Yetiş Ayşe

YETİŞTİK- KÜÇÜK KIZA GİYSİ SAĞLANDIAyşe Abla merhaba, senin hakkını ben nasıl öderim gerçekten bilmiyorum.

Haberin Devamı

Eğer bir gün T. taraflarına yolunuz düşerse mutlaka misafir etmek isterim.

 

Sizden daha önce canım kızım için kıyafet yardımı istemiştim ve gelen iki paket kızıma fazlasıyla yetti. Kış boyunca hiç ama hiç sıkıntı çekmeden giydirdim, hatta yaza bile giyinecek kıyafetleri var. Artık yazın ne giyecek diye bile düşünmüyorum.

 

Bu arada kendim de pazarda bir şeyler satmaya başladım, elimden geldiğince fakat bayan olmak hele de erkeklerin çok olduğu bir ortamda bayan olmak çok zor.

 

Bu durumdan ne kadar rahatsız olsam da yapacak başka bir şeyim yok. Çalışmayı çok seviyorum ama işte dedim ya sadece erkeklerden rahatsız oluyorum. Her yerde mi böyle, yoksa sadece bizim ülkemizde mi bilmiyorum.

Haberin Devamı

 

Kış boyunca abla Allah şahidimdir tek bir etekle kışı geçirdim ama şimdi artık devamlı dışarıdayım ve çok kıyafete ihtiyacım var. Lütfen abla senin sesin, benimse dualarım 42-44 beden kıyafet fazlası olanlara bir sesini duyurursan beni yine dünyanın en mutlu insanı yaparsın.

 

Şimdi bir yardım olmasa bile ben senin hiçbir zaman hakkını ödeyemem, iyiliklerini unutamam. Allah senden razı olsun tekrar çok ama çok teşekkürler, sevgilerimle.

 

CEVAP: Çok mutlu oldum kızın ve senin adına. Harikasın, çalışıp kızının ve kendinin ekmeğini kazanıyorsun üstelik de tek başına yapıyorsun bunu. Tebrik ediyorum. Eminim benim sevgili okur dostlarım sana uygun kıyafetlerini de en kısa sürede sana yollayacaklardır. Kızını ve seni öpüyorum sarılarak.

 

………………

 

 

 

Haberin Devamı

KADERSİZE YETİŞTİK

 

Ayşe Hanım merhaba. Ben uzun yazıp da sizi meşgul etmek istemiyorum. Size ve ismini açıklanmasını istemeyen bayana sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

 

Bana göndermiş olduğu 2.000 TL gerçekten çok işime yaradı.  Geriye 3.000 TL borcum kaldı.  Umarım yardım edecek biri çıkar.

Ben bana yardım eden bayana geri ödeme yapacağım, bilgilerini bana iletirse çok sevinirim.

 

Allah kimseyi zorda bırakmasın. Allah dualarınızı hep kabul etsin.

Çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.

 

CEVAP: Çok sevindim ben de senin adına, inşallah tüm sorunların en kısa zamanda çözülür. İsimsiz melek okur dostuma da bu harika davranışı için tekrar teşekkür ediyorum. Allah ona daha çok versin.

Haberin Devamı

 

…………..

 

 

DOĞUDAKİ BİNLERCE KADININ ORTAK SORUNU

 

 

Merhaba,

 

Öncelikle yazımı okuduğunuz için şimdiden teşekkür ediyorum. Kadınlarla ilgili duyarlı yazılarınızı takip ediyorum ve bana yardımcı olabileceğinizi ümit ederek bu yazıyı yazıyorum.

 

Ben …'ın …. İlçesi’nde anaokulu öğretmeni olarak görev yapıyorum.

 

26 yaşındayım ve buraya gelmeden önce hayatımda hiç Ankara’dan daha doğuya gitmemiştim.

 

Şimdi 2 yıldır buradayım ve hayatımda daha önce hiç yaşamadığım şeyleri yaşıyorum, görüyorum.

 

En iyi üniversitelerden birinde okuyup, en iyi kolejlerde çalıştıktan sonra buraya gelmek inanın çok zormuş. Ama asla pişman değilim, yaşadığım tecrübeler beni olgunlaştırdı. Hayatımın, doğduğum toprakların kıymetini şimdi daha iyi biliyorum.

Haberin Devamı

 

Burada birçok kadının yaşadığı şiddete kendi gözlerimle defalarca şahit oldum. Yazımın başlığında da belirttiğim gibi doğudaki birçok kadının ortak sorunu bu. Ama ben size yalnızca bir tanesi ile ilgili bir şey danışmak istiyorum. Buraya geldiğim ilk zamanlarda tanıştım kendisiyle.

 

Öğrencimin annesi, adı ... Bir sabah okula geldiğimde kapıdaydı, yüzü gözü morluk ve kan içinde ağlıyordu, dişleri kırılmıştı.

 

Hocam lütfen bana yardım et diye yalvarıyordu. Kocası dövmüş ve gecenin 12’sinde sokağa atmış. Ve üstelik bu kadın hamileydi. Ne yapacağımı şaşırdım. Burası küçük bir yer, iki dağın arasında gökyüzünü sadece başımızı kaldırdığımızda görebildiğimiz adeta açık bir hapishaneyi andıran bir yer.

Haberin Devamı

 

İnanın abartmıyorum, eğer bir gün buralara yolunuz düşerse ne demek istediğimi anlarsınız. Kadını okula aldım, yaralarını temizledik. Kocasından şikâyetçi olmasını söyledim ama korkuyordu, akşam yine eve gelecek ve beni yine dövecek diyordu.

Araya kaymakamı sokarak, kaymakamın eşiyle konuşmasını sağladım. Ama nafile hiçbir şey değişmedi, adam yine aynı vicdansız, kalpsiz adamdı.

 

Baktım ki kaymakamdan da hayır yok, kadın sığınma evlerini aradım kadını gönderebilmek için. Onlar da sadece bir aylığına alabileceklerini söylediler.

 

Üstelik hamile olduğu için almak istemediler. Zaten kadını göndersek bile 4 çocuğu daha var. Onları burada bırakamaz. Ama yanına da alamıyor, çünkü kuma ve çocukları adamın diğer nikâhlı eşinin üzerine kayıtlı. Yani resmen anneleri bile değil.

 

Şimdi belki kadının ailesi bu duruma ne diyor diyebilirsiniz. ..’in eşi olacak vicdansız adam 17 yaşındayken …’ den zorla kaçırarak buraya getirmiş ve eve kapatıp günlerce çıkartmamış.

 

Ailesini arayarak benimle kaçtı, peşini bırakın demiş. Ailesi de o günden beri onu silmiş ve asla aramamış. Kadıncağızı daha yeni evliyken dövmeye başlamış.

 

Kadın buradan kaçmak istese de başaramamış. Zaten ailesini de aradığında madem o adamla kaçtın, bir daha bizi arama sakın diyerek kadını silmişler.

 

Ama ben yine de belki bir çare olur ve durumuna acıyıp affederler diyerek abisini aradım. …’in durumunu anlattım, yardım istedim, yanlarına almaları için yalvardım.

 

Ama abisinin bana dediği tek şey şuydu; sen beni aramamış ol, ben de bunları duymamış olayım. Bizim törelerimize göre kaçan kız öldürülür, dua etsin ki öldürmedik. Ama karşımıza çıkarsa öldüreceğiz ve sen de bu işe karışırsan senin de cezanı veririz diyerek tehdit ettiler. Anlayacağınız ailesinden de hayır yoktu. Zaman geçti ve …’in bebeği doğdu.

 

Yediği dayaklar yüzünden bebeği sakat ve gözleri olmadan doğdu. Ve bir hafta içinde de bebek öldü.

 

Bu anlattıklarım 2 yıl içinde oldu. Ben bu süre zarfında elimden geldiğince yardım ettim ona. Maddi, manevi hep destek olmaya çalıştım, yetebildiğimce. Ama kadın yine her gün dayak yiyor.

