YetiÅŸ AyÅŸe

36 beden giysi yardımı

Haberin Devamı

Ayşe Hanım merhaba,

2 Mayıs’taki yazınızı maalesef yeni okuyabildim. Hayat, eşit değil maalesef. Bunu çok iyi tecrübe ederek öğreniyoruz. İhtiyacı olan bayanlara 36 beden genel olarak kıyafet yardımı yapabilirim. Özellikle, eşinden ayrılan çocuğuyla tek başına başka bir şehre yerleşen bayana yardım etmek istiyorum. Ona ulaşmama yardımcı olur musunuz?

Sevgiyle kalın,
Y.

CEVAP: Sevgili Y. harikasın bilgileri tabi ki hemen iletiyorum. Sevgiler.

……………..

YARDIMA Ä°HTÄ°YACIM VAR

Canım Ayşe’m;

Sana canım Ayşe'm diyorum çünkü gerçekten öylesin. Çünkü seni kendime çok yakın hissediyorum. Biraz dertlensem Ayşe'm var ona anlatırım diyorum. Rahatlarım diyorum. O bana bir çare bulur diyorum. Öylesine içimden birisin ki yazılarla sana bunu anlatamam.

Doğrusu çok fazla da aşırıya kaçıp, yanlış anlaşılmak istemiyorum. Yazılarının müdavimlerinden biriyim. Özellikle Yetiş Ayşe köşenizi pazartesi sabahları işe gelir gelmez açıp bir solukta okuyanlardanım. İsterdim ki çare arayan değil de çare olan kişi olayım. İnşallah bir gün o da kısmet olur diyorum.

Haberin Devamı

Ben daha önce de bu köşeye yazı yazıp çare aradım sizden. Derdime ufak da olsa bir okurunuzdan çare geldi. Akmasa da damladı anlayacağınız. İsmini şimdi burada yazmayacağım çünkü belki isminin açıklanmasını istemiyordur.

Kendisiyle sadece mail yoluyla görüştük. Hayatımda ilk defa birinden yardım alıyordum. Önce tereddüt ettim almakta ancak hiç olmazsa yavrumun okul masrafına ve eve yiyecek götürebilecektim. Kabul ettim parayı. Kendisine ömür boyu minnettar kalacağım.
Ancak Ayşe'm durumum içler acısı ufak bir borçtu (ufak dediysem bana göre ödenemeyecek bir rakam.) ve bu borç her geçen gün katlanmakta ve ben başımı dik tutarak yolda yürüyememekteyim. Kiramı ödeyemiyorum, elektriğimi suyumu yaşamam için gerekli hiçbir şeyi yapamıyorum. Senin dışında kimseden de yardım isteyemiyorum.

Daha önceki yazımda da söylemiştim, eşimden 5 yıl oldu ayrılalı ne maddi ne manevi hiç bir yardım almıyorum, alamıyorum çünkü kendisine bile hayrı olmayan biri işte.

Haberin Devamı

Beş kuruşsuz ortalarda öylesine dolanıyor. Ben de babayım, benim de bir çocuğum var dediği yok.

Kızım 8 yaşında, ona hem annelik hem babalık etmek durumundayım. 11 yılık şirketimin iflasından sonra yeni bir yerde asgari ücretle çalışıyorum. Şirketin iflası döneminde almadığım maaşlar ve ödeyemediğim kredi kartları ve hatta benim üstüme olmayan ama bir salaklık edip iş yerine çektiğim kredilerden dolayı hemen hemen her bankada icralık durumdayım.

Kaçak göçek yaşamaya çalışıyorum. Bize bakabilecek herhangi bir aile büyüğüm de yok. Babam öldü. Annem çok yaşlı, 85 yaşında, onlar da zaten biyolojik ailem değil. Gerçek ailem beni evlatlık olarak yıllar önce vermiş. Dolayısıyla da ailem diyebileceğim kimsem de yok.

Haberin Devamı

Ben 16 yaşından beri epilepsi (sara) hastasıyım gündüzleri ayrı bir kâbus geceleri ayrı bir kâbus. Geceleri uykuya daldığım an başlıyor krizim gündüzleri de çok ışıktan, yorgunluktan bulunduğum yerde şak diye düşüyorum.

