Yeter! Söz milletin....

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Hepatit-B gerçeği...

Kamuoyunda Hepatit-B ile ilgili yayınlar oldukça ilgi topladı. Pek çok insan endişelendi. AİDS'ten tehlikeli olduğu, öpüşme ve ter ile geçtiği bildirilince toplumda bir korku, tedirginlik yaşandı.

Hepatit-B gerçekten gelişmekte olan ülkelerin önemli sağlık sorunlarından birisidir. Kan yoluyla bulaşan bu hastalığın mikrobunu taşıyan, kendisi hasta olmayan portörün -taşıyıcıların- olması ve hastalığın kaynağını oluşturmaları, bulaştırıcılıkları önemli sağlık sorunlarındandır. Gelişmekte olan ülkelerde portör oranı oldukça yüksek olmasına rağmen ülkemizde bu oran % 6-8 civarındadır. Ancak yine bir Hepatit türü olan, siroz yapma şansı yüksek ve aynı yollarla bulaşan C-Hepatit yüzdesi daha fazladır.

Hepatit-B dün de gelişmekte olan ülkemiz için bir sorundu, yarın da sorun olacaktır. Ancak, bu hastalıktan korunmanın daha kolay ve parasız olan yöntemlerini gözardı ederek topluma sadece pahalı olan aşının tek çözüm olarak sunulması ne kadar doğrudur?

İshalden, pnomoniden -akciğer iltihabı- pekçok çocuğun öldüğü ülkemizde, kitlelerin hepatit aşısına koşullandırılması yeniden değerlendirilmelidir. Aşının % 80 koruyucu olduğu bilinmektedir. El yıkama ve hijyenik kurallara dikkat etmekle B-Hepatit'e yakalanma oranının % 50 azalacağı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Risk grupları olan sağlık personeli, hayat kadınları, berberler ve kan ile temas edenlerin aşı olması zorunluluktur. Risk gruplarının dışındakiler hijyenik kurallara uyarak bu hastalıklara yakalanmazlar.

Telaşa değil ama halkın bilinçlendirilmesine gerek var.

Dr. M. Emin DİNÇÇAĞ-Halk Sağlığı ve İç Hastalıklar Uzmanı-SAMSUN

Ali Esin'in anısına...

1967'de ABD'nin Pittsburg kentinde bir gökdelenin tepesinde gördüğüm sistemi, 1968'de Haşim İşcan'ın elim kaybından sonra göreve geldiğimde, meteoroloji üstadı Ali Esin'le Beyazıt Kulesi'nde uygulamaya koymuştuk. Minare kısmını renkli floresanlarla donattık. Hava kararırken, kuledeki itfaiye grup şefi Selahattin Efendi, Ali Esin'e telefon açıyor, o da ertesi güne ait rapora göre mavi (iyi hava), yeşil (yağmur), sarı (sis) ve kırmızıya (kar) 'bas' diye talimat veriyordu. Bu faydalı hizmeti Osman Kibar İzmir Kadifekale'de, Ekrem Barlas da Ankara Kalesi'nde uygulattılar.

Halkla özdeşleşmiş bu uygulama son zamanlarda bilmem hangi sebepten ortadan kaldırıldı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, Meteoroloji ile işbirliği yaparak, bu uygulamanın devam ettirilmesi ile hem İstanbullular'a faydalı bir hizmet yapılacak, hem de ülkemizde meteoroloji alanında bir sembol olan rahmetli Ali Esin'in anısı ebediyen yaşatılmış olacaktır.

Faruk ILGAZ-İstanbul Belediyesi eski Başkanı

KADIKÖY

Türkçe dostlarına...

Son yıllarda Türkçe'nin Batı dillerinin etkisi altına girdiği bir gerçek. Dilimiz neredeyse, Arapça, Farsça, İngilizce vb. dillerin bir arada konuşulduğu karma ve melez bir dil haline geldi. Turistik yörelerimizde ve hatta Anadolu'nun diğer bölgelerinde bile yabancı sözcüklü işyeri isimlerine sıkça rastlanıyor. İnsan bunları görünce üzülüyor ve acaba ben yabancı bir ülkede mi yaşıyorum diye düşünüyor.

Eğer dilimizi seviyorsak, başka Türkçe'nin olmadığını biliyorsak, Türkçe'nin sade, kendi özgün yapısını koruyan, sürekliliği olan canlı bir dil olmasını savunuyorsak, gelin Türkçe dostları, gönüllüleri ve mücahitleri olarak güçlerimizi birleştirelim. Bir vakıf çatısı altında örgütlenerek, sivil toplum kuruluşu haline gelelim.

Bizimle aynı fikirdeyseniz, bize ileteceğiniz özgün fikirlerinizi bekliyoruz.

Türkçe dostları, Türkçe gönüllüleri ve Türkçe mücahitleri olarak bir vakıf çatısı altında birleşmek özlemini duyan ve buna maddi veya manevi katkıda bulunmak isteyenlerle tanışmak istiyoruz. Türkçe, dostlarının örgütlü gücüyle sonsuza dek yaşayacaktır. (Tel+Faks: 0212- 532 30 65)

Hüseyin MOVİT-Türkçe Gönüllüleri Dil İzleme Grubu Adına-İSTANBUL

18 YAŞINDAKİ lise öğrencisi Timuçin Hasan Dizdar'dan çağrı: ‘‘Bir yıldır lösemi teşhisiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Servisi'nde tedavi görmekteyim. Artık tek şansım yurtdışında -İngiltere'de- kemik iliği nakli yapılması. Internet'ten de dünyaya duyurduk. Ameliyat için 40 milyara ihtiyacımız var, bunun 13 milyarı toplandı. Fazla zamanım kalmadı. Ben de yaşamak ve sevmek istiyorum. Bu şansı bana verin, beni yaşatın. (İçişleri Bakanlığı'ndan 22.10.1997 tarih ve 224695 sayılı resmi kampanya izni alınmıştır. Kampanya hesap no: Yapı Kredi Bankası, Tahtakale Şubesi, Hesap No: 0-057166)

Ayrıntılı bilgi: Eczacı Zeliha Yılmaz: 0212-623 16 83- 586 33 12.

OKUL için arsa tamam. İnşaat için kolları sıvadık. Antalya'da bir ilköğretim okulu yaptırmak için başladığımız kampanyaya desteğinizi bekliyoruz. Bağışlarınızı baromuza ileterek, bu onurlu amaca katkıda bulunun. (Pamukbank Şarampol Şubesi, TL hesap no: 163 41 033, DM hesap no: 548 65 433, Dolar hesap no: 530 000 13)

Av. Osman GÜVEN-Antalya Barosu Başkanı

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘RP Diyarbakır'da Kürtçü, Ankara'da Atatürkçü, Konya'da şeriatçı.’’

(HADEP Genel Sekreteri Hamit Geylani)

Yazarın Tüm Yazıları