Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Tekel'in kadroları 9-12 bin DM'ye satılıyor!

Diyarbakır Yaprak Tütün Fabrikası 25 Ekim tarihinde Başbakan Mesut Yılmaz tarafından açılmıştı. ‘‘Bir faili meçhul atama öyküsü’’ başlıklı yazımızda, Tekel'e işçi olarak girebilmek için çaresiz insanların siyasi kadroların elinde nasıl sömürüldüğünü yazmıştık. Geçen Refahyol döneminde iş sözü alanlar, şimdi de yeni hükümetin ortaklarının eline düşmüştü.

O günlerde fabrika kapısında ‘‘Üç yıldır işe alınacağız diye kandırılıyoruz’’ diyenler, şöyle bir pankart taşıyorlardı: ‘‘Mağdura yol göründü, rüşvetle büründü.’’

Bugünü DYP Diyarbakır Milletvekili M. Selim Ensarioğlu anlatıyor: ‘‘Tekel'in yazılı sınavına 14 bin kişi katıldı, 7 bini sözlü sınav hakkını kazandı. Tekel'in alacağı işçi sayısı 600... Sınavda 'başarılı' olmak isteyenler, evini, tarlasını satıyor. Kadroların 9-12 bin marka satıldığı konusundaki ciddi duyumlarımızı Tekel Genel Müdürü'ne aktardım, çaresiz bir şekilde 'biz de duyuyoruz, yapacağımız bir şey yok' diyor.

Tekel'den sorumlu Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ı aradım, iki gün sonra telefonuma çıktı. ‘Bak' dedim; 'bunlar ciddi söylentilerdir, adam kayırma ve rüşvet olayları var. Bu şaibeler sizi ilerde büyük sıkıntıya sokabilir.' dedim. Kendisine, 1982'de Kenan Evren'in çıkartığı bir yönetmeliğe dayanarak, yazılı sınavı kazananlar arasında kura çekilerek alımların yapılmasını önerdim.

Bana, 'Haklısınız, ancak teşkilatlardan liste geliyor, bizi zorluyorlar, yapabileceğim bir şey yok. Konuyu Bakanlar Kurulu'nda da anlattım, zabıtlara geçirdim. Bakalım ne olacak?' dedi.

Sorumlu bir bakan, topu oraya atamaz, top havada kalır. Sorumluluğunun bilincinde olması gerekiyor.’’

Ensarioğlu, kendisinin de bakanlık yaptığını, ancak böyle bir partizanlık görmediğini belirtirken, kendisine ‘‘İşe girmek için bu paraları kimler alıyor?’’ diye sorduk.

‘‘ANAP'lısı da, DSP'lisi de, DTP'lisi de alıyor diye söyleniyor. 600 işçi kadrosunu parlamentodaki ağırlıklarına göre bölüşmüşler. Biz de bakanlık yaptık ama hiç böyle bir şeye tevessül etmedik.’’

Bu olay, RP’nin SSK kadrolarını nasıl doldurduğunun bir benzeri değil midir?

Bu nasıl okul?

Küçükyalı Merkez İlköğretim Okulu'nun velilerinden: Çocuklarımız şiddet ve baskı altında olup eğitim alamamaktadır. Dayak ve eğitimsizlik, çocuklar üzerinde belirgin kişilik bozukluklarına yol açmış ve yedi veli, çocuklarını okuldan almak zorunda kalmıştır. Okul ve İlçe Milli Eğitimi Müdürü, başvurulara neden duyarsız kalıyorlar?

Trafik canavarları

BOĞAZİÇİ Köprüsü'nü kullanmaları yasak olan resmi mavi Bedford 34 ED 446 ve kırmızı Dodge 34 AIZ 83 plakalı kamyonetler ile mavi Renault 9 34 UYY 49 ile lacivert Nissan 34 Z 24 81 dün sabah yine emniyet şeridindeydiler.

Alfagaz İstanbul'da!

İstanbul'daki tüm semtlerde oturanlar doğalgaz kullanıyorsa, tüketiciler de doğalgazı kullandıktan sonra parasını ödüyorlar. Tüm yurtta durum böyle iken Bahçeşehir'de çok ilginç bir sistem işlemekte. Sayın Emin Çölaşan'ın zaman zaman gündeme getirdiği Alfagaz (Ankara) isimli bir imalathanenin ürettiği peşin ödemeli doğalgaz sayaçları kullanılmaktadır. Bu sayaçları, Bahçeşehir'e kim, nasıl almıştır? Daha önce kullanılan mekanik sayaçlar, neden hiçbir ev sahibine sorulmadan yangından mal kaçırılır gibi sökülmüştür? Şimdi bu sayaçlar nerededir? Bahçeşehir'e kimseye sorulmadan Dapaş A.Ş tarafından takılan Alfagaz isimli sayaçlar, 19 milyon 550 bin TL'ye satılmaktadır. Acaba bu sayaçlar, bu imalathaneden kaç liraya alınmıştır? Faturalı mıdır? Doğalgaz dağıtımını yapan Dapaş A.Ş., doğalgazın metreküpünü Botaş'tan kaça almakta, bizlere kaça satmaktadır?

Bir grup BAHÇEŞEHİRLİ

İskeleler de otopark olmuş

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'den açıklama: ‘‘Şehir Hatları her gün yaklaşık 1050 sefer yapmakta ve 250 bin yolcuya hizmet etmektedir. Okurunuz Bengü Belli'nin belirttiği gibi Sirkeci-Harem araba vapuru hattında 07.00-21.30 saatleri arasındaki seferler 30 dakikada birden, bir gemi ilavesiyle 20 dakikada bire indirilmiştir. Bu hatta bir gemi daha konulması planlanmış, ancak Sirkeci ve Harem iskeleleri giriş ve civarındaki otoparkların, vapurlara giriş-çıkışa engel olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, otoparkların kaldırılarak çevre düzenlemesi yapılması, İstanbul Valiliği'ne yapılan başvurunun sonucuna göre değerlendirilecektir.’’

MESAJ PANOSU

ŞANLIURFA Valisi Şahabettin Harput'tan: ‘‘Valilerimize nazar mı değdi?’’ yazısındaki olaya basın aracılığıyla muttali olduk. Cumhuriyet Savcılığı'na yazı yazarak olay hakkında ayrıntılı bilgi isterken, bir taraftan da konuyla ilgili ismi ve telefon numarası zikredilen kişi ve kurumlar hakkında soruşturma başlattım. Soruşturma sonucuna göre ilgililer hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.

CHP Kadın Kolları'nın, varoşlarda yaşayan göç kadınının sesini, beklentisini kendisinden dinleyerek, parti politikalarına yansıtmak amacıyla 'Açık Mikrofon' adı altında başlattığı toplantıların ilki bugün saat 14.00'te başlıyor. Adres: Başak Düğün Salonu, Sonbahar Sok. Abidinoğlu Apt. 31 (İçerenköy minibüs yolu, Çocuk Parkı Yanı, İrtibat: 0212- 293 87 85)

'KADINA Yönelik Gelir Getirici Beceri Kazandırma' kurslarının (konfeksiyon) tanıtımı, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bugün saat 11.00'de yapılacak. (Adres: Bozdoğan Kemeri Cad. No: 1, Vezneciler: Tel: 0212-514 03 23)

550 MİLLETVEKİLİNE ÇAĞRI

‘‘Meclisimiz'de bir çiftlik ağası anlayışının hüküm sürdüğü apaçık ortada. Gelin bu Meclis'i özelleştirelim de, başta sizin vicdanlarınız ile 65 milyonumuz rahatlasın.’’

(Okur Rıfat Bozkurt-İSTANBUL)

Yazarın Tüm Yazıları