Bir ara kesilmişti gündüz düşmelerim ama şu son yaşadıklarımla birlikte artık hem gece hem gündüz benim için kâbusa dönmüş durumda.

Geceleri neredeyse hiç uyku uyumuyorum rahatsızlığımdan dolayı tabii baş ağrılarımın dayanılmazlığını size anlatamam. Bir ağrı 3 gün sürüyor aynı zonklamalarla.

İçtiğim ilaçların ağırlığını ise hiç söylemeyeyim. Yerimden kalkamaz halde oluyorum. Ancak bakmak zorunda olduğum bir kızım var, kimseye muhtaç olmamak var, o yüzden sabah kalkıp yine işime gitmek zorundayım.

Haberin Devamı

İstediğim tek şey birikmiş olan icralık banka haricinde şahıslara borcum var. (şahıs olunca kapıya gelip sürekli rahatsız etmeler daha fazla olduğundan bunlardan kurtulmak istiyorum. Beni 3-4 milyar biraz rahatlatır. Geri kalanını kendim çalışarak taksite bağlayarak ödemeye çalışacağım.

Banka borçlarım icralarım dünya kadar istediğim tek şey kızımın da benim de biraz rahat nefes alabilmemiz.

Daha önceki yazımda neden bu durumlara geldiğimi yazmıştım yine yazıp seni sıkmak ve aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Ayrıca bu parayı da geri ödemek koşuluyla almak istiyorum.

Bir ricam da canım kızım için sekiz yaşında dünya güzeli ve çok akıllı bir kızım var. Ancak üstüne ve ayağına giyebilecek hiçbir şeyi yok.(ayak numarası 32) Olanlar da artık çok küçük geliyor. Bu yüzden hiç bir yere çıkmak, gezmek istemiyor.

Haberin Devamı

Okul faaliyetlerinin hiç birine hem maddi imkanlardan hem de üstüne giyebilecek doğru düzgün bir şeyleri olmadığından katılmadı. (okul gezileri, doğum günleri gibi)

Ama bunu sorun da yapmadı. Üstelik dersleri de çok çok iyi hayattaki tek ödülüm kızım. İyi ki var. Her şeyi içine attığını düşünüyorum. Bu da beni her şeyden daha çok kahrediyor. Ben rahatsızlanıp hastalandıkça o benim başımda koca bir insan gibi sürekli bana yardımcı olmaya çalışıyor. Bu hastalığın öldürmediğini süründürdüğünü bilemediğinden dolayı beni kaybedeceğini ve işte asıl o zaman dünyanın sonunun geleceğini söylüyor bana. Onun her geçen gün bu kadar üzüldüğünü görmek ve elimden hiçbir şey gelmemesi beni kahrediyor.

Canım Ayşe'm seni sevgiyle kucaklıyorum. Umarım hayat bir gün bana ve kızıma da güler ve ben sana daha iç açıcı mailler atarım.

Sevgilerimle...

(İsimleri yayınlamama hassasiyetiniz için ayrıca teşekkür ederim)

N.

CEVAP:  Sevgili N., gerçekten hayat zor başlamış senin için inşallah bundan sonra daha iyi geçer. Bir annenin anne sayılması için biyolojik anne olması yetmez, seni bugüne kadar bakıp büyüten kişi annen zaten, kıymetini bil onun.
İnşallah sana ve kızına yardımcı olabilecek okurlarım çıkar. En azından okur dostlarım sayesinde tatlı kızının güzel giysilere ve oyuncaklara kısa zamanda kavuşacağına eminim. Sevgiler., öpüyorum her ikinizi de.

…………

BÜTÜN ÖZÜRLÜLERE SINIRSIZ GÜVENCE
 

AyÅŸecim;

Bugün gazetede bu başlıkla yer alan haberi okuduğumda hem sevindim hem de neden daha önce yapılmamış ya da neden hemen olmuyor diye sordum kendime.

Haberin içeriğinde özürlü vatandaşların yardım alabilmesi için aile bireylerinin gelirinin kişi başına düşen kısmı asgari ücretin 1/3 üne denk gelmesi şartı vardı. Bu rakam 310 TL!!

