu ile 'Barış Makinesi' romanını konuşuyoruz .

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!