Yetki yasalı paket geliyor

IMF'nin şart koştuğu, tasarruf tedbirleriyle ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Perşembe gecesi yapılan Müsteşarlar toplantısında, bu tedbirleri koordine etmekle görevli Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar'ın, ‘‘Cuma günü ben bunları liderlere sunarım’’ dediğini öğrendik.

Bürokratlar önemli bir sorun kalmadığını, tasarruf tedbirleriyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini söylediler. Bürokratlar Başbakan Ecevit'in kapalı Grup toplantısındaki ‘‘Köy Hizmetleri'ni tasfiye ettirmeyiz’’ sözüne, ise ‘‘Zaten tasfiye edilmiyor ki, küçülüyor ve bazı işlevleri il özel idarelerine devrediliyor’’ yanıtını verdiler.

Ecevit'in Köy Hizmetleri bölge müdürlüklerinin il özel idarelerine devri konusunda, ‘‘O zaman siyasete alet olma ihtimali var’’ çekincesi koyduğunu öğrendik. İl Özel İdarelerinin alacağı kararların valilerin yanısıra ilk genel meclisi üyeleri tarafından verildiğini hatırlatan bürokratlar, ‘‘Ecevit bu nedenle Özel İdarelere devredilen imkanların, Meclis'te çoğunluğu bulunan partiler lehine kullanılabileceği kuşkusunu iletti’’ dediler. Bürokratlar bu sakıncanın aşılmasına çalışıldığını, örneğin bir yasa değişikliği ile bu tür yatırım kararlarının sadece Valilere ait olacağı hükmünün getirilebileceğini söylediler.

Tümüyle kararnamelerle yapılacağı tahmin edilen tasarruf tedbirlerinin, detayına inildikçe bazı yasa değişiklikleri gerektirdiği de ortaya çıkmaya başladı. Karar yetkilerinin Valilere verilmesi hükmünün yanısıra, bazı kamu kuruluşlarının bölge müdürlüklerinin tasfiyesi için de yasa gerektiği ortaya çıktı.

Liderlere önlemler paketiyle birlikte sunulacak, gereken yasal değişikliklere ilişkin metinlere de son şekli veriliyor. Yetkililer, buradaki yasal sorunların aşılması için ‘‘Yetki Yasası’’ formülünün gündeme geldiğini söylediler. Tasarruf amaçlı olarak kamu kuruluşları organizasyonlarında değişiklik yapılması konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki veren bir yetki yasasının çıkarılması ve buna dayanılarak gerekli kararların alınması bekleniyor.

PAKET AÇIKLANACAK

Bu arada Ecevit
'in itirazlarına neden olarak ‘‘kamu çalışanlarının özlük haklarında meydana gelecek gerileme’’ gösteriliyor ve özellikle Türk-İş'in bu konuda büyük baskı yaptığı görülüyor. Bu gelişmeleri sorduğumuz bürokratlar ise, ‘‘Tasarruf tedbirleri paketinde işçilerin özlük haklarına ilişkin önemli bir önlem bulunmadığını’’ söylediler. Hatta, işçilerle ilgili tek önlemin ‘‘2002 yılında alacakları ikramiyelerden sadece birinin 2003 yılında ödenmesi’’ olduğu, bunun da sendikalar tarafından kabul edilebilir görüldüğünü söylediler.

Öte yandan açıklanacak tedbirlerin sadece tasarruf tedbirleri için gereken yönetmelik, genelge, bakanlar kurulu kararı ve yetki yasası ile sınırlı olmayacağını öğrendik. Yetkililer, açıklamaların bir paket halinde yapılacağını kaydettiler. Paketin içinde tasarruf tedbirleriyle birlikte Londra Yaklaşımı ve Aktif Yönetim Şirketi'nin kuruluş ve çalışmasını düzenleyecek yeni yasa ve eski yasalarda yapılacak değişikliklerin de bulunacağı belirtildi.

Liderlere bu konuların daha önce sunulduğu, bunlarda sorun bulunmadığı belirtilirken, liderlerin hafta sonu, olmadığı takdirde en geç Pazartesi günü toplanıp tasarruf tedbirleriyle ilgili son kararı vermeleri de bekleniyor.

Bu karardan sonra, bir paket halinde, ‘‘Yeni Ekonomik Tedbirler’’ açıklanacak ve böylece reel sektöre de ‘‘Sorununuzu çözüyoruz’’ mesajı verilmiş olacak.

Bütün bunların açıklanıp ek kaynağın belli olması, hafta sonunu bulacak.
Yazarın Tüm Yazıları