Düşünebiliyor musunuz devlet eğer kişi başı 310 lira alıyorsan özürlü evladına, annene, babana, kardeşine, dedene, nenene ben yardım ederim diyor.

Ve bu kural ağır özürlü olanlar için geçerli. Bugün okuduğum haberde ise bu kişi başı gelirin ve ağır özür halinin kalkacağını ve 9milyon özürlüyü kapsayacağını yazmış. Çok güzel bir haber ama 3 sene sonra ancak yararlanılabilecekmiş... Neden bu kadar uzun bir süreç onu anlamış değilim...

Şimdi bu konu herkesi ilgilendiriyor. Biz hepimiz özürlü adayıyız... Hoş özürlü, engelli vs., bunların hiçbiri o insanlara yakışır sıfatlar bile değil ama yerine koyacağımız bir tanımlama bile bulamıyoruz.

Beni ilgilendiren tarafı da şuan 2,5 yaşında dünya tatlısı bir kız yeğenim var. Adı Tuana. 9,5 aylıkken geçirdiği bir kazadan dolayı %90 bedensel ve zihinsel engeli oldu. Daha çok küçük olduğu için ve beyin tam gelişmediğinden dolayı yoğun fizik tedavi ve uyarılarla 5 yaşına kadar her türlü mucize olabilir dendi tabi çok fazla da umut verilmedi.

Annesi asgari ücretle bir iş yerinde çalışıyor. Babası kazadan 3-4 ay sonra boşanma davası açtı.100 TL biçtiği nafakayı pazarlıkla 200 TL ye çıkardı. Ablam kızıyla beraber kirada annemlere yakın bir yerde oturuyor. Çocuğumuza annem bakıyor kendi evimizde. Çünkü yaklaşık 20 yıldır gözleri görmeyen babaannemle aynı evde oturduğumuz için annem hem babaanneme hem de çocuğumuza bakıyor.

Bundan 8-10 ay önce bakım parası için başvurduk ama annesi çalıştığı için ve annem de kendi evinde baktığı ve kişi başı gelir 310TL nın üzerinde olduğu için (410 TL) maalesef bu yardımdan yararlanamıyormuşuz.

Devlet fizik tedavi, ilaç, mama yardımı yapıyor çok şükür ama fizik tedavi haftada sadece 2 saat. Çocuğumuzun daha yoğun bir fizik tedaviye ihtiyacı var ancak özel aldırmaya kalktığımızda saatlik fiyatı 80-100 TL olarak değişiyor.

Her gün 1 saatlik özel fizik-tedavinin maliyeti bize 2500TL. Evimizde yaşayan bireylerin toplam geliri annesinin gelirini eklesek dahi bu rakamı bulmuyor.

Şu an 2.5 yaşında bir kız çocuğunun belki bir mucize dahi olsa yoğun bir bakım ve fizik tedavi görmesi sonucunda daha iyi bir yaşam standardına sahip olması söz konusuyken bizler çaresiz bir şey yapamıyoruz.

Devlet neden bu insanlara daha özel davranmaz. Özel olan bu insanlar özel bir bakım ve maliyetli bir tedaviye ihtiyaç duyuyorlar. Eğer bizim çocuğumuz tam anlamıyla bir tedavi görüp daha fazla iyileşme sağlayabilecekse neden bu ihtimalleri deneyemiyoruz.

Ve bu dediğim ihtimaller birden fazla hayat kurtaracak. Lütfen bu konuda yapabileceğiniz tüm yardımlara ihtiyacımız var. Sesimizi duymaları lazım. Dünya tatlısı yeğenimin yürümesini, konuşmasını, oyun oynamasını görmek istiyorum.(Şu an çok güzel kahkaha atıyor güldürdüğümüzde çok akıllı bir kız çocuğu ama henüz boynunu dahi tutamıyor.
Sevgilerimle AyÅŸe.
B. Oya A.

CEVAP: Oyacım, gerçekten seninki gibi mailleri okurken zorlanıyorum. Öncelikle bir baba nasıl öz kızını sahipsiz bırakır, bütün yükü anneye yükleyip nasıl yastığa başını rahatça koyar anlamıyorum.
Tabi ki böyle durumlarda devletin de daha korumacı davranıp ailelerin fiili durumlarını daha iyi inceleyip gerekli tedbirleri alması zorunlu. İnşallah bir an önce sorun çözülür. Ben de ne yapabileceğime bir bakayım, okurlarımdan da bilgi ve destek bekliyorum. Sevgiler.

