Yetmez ama evet, Tahran manzaraları

EMİRGAN Korusu, İstanbul’un Boğaz’a nazır en güzel tepelerinden biri. İçinde Beyaz Ev, Sarı Ev gibi köşkler var, Osmanlı’dan kalma.

Haberin Devamı

Geçenlerde bir pazar oraya gidiyorum, içki yok ne de olsa, Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Kahvaltı zamanı. Bulaşık kaplar ortada öyle duruyor, üç-beş kişi oradaki mescitte namaz kılmak için herkesin kullandığı lavaboda abdest alıyor. Tipik Tahran manzaraları. Din ve temizlik dersleri nafile.
Belediyelere ait yerlerde içki yasağı çok önceden başlıyor. Onu lokantalara içki ruhsatı yasaklaması izliyor. İçkili lokanta sayısı hızla azalıyor, bazı içkili lokantalar genelev gibi şehir dışına atılıyor. Türkiye’nin her yerinde belediyeler eliyle.
Yetmez ama evet, ardından üniversite kampuslarına bira yasağı geliyor, YÖK eliyle. Üniversitelerde mescitler  açılıyor. Cuma namazları törene dönüşüyor, Tahran manzaraları.
Fırsat buldukça Tayyip Erdoğan hemen her kürsüden “dindar ve muhafazakâr gençlik yetiştirileceğini” söylüyor. 4+4 bunun sistemi.

Haberin Devamı

TERBİYE SEANSLARI

Yetmez ama evet, belediyeler ve YÖK’ü TRT izliyor. Şu ya da bu dizideki kadın-erkek ilişkilerinde olağan sahnelerin sansürü, olağan kıyafetlere getirilen yasaklar, hepimizin nasıl davranması, nasıl giyinmesi gerektiğini dayatıyor. TRT eliyle toplumu terbiye seansları. Bu tavrı diğer dinci kanallar destekliyor. Yasaklar olağan hale geliyor, yıllardır giyilen kıyafetler, kökleşmiş davranışlar garipsenir hale geliyor.
Yetmez ama evet, devreye Milli Eğitim Bakanlığı giriyor. İlk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin hem günlük, hem ulusal bayram kıyafetleri hizaya getiriliyor. Şort yasak, kolsuz bluz yasak. Madem Milli Eğitim, kitaplar ve şiirler de yasaklardan nasibini alıyor. Şiirde bira bize uymaz. Tahran manzaraları.

UÇ UÇABİLDİĞİN KADAR

Yetmez ama evet, toplumu terbiye için kitlesel müdahale gerek. Bunun araçlarından biri, Türk Hava Yolları. Hostesler örtünsün, içki yasaklansın. Tahran manzaraları.
Yetmez ama evet, bunların kitlesel simgelere ihtiyacı var, Taksim’e cami, Çamlıca’ya cami. Oysa, İran İslam Cumhuriyeti’nde toplam 77 bin cami var, laik Türkiye Cumhuriyeti’nde cami sayısı 90 bini aşmış durumda.
Yıllardır tanıdığım, namazla niyazla ilgisi olmayan işadamı, gazeteci, bürokrat ve diğerleri, dün cuma ya, namaza yetişmek ve bunu iktidar temsilcilerine göstermek için birbiriyle yarışıyor.

Haberin Devamı

Beş halkadan biri sallanıyor

“YUNANLI hakem hakkımızı yemezdi, Ermeni hakem bizi sahiplenirdi, siyasi gerginlik vardı ama, güreşte biz iyi dostluklar kurduk.”
Bu sözler Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya’ya ait. Yerlikaya 1996’da Dünya Güreş Federasyonu tarafından Asrın Güreşçisi seçiliyor, sekiz Avrupa, üç dünya, iki olimpiyat şampiyonluğu var. Dün onunla konuşuyorum.
Antik çağdan beri olimpik oyunların simgesindeki beş halkadan biri güreş. Uluslararası Olimpiyat Komitesi güreşi şimdi olimpiyat oyunlarından çıkarmak istiyor. Şike kaygısı, kuralları seyirciler anlamıyor, hakemlerin inisiyatifi fazla gibi gerekçelerle. Komite bu eğilimini açıkladığı gün karara karşı çıkan 155 bin tweet atılıyor. Yerlikaya:
“Henüz karar yok, mayıs ve eylülde komite toplantısı var, ben de dünyadaki güreş federasyonlarına karara karşı çıkan yazı gönderdim, karara herkes tepkili.”
Olimpiyatlardan güreşi  çıkarma eğilimi yakında dünya siyasetine taşınacak gibi. Başta Kanada, Rusya, Japonya, İran ve Amerika’nın girişimiyle. Türkiye bu ülkeleri yalnız bırakmayacak gibi.

Yazarın Tüm Yazıları