Yetkin: Et fiyatı daha da artacak

Güncelleme Tarihi:

Yetkin: Et fiyatı daha da artacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 00:00

Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı “Et ithalatı kararından önce et fiyatları daha ucuzdu, şimdi daha pahalı. Türkiye açık pazar haline getiriliyor. Süreç çok kötü yönetildi” dedi.

Türkİye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, dün çıkarılan tebliğle, et fiyatlarının daha da fazla artacağını iddia ederek, “Çünkü asıl tekelleşme, Türkiye’de bu uygulamayla ortaya çıkacak” dedi.

Olumsuz bir durum

Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, dün yayımlanan, ithal edilen kasaplık hayvanlardan alınan gümrük vergisinin düşürülmesine ilişkin tebliğle Türkiye’de 15 yıl önce yüzde 135 olan söz konusu gümrük vergisi oranının yüzde 40’a indirildiğini hatırlattı. Tebliğin kasaplık canlı hayvan dışında herhangi bir ithalatı içermediğini ve bunun olumsuz bir durum olduğunu belirten Yetkin, uygulamayı doğru bulmadığını, et fiyatlarının bu şekilde düşmeyeceğini savundu ve şöyle konuştu:

Şap hastalığı mutasyon geçirdi

“Bu uygulamayla et fiyatlarının daha da fazla artacağını söylüyorum. Neden? Çünkü, asıl tekelleşme Türkiye’de bu uygulamayla ortaya çıkacaktır. Ankara’da 160 bin olan hayvan sayısı 70 bine, Konya’da da 70-80 binlere düştü. Türkiye’de damızlık hayvan yok, besilik hayvan yok. Besi hayvanı da Türkiye’ye getirilemiyor, çünkü Türkiye’de şap hastalığı var ve şap hastalığı mutasyon geçirdi, Türkiye’de aşısı yok. Aşısı olmayınca hastalık bulaşabilir diye yurt dışından hayvan getirilemiyor.”

Ramazandan sonra ekmeğe yüzde 15 zam

Ekmek fiyatlarına ilişkin soru üzerine Yetkin, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Yusuf Balcı’nın ramazan ayından sonra Türkiye’de ekmeğe en az yüzde 15 zam yapılacağını deklare ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bana göre ekmek zammını şu an itibariyle gerektiren bir durum yok. Ekmeğin maliyetinde buğdayın oranı yüzde 20, unun ise yüzde 30. Her una, buğdaya zam geldiğinde ekmeğe zam yapılması meşru ve doğru değil. Bu zammın yapılmaması lazım. Madem o kadar zor şartlarda yapıyorlarsa, Ankara’da 60 kuruş ekmek. Bu kadar zarar ediyorlar da bayilerine yüzde 27 kr ile 30 kr arasında nasıl kar payı veriyorlar. Ekmek zammını normal, haklı bir anlayış olarak bulmuyorum.”

GDO yönetmeliği

Genel Başkan İbrahim Yetkin,dün yayımlanan GDO yönetmeliğine değinirken de, yönetmelikle “GDO’lu ürün” etiket zorunluluğunun ve GDO’lu ürünlerin çocuk mamalarında yer alamayacak olmasının çok olumlu olduğunu söyledi.

Hayvan sayısı mutlaka artırılmalı

EBK’nın Ankara’daki 3 mağazasıyla et fiyatlarının düşürülemeyeceğini ifade eden Yetkin, “EBK eskisi gibi güçlü olsaydı, piyasayı regüle edebilseydi olabilirdi ama böyle bir gücü yok” dedi. Yetkin, Türkiye’de yıllık 1 milyon 200 bin ton et tüketildiğini, üretimin ise 416 bin olduğunu kaydederek, TÜİK rakamlarına göre her geçen gün et üretiminin düştüğünü ve hayvan sayısının mutlaka artırılması gerektiğini söyledi.

Buğday fiyatları artıyor

RUSYA’daki yangınlar ve Ukrayna’da üretimin düşmesiyle dünyada buğday fiyatlarının arttığına da dikkati çeken Yetkin, Türkiye’nin buğday tüketiminin de 18 milyon ton değil, 19 milyon ton olduğunu belirtti.

İşimiz zor

Türkiye’nin geçen yıldan kalma 1,2 milyon tonluk stoğunun bulunduğunu, ayrıca TMO’nun elinde de, satın aldığı 965 bin ton buğday olduğunu kaydeden Yetkin, “Eğer geçen seneden kalma stok olmasaydı Türkiye’nin işi gerçekten zordu” dedi. Türkiye’de buğdayda kalite sorunu yaşandığını ve bu sorun nedeniyle her yıl dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ithal ettiğini anlatan Yetkin, Türkiye’nin son 15 yılda buğday üretiminin 15-20 milyon ton olduğunu ve her yıl1 milyon ton üretimin artırılmasının gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!