Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Yine gümrükler!

Gümrüklerdeki rüşvet ve yolsuzlukları bir süre önce köşemizde gündeme getirirken, birçok okurumuzdan inanılmaz ihbarlar, belgeler aldık. Son atamalarla çeşitli gümrük kapılarında görevlendirilen gümrük ve gümrük muhafaza müdürlerinin 'sicilleri' bir bir ortaya dökülüyor. Bunlarda, haklı veya haksız ama 'soğumaya' alınan isimlere dikkat çekiliyor.

Silah, uyuşturucu kaçakçılığı, kaçak benzin ticareti, eski sanayi makinelerinin yeni gibi gösterilmesi, pırlantalara cam diye rapor verilmesi... Antalya'da kimlerin otel sahibi olduğu, Acar Sitesi'nden kimlerin üzerine villalar alındığı ise iddiaların bir bölümü...

Bunları yazanlar gümrüklerle ilgili kişiler... Gümrükler, hangi siyasi zihniyete teslim edildi, haklarında daha önce dava açılan gümrük müdürleri kimdir?

Gümrüklerin bir ucunun 'Susurluk'a uzandığı söyleniyor. Gümrüklerdeki çeteye milletvekillerinin dikkat çekmeye başlamaları, olayların Meclis gündemine getirileceğini gösteriyor.

MİLLETVEKİLLERİNİN SORUSU

DYP İçel Milletvekili Turhan Güven, Gümrükler Genel Müdürlüğü sırasında aylıktan kesme cezası alan Ramazan Uludağ'ın, Gümrük Müsteşarlığı'na atanmasının kanunlara aykırı olduğunu ve Serdaroğlu'nun böyle bir cezayı kaldırmasının, görevi suiistimale girdiğini öne sürüyor. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu'na ‘‘Kanunları çiğneyerek bu tür tasarruflarda bulunmak doğru bir davranış mıdır?’’ diye soruyor.

CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül de, Gümrük Müsteşarlığı görevlilerinin mal bildirimleri konusunda Başbakan Mesut Yılmaz'a özetle şu soruları yöneltiyor: ‘‘Bunların, 3628 sayılı yasa gereğince zamanında ve usulüne uygun mal bildirimleri alınmış ve bunların mukayesesi yapılmış mıdır? Yapılmış ve suç duyurusunda bulunmayı gerektirenler olmuş mudur? Memur ve amirlerin, özellikle kritik gümrük kapılarında görev yapanların, mal varlıklarında gelirleri ile mütenasip olmayan artışlar olduğu doğru mudur? Yüzme havuzlu villaların ve pek çok gayrimenkullerin sahibi oldukları ve bunların halen kritik görevlerde istihdam edildiği doğru mudur? Sinop Gümrük Muhafaza Başmüdürü iken, en kritik bölge olan İstanbul Gümrükler Muhafaza Başmüdürlüğü görevine hükümetiniz döneminde atanan Başmüdür hakkındaki basında yer alan iddialar doğru mudur? Bu iddialar araştırılmakta mıdır?’’

Serdaroğlu, gümrüklerdeki rüşvet olayını önlemek için ‘‘Yılbaşından itibaren gümrüklerde otomasyona geçeceğiz, insan faktörünü azaltacağız’’ diyor. Halktan, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili belge ve bilgi bekliyor. Bu arada Kapıkule'yi bir aydır teftiş etmekte olan gümrük başmüfettişi İbrahim Tezer'in de önemli ipuçlarına ulaştığı söyleniyor.

TBMM'nin, gümrükleri büyüteç altına alma zamanı geldi, geçti bile.

Geçici araba getirenler yandı

Bu arada Rifat Serdaroğlu'nun önemli bir genelgesine de dikkat çekelim... Yurtdışında oturup da Türkiye'ye taşıt giriş formu ile geçici araç sokanlar yandı. Eskiden 6 ayı geçirenlere yaklaşık 300 bin lira ceza veriliyordu. Üç ay önceki genelgeyle bu ceza 55 milyon liraya çıktı. Ayrıca haklarında 'kusur ve kasıt'tan Savcılığa suç duyurusunda bulunulmaya başlandı. Türkiye'ye bu yolla sokulmuş 50 binin üzerinde araç bulunuyor. Genelgeden habersizler gümrük kapılarında yanıyor.

Beykoz Fidanlığı elden gidiyor

Beykoz süratle elden gitmekte; çayırı, ormanları, ağaçları ile... Son duyduğum, Beykoz Fidanlığı'nın satışının gündemde olması. İçindeki tarihi binalarıyla, bakımlı ve kıymetli ağaçlarıyla, İstanbul'un ender, dokunulmamış, sataşılmamış yeşil alanlardan olan Beykoz Fidanlığı aynı zamanda halkın ucuz fidan gereksinimini de uzun yıllardır karşılamaktadır. Bu kamuya ait yerin, bir holding tarafından alınacağı ve fidanlığı gene bir villalar ormanına çevireceği doğru mudur? Bu holdingin Büyükdere Fidanlığı'nı da aldığı söyleniyor.

Sivil toplum örgütleri ile birlikte bu işin peşini bırakmamaya kararlı olmalıyız.

Sabiha AKTAY-ÜSKÜDAR

(NOT: Bu konuda bir süredir biz de duyumlar alıyorduk. İstanbul Defterdarı'na sorduğumuzda, haberinin olmadığını söylüyor. Türkiye'de Orman Bakanlığı'na ait 151 orman fidanlığı bulunduğu belirtiliyor. Ancak, Kamu İşletmeleri Geliştirme Merkezi Vakfı'nın, özelleştirme adı altındaki bu yağmaya karşı dava hazırlanmaya başladığını öğrendik. E-5 üzerindeki Çobançeşme Fidanlığı'nı da kimin kapattığı veya kapatacağı ayrı bir soru? Bu fidanlıkları neden park, bahçe veya rekreasyon alanı yapmıyoruz? Nefes alacak yerlerdi bunlar. Yazık!)

Magandaya!

AŞAĞIDA plakasını yazdığım araç şoförü, İstanbul'a yanlışlıkla düşmüş magandadır. Merter üstgeçidinin ışıklarında kül tablasını yola boşaltmıştır. Çaldığım klaksona, içindeki iki kişiyle el kol hareketi yaparak yanıt vermişlerdir. 155'e söyledim, inşallah ilgilenirler. (Plaka; 34 CKC 73, açık kahverengi; Renault Spring, Broadway ve Renault 9 olabilir.)

Hüseyin ÖZKAN-İSTANBUL

MESAJ PANOSU

SEKİZ yıllık eğitimle birlikte meydana gelen çok büyük öğretmen açığının kapatılması amacıyla ilgili branşlarda öğretmenlik için bazı üniversiteler -Yıldız- veya kuruluşlar sertifika programları düzenlemiştir. Fakat bu programların saatlerinin uygun olmaması sebebiyle büyük bir bölüm bundan faydalanamamaktadır. Bu programa katılacak kişilerin bir kısmının çalıştığı, bir kısmının da son sınıf öğrencisi olduğunu düşünsek, bu saatlerin ona göre ayarlanması mümkün olamaz mı?

Bir grup öğretmen adayı-KADIKÖY

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Anasol-D, Refahyol'dan farksız.’’

(CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Kumbaracıbaşı)

Yazarın Tüm Yazıları