………………..

 37 NUMARA AYAKKABI TALEBİ

Kargoyu dün itibari ile gönderdim.

Sanırım 2 güne eline ulaşır. Umarım işe yaramışımdır.

İyi ki varsınız Ayşe ablacım. Çok öpüyorum.
Merve

CEVAP: Merve’m iyi ki sen de varsın. İşe yaramaz mı hiç. Ben de seni sarılarak öpüyorum. Sevgiler.

………….

OKUL ÖNCESİ KİTAP İSTEĞİ


Sevgili AyÅŸe Aral,

Hürriyet Gazetesi’ndeki köşenizi büyük bir sevgi ile takip ediyorum. Yazılarınız ile kimi zaman beni neşeye boğarken kimi zaman hüzünden kahrediyorsunuz.

Kızınız ile ilgili yazdığınız yazılarda taze anneliğimi buluyorum. İki yaşında bir cimcime annesiyim. 0-3 yaş döneminde kızımın gelişiminin daha iyi olması isteğiyle işime ara verdim dolayısıyla geçici ev hanımı olarak tanımlıyorum artık kendimi.

Sizden isteğim, çok zeki kızım kitaplara çok düşkün ve ben elimden geldiğince ona kitap almaya çalışıyorum ama yeterli olmuyor ne yazık ki.

Bu ülkede en pahallı şeylerin başında çocuk eğitim kitapları geliyor nedense. Sizden ricam kızımın gelişimine yardımcı olacak okul öncesi diye tabir edilen eğitici kitaplar ile kızıma bir kütüphane kurmak (ilkokula başladığında bizde topladığımız kitapları başka çocuklar da yararlansın diye dağıtacağız). Ellerinde böyle kitapları olan varsa biz bu kitaplara talibiz.

Not: resim yapıyordunuz başlangıcı yazdınız ama gelişme ve sonuç ile ilgili herhangi bir şey yazmadınız ya da ben mi kaçırdım acaba? Meraklardayım...

(ismimi ve mail adresimi lütfen yayımlanamayın)

Mutlu ve Sağlıklı kalın.

Ç.

CEVAP: Sevgili Ç. Benim sevgili okur dostlarım eminim ellerindeki kitapları sana göndereceklerdir. Kütüphane düşüncene de bayıldım. İnşallah pek çok minik için bir başlangıç olur bu mail. Sevgiler, minik kızını ve seni öpüyorum.

…………..

DÄ°REN BEBEK
 
Yardım için hesap numarası bilgileri alabilir miyiz? Sevgiler

Duygu

CEVAP: Duygucum, iletişim bilgilerini sana ilettim, sen gerekli bilgileri kendilerinden edinebilirsin. İyi ki varsın, öpüyorum seni de.

……………….

MÄ°NÄ°K KIZA AYAKKABI TALEBÄ°

Sevgili AyÅŸe Aral

Köşenize oyuncak ihtiyacı olan birileri olursa bana yönlendirin diye yazan Aydan Hanım bana mail attı ve oyuncakları göndereceğini söyledi o kadar şaşırdım ki, inanamadım ama az önce gerçekten oyuncaklar elime ulaştı ve ben çok mutlu oldum ve çok şaşırdım doğrusu.

Bana bu oyuncaklar en değerli "Anneler Günü" hediyesi oldu. İnanın çok mutlu oldum.

Açıkçası size ilk mailimi yazarken hiç ama hiç bana döneceğiniz, mailimi okuyacağınız aklıma gelmedi. "Belki" dedim "belki" okunursa diyerek göndermiştim mailimi.

Ama siz beni mahcup ettiniz çok teşekkür ederim. Ayrıca Aydan Hanım’a da canı gönülden çok teşekkür ederim paylaşımları için.

İyi ki sizin gibi,  Aydan Hanımlar gibi insanlar var hala bu dünyada.

Sizden son bir ricam;

Eğer 1,5 yaş için ellerinde 20 ya da 21 numara ayakkabı olan birileri varsa ve bana ulaşırlarsa beni ve küçük kızımı çok mutlu ederler.