 

Adam başka bir evde diğer karısıyla yaşıyor. Ve ne ..’e ne çocuklarına bakmıyor. Arada bir eve gelip, zorla birlikte olup, üstüne de dayak atıp gidiyor.

 

Bu adama insan diyemiyorum ben, hayvan hiç değil, çünkü bir hayvan sever olarak onlara hakaret sayarım. Vicdansız acayip bir yaratık.

 

Gelgelelim, sizden istediğim; bize bir yol göstermeniz ya da sesimizi bir yerlere duyurabilmeniz. Kadının gidecek, kaçacak yeri yok. Arkasında ailesi yok. Bir geliri yok. Çalışma imkânı burada hiç yok.

 

Evi berbat durumda, inanın hayvanların yaşadığı ahırlar çok daha iyi durumda. Evde fareler ve böceklerle yaşıyorlar, tek göz odada.

 

Benim ve komşularının verdiği yiyeceklerle günü geçiştiriyorlar. Keşke elimden başka bir şey gelebilse de yapsam.

 

Belki siz sesimizi duyurursunuz, …. gibi birçok kadının sesi oldunuz. Lütfen ona da yardım edelim. Sadece 26 yaşında daha.

 

 Her gün çocuklarım olmasa kendimi öldürürüm, tek kurtuluş bu diyerek ağlıyor ve ben de onunla birlikte ağlıyorum tabi. Bu kadının burada hiçbir yasal hakkı yok. Açıkçası yardım eden herkes de geçici çözümler buluyor. Sonuçta kadın yine aynı eve dönüyor.

Lütfen bize bir yol gösterin, yardımcı olun.

Ayşe Hanım, yazdığım maili eğer yayınlarsanız ya da bu konuyu köşenizde paylaşırsanız sizden ricam isim kullanmayın. Malum burası küçük bir yer ve herkes birbirini tanır ve beni de tanırlar. Güvenliğimiz açısından gizli tutmanızı rica ediyorum. Teşekkürler.

 

 

Sevgiler

 

CEVAP: Ben hemen Sayın Bakan ile iletişime geçeceğim inşallah bu kadıncağız ve çocukları için bir kurtuluş yolu bulunur. Yardım etmek isteyen okurlarım olursa da giysi, yiyecek ve sair yardımları senin aracılığınla iletiriz.

 

…………..

 

 

34 BEDEN GELİNLİK

 

 

Selamlar,

 34 beden bir gelinliğim var, 6 ay önce evlendim eğer ihtiyacı olan biri varsa yardımcı olmak isterim.

 

Sevgiler.

 

Ezgi

 

CEVAP: Ezgicim sana da ömür boyu mutluluklar diliyorum. İnşallah senin gelinliğin de bir gelin adayına mutluluk ve şans getirir.

 

…………..

 

GECEKONDUDA VEREM OLMUŞLAR

 

Merhabalar Ayşe,

Ben size eski mahallemde olan zor durumdaki bir aile için yazıyorum. 4 kişilik bir aile anne-baba –askerden dönen oğulları bir de küçük çocukları var.

 

Küçük çocuk hariç hepsi verem. Tek göz odada yaşıyorlar, ev sahibi kıra almıyormuş onlardan, zaten durumları yok; çok zor şartlar da yaşıyorlarmış. Evde cam bile yokmuş güneş bile görmüyormuş.

Komşular yardım da bulunuyorlar ama ne kadar yeterli olur bilemiyorum. En azından tedavi olurlar ya da ne bileyim bir iş bulunur yada kalacak daha iyi bir yer.

 

Belki yardım edebilirsiniz diye düşündüm.

 

Adresi veriyorum: ………….. Zeytinburnu/İstanbul—yalnız bu verdiğim adresin karşısındaki gecekondunun üst katındaki baraka gibi bir yerde yaşıyorlar. Etraftaki komşulara da sorabilirsiniz.

Şimdiden teşekkür ederim

(bu arada ben B. gizli kalmasını rica ediyorum)

 

CEVAP: Gerçekten üzücü bir durum inşallah en kısa zamanda öncelikle tedavileri yapılır ve daha iyi şartlar sağlayabiliriz.

Hem okur dostlarımdan destek bekliyorum hem de neler yapabiliriz ben de araştıracağım.

 

 

………………..

 

 

 

 

 OĞLUMA LAPTOP İSTİYORUM

 

Ayşe Hanım,

Fırsat buldukça çalıştığım yerdeki evin hanımının bilgisayarından yazılarınızı nefessiz okuyorum. Bence yaptıklarınız takdire değer ve inanınki çok dua alıyorsunuz.

Bence bu her şeye değer, lütfen devam ediniz. Çünkü çaresiz insanlara çare olmak ve onları sevindirmek en büyük ibadet.

 

Çoktan yazmak istedim ama utandım, çekindim yazamadım ama çaresiz kalınca size yazmak zorunda kaldım. Eşim bırakıp gitti, bir oğlum var üniversite sınavlarına hazırlanıyor.

 

Abimin de desteği var. Ben de bir evde yaşlı bir teyzeye bakıyorum, oğlumun üniversiteye gitmesi için çalışıyor ve dua ediyorum.

 

Çoktan beridir bilgisayar istiyordu, arkadaşlarının var o da haliyle imreniyor. Bazen ödevleri için internet kafeye gidiyordu. Sizin bir yazınızı okudum artık bırakmıyorum, güvenli değil.

 

Ben de söz verdim üniversiteye gideceğin sene alacağım diye. Ama gün geldi çattı benim imkânım hiç yok. Aldığım ücret 400-lira. Oğluma karşı mahcubum. Oysa o durmaksızın çalışıyor.

 

Birinci sınavı iyi geçti. İnşallah kazanacak. Bana gittiğim şehirde internet sorunu yaşamadan wirelless özellikli bir laptop istiyorum diyor.

 

Çünkü o zaman internete istediği yerden girebiliyormuş. Bu konuda yardımcı olursanız minnettar kalırım.

 

Allah yardımcınız olsun, şimdiden teşekkürler. Lütfen ismimi yayınlamayınız.

 

CEVAP: İnşallah oğlun istediği üniversiteyi kazanır. Başarılar diliyorum. Benim sevgili okur dostlarım da eminim oğluna güzel bir bilgisayar hediye edecektir. Öpüyorum.

 

………….

 

 

 ÖĞRENCİ KIZA KULAKLIK TALEBİ

 

 

Merhaba Ayşe Hanım öncelikle teşekkür etmek istiyorum.

Yazılarınızı okuyorum, elinizden geldiğince herkese yardımcı oluyorsunuz.

 

Ben de sizinle bir komşumun durumunu paylaşmak istedim. Komşumun kızı var yardıma ihtiyacı olan.

 

Kızımızın kulaklığının değişmesi gerekiyor ama ailenin durumu yok. Kızımız okuyor ama kulaklığından dolayı tam olarak yetişemiyor okumalara, konuşulanlara.

 

Ailenin durumu gerçekten iyi değil; baba hastalığından dolayı çalışamıyor, anne de ev hanımı; çocuklarına bakıyor.

 

Sizden ricam lütfen aileye yardım eli uzatmanız. Biliyorum bizim gibi çok insan var. Allah herkesin yardımcısı olsun. Ben durumunu paylaşmak istedim çünkü üzülüyorum, elimizden pek bir şey de gelmiyor; geldiğinde yardımcı oluyoruz ama maalesef. İlginize şimdiden teşekkürler. Bilgilerimi yayınlamazsanız sevinirim iyi çalışmalar.

 

 

CEVAP: Sağlık bu başka şeye benzemez. Üstelik de genç bir kızdan bahsediyoruz, gurur meselesi de yapıyordur. Onun için bir an önce kulaklığı sağlamak lazım. Okur dostlarımdan destek bekliyorum acilen.

 

……….

 

 

BİR MEME KANSERİ HASTASININ SESİNİ DUYAR MISINIZ?

 

Canım Ayşeciğim, herkese her şeye yetişmeye çalışıyorsunuz.

 

Sizi kutluyorum, gönlünüzden geçen her şey inşallah gerçekleşir. Benim sağlık problemimle ilgileneceğinizden de hiç kuşkum yok. Ben meme ca hastasıyım. Bu hastalıkla tek başına mücadele etmenin ne demek olduğunu yakından yaşayanlar çok iyi anlar.

 

Allah kimseye yaşatmasın. Üç yıl önce ameliyat oldum. Belirli aralıklarla tedavim devam etmektedir.

 

Doktorumun görüşlerini alarak meme yaptırmaya karar verdim. Birkaç plastik cerrahla görüştüm. Onların istediği meblağı bir emekli memur olarak vermem mümkün değil.

 

Emeklilerin ne zor şartlarda yaşadığını biliyorsunuz. Ben bir de hem canını hem paranı yiyen (metres diyorum) bu hastalıkla mücadele etmeye çalışıyorum.

 

Meme yaptırma estetiğe giriyormuş. Size soruyorum Allah aşkına bunun neresi estetik?

Burnumu düzelttirmiyorum, yağlarımı aldırmıyorum, olmayan bir organımın yapılmasını istiyorum sadece. Bir hanım olarak mememin olmaması hem fiziki hem ruhsal olarak beni çok etkiliyor.

 

Memenin eksikliğini en iyi hanımlar bilir. Eşimi dört yıl önce kaybettim, bana muhtaç bir oğlum var.

Bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Seni ve kızını öpüyorum. İyi günler diliyorum.

 

S.

 

CEVAP: Sevgili S. seni çok iyi anlıyorum. Gerçekten de bunun estetik sayılmadan sigorta kapsamına alınması daha sonra psikolojik sorunlar yaşanmasına da engel olacaktır.

Okur dostlarımdan özellikle Ankara’da ücretsiz olarak sana bu desteği sağlayabilecek olan varsa lütfen benimle acilen iletişime geçsin. Ben de başka ne yapılabilir onu araştırayım bu arada. Geçmiş olsun inşallah bir an önce sağlığına kavuşursun.

 

……………

 

 

 

 

6 ÇOCUKLU BABA

 

 

Ayşe Hanım merhaba,

 

Bu mesaj sabah posta kutuma düştü. Genelde itibar etmem ve kuşkuyla yaklaşırım bu tip mesajlara ama bu sefer doğru olduğunu hissettim. Ben de altı çocuklu bir aileden geliyorum ve anne-babamın bizleri okutmak için düştükleri güçlükler her gün aklımda. Babamı 1,5 ay önce kalp rahatsızlığından kaybettim. Dolayısıyla bu beyin durumuyla bir nebze de olsa empati kurabiliyorum. Benim yapabileceğim maddi bir destek yok maalesef ama sizin köşeniz aracılığı ile yardım etmek isteyenlere çok daha kolay ulaşılabilir diye düşünüyorum.

Sevgilerimle,

 

Şenay

 

 

 

 

Ben S. 43 yaşındayım. 1 erkek, 6 kız çocuk babasıyım. 5 öğrenci okutuyorum İstanbul’da kirada oturuyorum ve tek başıma şerefimle, namusumla çalışıp aileme bakmaya çalışıyorum.

 

Çok iş denedim ama ne yazık ki başaramadım. Ben kalp hastasıyım, sürekli ilaç kullanmak zorundayım. Ben en son küçük bir cep telefonu dukanı açtım ama ne yazık ki bu sefer iyice battım.

 

Şu an benim kredi kartları ve aldığım krediler ile borcum 40-45 bini TL’yi geçti.

