Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Akmerkez çevresini yemeye başladı

Etiler'de, Akmerkez'in hemen yanında oturuyorum. Semtimiz İstanbul'un en hızlı yapılaşan bölgelerinden biri olma özelliğine sahip. Akmerkez'in inşaatından sonra hız kazanan bir yapılaşma söz konusu. Bunun önemli bir bölümünün kaçınılmaz olduğunu, iş merkezleri ve evlerin insanların ihtiyaçlarına cevaben yapıldığını biliyoruz. Ancak, benim anlayamadığım bunca zamandır boş duran birtakım arsaların neden hepsinde birden aynı anda inşaata başlandığı. Bunca senedir bu arsalara imar izni verilmeyişinin şehircilik açısından mutlaka doğru bir mantığı vardır diye düşünüyorum. Bu arazilerin ve inşaatların bilgilerini daha net vermek istiyorum:

TATLICI VE MAYA İNŞAATLARI

- Akmerkez'in hemen sağ çaprazında Tatlıcı İnşaat'ın büyük bir iş merkezi inşaatı... Bu inşaatın bulunduğu yol dar bir yol ve burada artacak trafiği çok zor kaldıracak. Oysa, arazinin bir bölümünü yola katmak yerine en son sınırına kadar inşaat yapılıyor.

- Onun hemen arkasından eskiden meyve-sebze pazarı olarak kullanılan büyük bir arazide Maya İnşaat villaları ve Apart Otel.

- Bu arsanın da hemen bitişiğindeki arsanın çevresi geçen hafta kapatıldı, yolu açıldı ve inşaat başlayacağı anlaşılıyor. Bu arsa, Boğaz'a bakıyor ve aslında inşaat yasağı olması gereken bir bölge.

- Bu arsanın karşısında Kültür Mahallesi Muhtarlığı'nın bulunduğu sokakta 5 adet 'Arnavutköy Konutları' adı verilen büyük blok. Bu bloklar Arnavutköy Yokuşu'na bakıyor ve burada yıllardır inşaat yapılmamaktaydı.

- Bu bölgeye çok yakın olmakla birlikte, Etiler'den Bebek'e inen yokuşun başında bu yıl 6 tane kadar villa tamamlandı. Bu villalar da Boğaz öngörünümünde ve o kadar sıkışık yapılmışlar ki, yeşil alan bırakma zorunluluğunun kesinlikle gözardı edildiği görülebiliyor.

ZİNCİRLİKUYU YOLU NE OLDU?

Tekrar Etiler-Ulus-Akmerkez çevresine dönecek olursak burada şu anda kalan tek boş arsa da Hazine veya Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve şu hanımların çok rağbet ettiği meşhur Ulus Pazarı'nın kurulduğu arsa... Bu arsanın yarısından büyük bir bölümü bir süre önce Büyükşehir Belediyesi'nin Zabıta Vakfı'nın otoparkına dönüştürüldü. Bu çevrede Akmerkez'den dolayı oluşan büyük otopark ihtiyacı gözönüne alınınca mantıklı bir uygulama, fakat aynı zamanda şunu düşündürüyor:

Bu kadar trafik ve park sorunu olan bu bölgeye, yolları da genişletmeden bu kadar inşaat -üstelik bir tanesi büyük bir iş merkezi- yapmanın hiçbir mantığı yok. Üstelik korkarım, orası da yakında büyük bir inşaat alanı olabilir. Zira, bu cazip bölgede kalan tek büyük boş arsa... Oysa, oradan Zincirlikuyu'ya bağlanan geniş bir yol açılması gerek. (Akmerkez sahiplerinin yol için verdikleri söz ne oldu? Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yolu yapması için Etiler'in de RP'ye oy vermesi mi gerekiyor?)

SORUMLU: BÜYÜKŞEHİR VE BEŞİKTAŞ

Bütün bu arazilere nasıl birdenbire aynı sezonda imar izni verildi? Bunca yıldır boş duran arazide nasıl birdenbire bu inşaatlar başladı? Bu arazilerden iki tanesi Boğaz'a bakan araziler olduğu için özellikle inşaat yasağı olması gerekmez miydi?

Bu soruların muhatabının Beşiktaş Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi olduğunu düşünüyorum.

Bu şehrin iş-alışveriş merkezlerine olduğu kadar parklara ve yollara da ihtiyacı var. Beşiktaş ve Büyükşehir Belediyeleri bu konuda çok duyarsız davranarak, geri dönüşü olmayan bir sık yapılaşmaya neden oluyorlar.

Bu semtte yaşayanların, çevrelerini sınırsız binalarla dolduranlara değil, yapılaşma ve yeşil alan, altyapı oranını şehircilik etiğine uygun olarak gerçekleştireceklere oy vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu şekilde kendi yaşam sınırlarına duyarsız davranan belediye yönetimlerini cezalandırabilirler.

Gamze AHISHALIOĞLU-İSTANBUL

Hani kaçak yapı durdurulmuştu?

Üraniye'den 'dürüst' vatandaş yazıyor: ‘‘Ümraniye'de kaçak yapılaşmayı durdurdum diyen Sayın Başkan Mehmet Bingöl'e... Burnunuzun dibindeki N. Kemal Mahallesi, Marmara Caddesi'ndeki caminin tam karşısında Orhan Karaman'ın inşaatının son katının, Atatürk Mahallesi'nde Gümüşhaneliler Derneği'nin tam karşısında Mehmet Kaya'ya ait inşaatın 5. katının kaçak olduğunu görmüyor musunuz? Bağış karşılığı Ümraniye'yi adeta kaçak yapı cenneti haline getirdiniz.’’

MESAJ PANOSU

TEKEL'e... Kadıköy yöresinde kısa 'Samsun' sigarası bulunmuyor. Bakkal ve bayilere sorduğumuzda, ‘‘Tekel mal vermiyor' diyorlar. Ben 30 senedir bu sigarayı içiyorum. Üretim mi durduruldu? Aykut SAĞANAK-GÖZTEPE

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Su sıkıştırılamaz. Su sıkıştırılırsa kabı çatlatır. Halka da baskı yapılamaz. Yapılırsa kabı çatlatır.’’

(RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan)

Yazarın Tüm Yazıları