Herkesten Allah razı olsun.

Lütfen iletişim adresim ve ismim yayınlanmasın.

Çok teşekkür ederim.

İyi ki varsınız.
Ö.

CEVAP: Bana gelen tüm mailleri okuyorum ve elimden geldiğince hepsini cevaplamaya çalışıyorum. Oyuncaklar için çok sevindim inşallah en kısa zamanda ayakkabılarına da kavuşur. Öpüyorum her ikinizi de.

………………

GECEKONDUDA YAÅžAM SAVAÅžI

Sayın Aral,

Geçen hafta yolladığım yardım talebi mektubunu yayınladığınız ve ilginiz için öncelikle size sonsuz teşekkür etmek isterim. En azından şimdi aileye yardım için bir umut doğmuş oldu.

Bugün aileyi konu hakkında bilgilendirdim. Çok sevindiler. Kendileri İstanbul Sarıyer/Maden mahallesinde bir gecekonduda oturmaktalar.

Anne S., size bir umut ışığı doğduğu için hem çok dua ediyor, hem de sonsuz teşekkür ediyor.

Kocasının tedavisine gelince, oğlu sigortalı olduğu işten ayrıldığı için şu anda babanın tedavisini ancak yeşil kartla yapabiliyorlarmış.

Ama daha önemlisi evin yiyecek ve içecek masrafları, bugün ise, bu görüşmem sırasında; su borçlarını yatıramadıkları için sularının da kesildiğini ve yakındaki camiden su taşıyarak ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini öğrendim.
Öncelikle eğer okurlarınız sayesinde mümkün olursa, oğluna bir iş imkânı sağlamak onlar için çok faydalı olacaktır.

Kendisi ortaokul mezunu ve kadın kuaförlüğü konusunda deneyimi var.

Sayın Aral, eğer herhangi bir yardım talebi gelirse size ailenin telefon ve adres bilgilerini verebilirim.
İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

İyi çalışmalar.
YeÅŸim

CEVAP: Sevgili Yeşim, öncelikle su faturalarının ödenmesi için okur dostlarımdan yardım istiyorum. Su olmadan sağlıklı bir yaşam sürmeleri zaten beklenemez. Gıda ve erzak yardımları da iyi olacaktır. Tabi daha da önemlisi senin dediğin gibi oğlana kuaförde iyi bir iş bulabilmek olacak. Okur dostlarımdan destek bekliyorum.

İlgili yazım:

NASIL YARDIM EDEBÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z?
 
 
Sayın Aral,
 
Hürriyet Gazetesi’nde "Yetiş Ayşe" adlı köşenizin devamlı takipçisiyim. Ben sizden tanıdığım ve şu anda durumlarının çok kötü olduğunu bildiğim bir aile için yardım istiyorum.
 
Bu ailede baba kanser hastası, eşi ise çalışamayacak durumda, 2 çocuktan kız olanı üniversiteyi kazanmasınarağmen parasızlıktan okuyamadı. Şu anda ise asgari ücretle bir markette çalışıyor ama hasta babanın tedavi masraflarını değil karşılamaya yemek ve zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya bile yetmiyor. Erkek olan ise devamlı iş arıyor ama bulamıyor.
 
Sizden ricam acaba bu ailenin elinden tutacak veya yardım edecek kişilere nasıl ulaşılabilir? Eğer herhangi birtalep olursa ailenin bilgilerini verebilir, kendileri ile de iletişime geçmelerini sağlayabilirim.
 
Şimdiden teşekkürler.
 
İyi çalışmalar.
 
Yeşim  

CEVAP:
Babanın sigortası yok mu, tedavi masrafları karşılanamıyor mu; bu konuda da bilgi verebilirsen ne yapılabileceğini araştıracağım. Bu arada aileye yardım etmek isteyen, çocuğa iş vermek isteyen okur dostlarımdan da destek bekliyorum.

…………….


KIYAFET TALEBÄ°
Â
Ayşe ablacım günaydın, iyilik güzellik, şans ve kısmetler bu hafta da seninle olsun.