 

Artık borçlarımı çocuklarım ve eşimden gizleyemez duruma geldim. Çok zor durumdayım ne yapacağımı bilmiyorum. İnanın dostlar, emin olun Allah’tan ben bunu yazarken utanarak ve sıkılarak yazıyorum çünkü biliyorum siz bu mesajı okuduğunuzda beni dilenci edeceksiniz, haklısınız da ama ailemi bir arada tutmak için ve çocuklarımı büyütüp okutmak için ben en son böyle bir şeye başvurmak zorunda kaldım. İsterseniz dilenci deyin, bunun adını ne koyarsanız koyun, ailemi ve biraz kendimi toparlamak için böyle bir şeye başvurdum.

 

Benim sizlerden ricam şu; ben bu mesajı çok insanlara gönderiyorum ve Allah’ın huzurunda söz veriyorum eğer bir baba veya ağabey bana destek çıkarsa o yaptığı destek benim borcum olacak her ay ödeyebildiğim kadar geri ödemeye çalışacağım.

Yeter ki kendimi bu psikolojiden kurtarayım. İnanın artık bu bir aydır iyice kötü kötü şeyler düşünmeye başladım değerli dostlar. Hani diyorlar ya dünya başıma daraldı, çaresizim ben şu an o durumdayım.

 

Değerli dostlar eğer bir baba veya bir ağabey çıkıp bana borç vermekle derdime derman olursa benim için daha iyi olur.

 

Yavaş yavaş borcumu öderim, yardım için de çıkan olursa Allah razı olsun. Ben telefonumu ve banka hesabımı yazacağım.

 

Yine diyorum lütfen bana dilenci gözüyle bakmayın dediğim gibi 9 kişilik ailesini ve çocuklarını büyütüp okutmaya ve kurtarmaya çalışan babanın zor durumda olduğunu görmenizi rica ediyorum. Yardım etmek istemeyenlerin de telefon açıp rencide edip bir babanın gururunu kırmamanızı rica ediyorum. Bu durumu her insan bilmez ancak ve ancak yaşayan bilir dostlar. Saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.   

CEVAP: Bu tip epostalar internette çok dolaşıyor gerçekten. Yardım etmek isteyen olursa öncelikle araştırmalarını tavsiye ederek yine de yayınlıyorum. Çünkü eğer doğruysa ortada 9 masum yavru var.

 

 

………………..

 

 

 

 İŞ ARIYORUM

 

Sayın Aral,

 

Hürriyet’te yarattığınız harikalar için çok duygulandım. Sağolun.

 

Ben, 57 yaşında, …  Teknik Üniversitesi’nde işletme mastırı yaptım. Almanca ve İngilizce’yi çok iyi biliyorum.

 

22 yıllık iş hayatımda, sales manager, portfolio manager v.b işlerde çalıştım.

3 yıldır işsizim, Türkiye’de iş bulamadığım için 3 yıldır yurtdışındayım, burada da ekonomik kriz yüzünden çok perişan durumdayım.

 

Hiç kimsem yok, ne Türkiye’de ne de burada.  İntihar etmek tek çarem.

Lütfen belki tanıdığınız bir şirkette yurtdışına ihracat elemanı, satış elemanı v.s gibi işler bulabilir misiniz?

Türkiye’de neden iyi eğitim almış insanlar iş bulamaz, sürünür? Bu çok derin ve kanayan yaraya parmak basar mısınız?

 

Lütfen yardım edin, çok yalnız ve çaresizim, eğer bir iş olursa hemen bugün Türkiye’ye dönerim.

 

Şimdiden çok teşekkürler.

 

CEVAP: Bu kadar üstün nitelikleri olan bir insanın çalışmak isteyip de işsiz kalması gerçekten çok üzücü. Ancak hiçbir durumda intihar etmek ağzınıza yakışmıyor. Lütfen aklınızdan bile geçirmeyin. Hayat her şeye rağmen çok güzel. Yağmur yağacak ki güneş açtığında tadına varabilelim. İnşallah benim sevgili okur dostlarım niteliklerinize uygun bir iş sağlayabilirler size. Sevgiler.

Lütfen bana yazın, yalnız değilsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları