Yeter Söz! Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Geçmiş bakanlıkları döneminde 'skandalları' unutulmadı

Kalemli, sakatların parasıyla da makam odasını donatmıştı

Kütahya'dan arayan okurumuz, Mustafa Kalemli ile ilgili olarak 'Hürriyet'te yayınlanan iki haberin kupürünü göndermiş... Kalemli'nin Meclis Başkanlığı'ndan önce görev yaptığı Çalışma ve Sağlık Bakanlıkları dönemlerinde de adının çeşitli iddialara karıştığı yer alıyor bu haberlerde...

Hürriyet'in 27.4.1985 tarihli sayısında Saygı Öztürk imzalı haberin başlığı ‘Skandal’... Haberde özetle şunlar anlatılıyor:

‘‘Çalışma Bakanı Kalemli, Türkiye Sakatları Koruma Milli Koordinasyon Kurulu'nun kasasından 10 milyon 400 bin lira alarak, bu para ile makam odasını Krom Çelik Şirketi'ne tefriş ettirdi. Türkiye Sakatları Koruma Vakfı ile Türk-İş, Bakan'ın bu tutumuna sert tepki gösterdi. Halkçı Parti Milletvekili M. Vasıf Yücel, ‘Bakan'ın sakatların parasını kendi lüksü için harcanmasının hesabını Meclis'te soracaklarını' duyurdu. Türk-İş Genel Sekreteri Sadık Şide, ‘Bakan, sigortanın parasını alıp makam odasını tefriş etmekle ve Sakatlar Koruma Milli Koordinasyon Kurulu'nun parasını makam odası için harcamakla iki suç işlemiştir' dedi.’’

Uğur Dündar ve Şevket Okant'ın imzalarını taşıyan ‘‘Oy bölgesine 2 milyarlık yatırım’’ (4.5.1987) başlıklı haber de şöyle: ‘‘Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Kalemli'nin seçim bölgesi Kütahya'ya 27 sağlık ocağı ve 108 lojman yapımı için yaklaşık 2 milyar liralık ihale açıldı. İhalenin tam seçim havasına rastlaması çok manidar karşılandı. (...) DYP lideri Hüsamettin Cindoruk, ‘Ciddi mesele. Meclis'e getireceğiz' dedi. (...) CHP Genel Sekreteri Fikri Sağlar, ‘Bu partizanlık kanıtıdır' diye konuştu. (...) Bakan ise şöyle konuşuyor: ‘İhaleyi kim açmış, onu dahi bilmiyorum. Biz mi açmışız, yoksa Vilayet mi? Benim bakan olarak bunlarla uğraşmam mümkün değil.'’’

Kalemli'nin 1983'de Çalışma Bakanı olduktan hemen sonra SSK Üsküdar lokalinin arkasında İstanbul'da okuyan kızı için bir daire aldığı da o günlerde basında tartışılmıştı. Kütahyalı okurumuz, ‘‘Kalemli mal-mülkü çok sever’’ diyor.

Hemşehrisinden Kalemli kimdir?

TAVŞANLI'dan bir okurumuz da bize Kalemli'nin portresini çiziyor:

‘‘Kalemli, Tavşanlılılar'ın çok sevdiği sobacı Küçük Ali'nin oğludur. Zor şartlar altında, aslen Tavşanlılı olan şimdiki Eskişehir'li Zeytinoğlu ailesinin burslarıyla okudu. Antalya'da ve Ankara Tıp Fakültesi'nde görev yaptı. Sonra SKK Tavşanlı Hastanesi'ne Başhekim olarak atandı. Onun döneminde, Almanya'dan izinli gelen işçilere 100 marka rapor verildiği yolunda kamuoyunda çok yakınmaların olduğu hatırlardadır. CHP'li olarak bilinirken, 1980'den sonra ANAP'a katıldı. Özal'a seçimlerden önceki Kütahya mitinginde telsiz telefon hediye etti. Ondan sonra ailece Özallar'a çok yakın oldular. İlk kabinede de bakan oldu.

Tavşanlı'da uzun yıllar doktorluk yapan Dr. Sami Nizamoğlu'nun oğlu olan Etibank Genel Müdürü Dr. Süha Nizamoğlu ile yakınlığının bulunması Kütahya'da birçok dedikoduya yol açmıştır. Seyitömer kömür işletmesi sahasında Etibank adına kayıtlı olan kömür sahasının Özerdimler firmasına verilmesi gibi... Bu üçlünün ortak olduğu yolunda ciddi duyumlar alınmasına rağmen iddia hiçbir zaman belgelenememiştir. Bir mermer ocağı için de benzer iddialar ortaya atılmıştır.

Yıldırım Akbulut dönemi hariç ANAP'ın her kabinesinde bakan olarak görev yaptı.

Kendisi sert, haris ve maddiyatçı olarak tanınır.’’

Kalemli'nin ANAP Kütahya il örgütüyle arasının kopuk olduğu ve bir dahaki seçimde hiçbir şansının bulunmadığı da bir ANAP'lı tarafından bize anlatılanlardan... Siyasetçi olmak zordur.

Tatlıses ve Çaçan mevlit okuyabilir mi?

İBRAHİM Tatlıses ile Burhan Çaçan çok beğendiğim ve takdir ettiğim kendi alanlarında hak ederek zirveye ulaşmış sanatçılardır. Özellikle Tatlıses çok eski deyimle 'Zülcenah' yani çok yönlü bir yapıya sahiptir. Ancak mesleğe yıllarını vermiş deneyimli bir meslektaşım olan Hafız-ı Kur'an ve Mevlidhan olan Sayın Aziz Bahriyeli'nin birkaç gün önceki konuya ilişkin röportajında ifade ettiği gibi, Kur'an, Ezan, Mevlid ve Kaside okumak apayrı bir branş ve ihtisas meselesidir. Tecvidsiz okunan Kur'an hiç kimseye bir şey vermediği gibi, kaide ve kurallara uygun olmayan telaffuz ve güfte taksimi gibi hususlara riayet edilmeden okunan Ezan, Mevlid ve Kaside de -tabii bilenler için- hiçbir manevi heyecan olmamaktadır.

Ezan-ı Muhammedi'nin İslam'da hatta beşer aleminde önemi çok büyüktür. Güzel bir seda ve tavırla okunduğu zaman kararmaya yüz tutmuş ruhları aydınlatır. Mevlid ise, o bir 'sehl-i mümteni'dir. Yani, kolay ve sade göründüğü halde, bulunup söylenmesi benzerinin yapılması fevkalede güç bir sanat şahaseridir. Çok özen ve emek isteyen bir meslek dalıdır.

Bu programı organize eden sayın medya kuruluşlarını takdirle karşılamamıza rağmen, şayet bu konuda da Müslümanlar'a bir hizmet istiyorlarsa, bu meslekle iştigal eden birçok otorite mevcuttur. Onlardan feyz almaları gerekirdi diye düşünüyorum. Cavit AKMAN-Emekli din görevlisi- ANKARA

Yine bozuk petrol...

PETROL Ofis bayilerinden uyarı: Kırıkkale ve Mersin Ataş Rafinerileri'nde 15 gündür bozuk ve kalitesiz kurşunsuz benzin üretimi yapılmaktadır. Bu yüzden kurşunsuz benzinle çalışan otomobillerde zaman zaman büyük masraflara yol açan arızalar meydana gelmektedir. Bu da milli bir ekonomik kayıptır.



Yazarın Tüm Yazıları