Geçen haftaki Yetiş Ayşe’deki bir yardıma talibim; facebook’tan, twitter’dan mesajlar gönderdim ama sanırım görmedin, ben de haftasonu Cem'in bazı kıyafetlerini ayırdım, yıkadım, ütüleyip vereceğim bu kardeşlere...

Senin için de uygun olur ise Batur Bey'in kıyafet ve oyuncaklarına talibim ..
 
 Ayrıca mahallemizde Batur Bey’in tarifine uyan 20-23 yaşlarında 2 erkek kardeş var, anne babaları yaşlı ve kendileri sanayide çalışıyorlar. Gördüğüm kadarıyla, kıyafet için ayıracak pek bütçeleri kalmıyor, Batur Bey için de uygun olur ise o kıyafetleri bu 2 kardeşe ulaştıralım mı, seni çok seviyoruz, sevgiler
Elif

CEVAP: Elif’im, Batur Bey’e senin iletişim bilgilerini ileteceğim. Karşılıklı haberleşir çözersiniz aranızda. Öpüyorum

………….

KIYAFET TALEBÄ°

Sayın Ayşe Hanım,
2002 doğumlu oğlunun ve 1.80 boyu 90 kg olan beyin kendi kıyafetlerini vermek için yer arıyordu şayet isteyen olmazsa ben, eşim ve oğlum için isterim. Eşimin boy ve kilosu uygun.
EmineÂ

CEVAP: Sevgili Emine, Bey’e senin iletişim bilgilerini de ileteceğim. Elindeki kıyafetlere göre aranızda paylaştıracaktır. Sevgiler.
……………….

TEÅžEKKÃœR

Ayşe Hanım;

Sizin aracılığınızla okurlarınız tarafından gönderilen kıyafetler o kadar makbule geçti ki. Hem siz hem gönderen okurlarınıza çok çok teşekkür ediyorlar.

Yine herhangi bir kıyafet bayan, erkek, çocuk kıyafeti, ayakkabısı, oyuncak, okul gereci olursa benim bulunduğum çevrede çok ihtiyacı olan var.

Bir de 2 tane bilgisayar olsa çok zeki ve durumları hiç olmayan o çocuğa hediye edecek birilerini bulursanız inanın dünyalar onların olur. Söylemek yetmiyor.

Bu güzel işleri yapmanız ne kadar güzel. İnsanların o gözlerinin içinin gülmesini bir görseniz. Eşim de size bol bol selam söylüyor o çocukların sevinçlerini görünce o da sevinçten ağladı ve size ALLAH RAZI OLSUN keşke herkes böyle olsa diye söyledi. Çok çok seviyoruz sizi.
Y.

………………

KREÅž ÃœCRETÄ°


Artık sanki bu hayatta yardımımıza yetişen bir siz varsınız.
Çok zor durumdayım lütfen bir fikir verin. Oğlum Kasım 2008 doğumlu, aslında kreşe göndermeyi istiyordum arkadaş çevresi olsun, sosyal faaliyetleri olsun istiyordum.

Şu an anneannesi bakıyor zaten. Devlet kreşine gönderelim fiyatı cazip olur dedik. Haziran’da da kayıtlar başlıyor fakat kreş ücreti 190 liraymış ve ayrıca 80 lira da servis olunca bu bizim bütçemizi çok çok aşıyor.

Sıkıntıdan sabaha kadar uyuyamadık eşimle. Aldığımız maaş zar zor yetişiyor her ay. Ayşe Hanım lütfen bize bir yol gösterin kreşe göndermek istiyoruz ama bu koşullarda gönderemeyiz bir burs falan olur mu veya olmaz ise göndermezsek kreşe gitmediği için diğer akranlarından geride mi kalır?

Bu mailimi lütfen cevap verirseniz sevinirim. Sabaha kadar düşündüm tek çözüm yolum sizdiniz fikrinize ve bilginize, yardımınıza ihtiyacımız var.

Lütfen bana bir akıl verin. Devletin kreşi ücretsiz olması gerekmiyor mu? Bir türlü işin içinden çıkamadım bu koşullarda kreş imkânsız ya oğlum akranlarından geride kalırsa gönderemediğim için boşu boşuna çalışıyorum işte oğlumu göndermeye bile para yok.
Kafayı yiyeceğim, lütfen bana bir yol gösterir, bir çözüm bulursanız çok sevinirim. Ama çok üzgünüm lütfen bana acil cevap yazarsanız dünyalar benim olur. Kusuruma bakma lütfen ama tek açılacağım kişi sen vardın. Hakkını helal et.

Yasemin

CEVAP: Devlet kreşi neden ücretli ben de anlayamadım. Bağış adı altında mı istiyorlar bu parayı?

………….

Ayşe Hanım merhaba,

İlk önce çok geçmiş olsun. Allah acil şifalar versin.

Bayrampaşa'da oturmaktayız, kardeşimin okuldan arkadaşı var. Çok mağdur durumdalar, 3 kardeşler, babaları çalışmıyor ve sürekli eşini dövüyor.

Kadın kaç kere polise telefon açmış, polisler yapabileceğimiz bir şey yok diyorlarmış. Çok çaresizler siz yardımcı olabilir misiniz acaba? Bir telefon numarası verseniz ben onlara ulaştırırım. Ya da siz arayabilir misiniz?
Nur

CEVAP: Sevgili Nur telefonlarını ulaştırırsan elimden geleni yaparım. Yanı sıra Avukat Merve Gürcan’a danıştım, Aile Mahkemesi’ne başvurarak şiddet uygulayan eşin evden uzaklaştırılması ve gerekiyorsa tedavi edilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilirmiş mağdur eş.
Bu arada bir daha herhangi bir şekilde şiddet olursa derhal karakola ve hastaneye gidip şiddet gördüğüne ilişkin bir sağlık raporu almasını önerdi.
Bunların yanı sıra cezalandırılması için savcılığa da başvurmaları mümkünmüş.
Tabi ki bu ayrıca boşanma sebebi de sayılıyor.

…………………


KÃœTAHYA'DAN SONRA SIRADA NERESÄ° VAR?

Bütün dünya ile birlikte ülkemizin son yıllardaki en büyük sorunlarından biri düşük tenörlü metalik cevherlere yönelik büyük ölçekli madencilik faaliyetleridir.

Ülke topraklarımızda maden ruhsatı verilmemiş yer, hemen hemen yok gibidir. Oysa dünyada ham maden ihraç ederek zengin olmuş bir ülke yoktur. Dışsatım için ham maden kaynağı, cevher ya da işlenmemiş metal işletilmesi özendirilmemelidir. Şu anda ülkemizde yapılan madencilik faaliyetlerinin büyük çoğunluğu milli servetimizi transfer etmekten başka bir şey değildir.

Kütahya Tavşanlı Gümüşköy’deki maden işletmesinde atık havuzunun çökmesinin altındaki nedenlerin 2005 yılından bu yana Maden Yasası ve ilgili yönetmeliklerde yapılan değişikliklerde aranması gerekmektedir. Bu değişiklikler doğa korumanın aleyhinde ve sadece fayda sağlamaya odaklıdır. 2005 yılı itibariyle maden arama talepleri ve işletme ruhsatı verilmesinde adeta patlama yaşanmıştır. 2004’te 3.984 olan başvuru sayısının sadece bir yılda 15.149’a fırlamıştır.

TEMA Vakfı

Bilgi için:
Elif S. VerünÂ
TEMA Vakfı | Kurumsal İletişim ve Çevre Politikaları | Medya Sorumlusu
Tel: 212 283 7816Âelif.sezginer@tema.org.trÂ

CEVAP: Tema Vakfı’na bizleri bu konuda aydınlattıkları için teşekkürler.
………………….

 
AĞAÇ KESİMİ
 
Ayşe Hanım bu maili Başbakanlığa ve İstanbul Valiliği’ne de gönderdim, ilginizi rica ederim.

Sayın yetkili,

İstanbul Bebek Kortel korusunda yüzlerce asırlık ağaç kesildi.
Halbuki güya bu alan sit alanı.
İlginizi bekler teşekkür ederim.
İlgili yetkili arkadaşları yönlendirirseniz bu yerleri elimizle gösteririz.

Esra AKKAYA
 
CEVAP: Esra Hanım atalarımızın dediği gibi yaş kesen baş keser. Yani bunun insan öldürmekten farkı yok, nasıl kıyabilirler o canım ağaçlara anlayamıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları