Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Robert Lisesi öğrencisi, Selanik gezisini değerlendiriyor:

Güzel şeyler göz ardı edildi

Balkan Demokrasi Vakfı, TÜSİAD ve Türk-Yunan İş Konseyi'nin Selanik'te düzenlediği gezi ve toplantısına katılmış bir öğrenci olarak gözlemlerimi aktarmak istiyorum.

Öncelikle belirtmeliyim ki, her ne kadar toplantı küçük bir Yunanlı grup tarafından engellenmek istendiyse de, biz öğrenciler açısından geçirilen iki gün başarıyla amacına ulaştı. Düzenlenen toplantının hedeflerinden biri de, iki ülkenin gençlerinin bir araya getirilerek aralarında arkadaşlık bağlarının kurulmasıydı. Gerçekten de Yunanlı arkadaşlarımızla bu kısa süre boyunca kolayca kaynaştık ve çok eğlenceli bir zaman geçirdik.

Düzenlediğimiz iki önemli toplantının biri eğitim, diğeri de Türk-Yunan ilişkileri üzerindeydi. Toplantılardan, Türkiye ve Yunanistan'ın birçok ortak noktası olduğu sonucu çıkıyordu. Taraflar olarak iki kültürün birbirine ne kadar benzediğini farkettik, hatta iki kültürün bir bütün olduğundan söz ettik. Bizleri evlerinde misafir ettiler, tavernalara götürüp Yunan dansları öğrettiler.

Görüşmelerimizde iki ülke medyasının olayları abarttığından ve halkın düşüncelerini olumsuz bir şekilde etkilediğinden yakındık. Türk medyasının Selanik gezisini sadece bir yönüyle yansıtmasını yanlış buluyorum. Biraz da elde edilen sonuçlardan söz edilebilirdi. Hep sinir bozucu olaylardan söz edileceğine, iki ülkenin gençlerinin barış taraftarı oldukları ve kurduğumuz yakın arkadaşlıkların üzerinde durulabilirdi. İşadamları ve akademisyenlerin katıldığı Atatürk-Venizelos Toplantısı bile değerlendirilmedi.

Bana göre öğrencilerin görüşleri ve toplantıların sonuçları, küçük bir toplululuğun çıkardığı olaylardan çok daha önemlidir. Medyanın bu tutumu, sorun çıkaranların amacına hizmet etti, toplantıda kurulan dostluk ilişkileri arka plana atıldı.

Ayşe TOPRAK-Amerikan Robert Lisesi İSTANBUL

Dürüst olmak...

Gaziemir Kaymakamı'na yapılanları ibret ve dehşetle okudum. Her türlü kokuşmuşluğun, hırsızlığın, sömürücülüğün kol gezdiği bir memlekette, efendice yapılan -çalmadan-çırpmadan- hareket yüzünden bir kişi görevinden alınıyorsa, devlete üst kademelerde 7 sene emek vermiş ve daima doğruyu, dürüstlüğü savunmuş bir kişi olarak beni isyan ettirdi. Yeter, hakikaten yeter.

Bu gibi tutumlardan çıkan mana şu; dürüste, efendiye vatanını-milletini düşünen kişilere bu memlekette galiba yer yok. Ama unutulmaması lazım gelen bir şey var ki, çok mühim. Bir gün birileri elbette bu çarpık düzene ‘‘dur’’ diyecektir. Temennimiz bu günlerin çabuk gelmesi.

Kaymakam'a geçmiş olsun der, daima yanlarında olduğunun bilinmesini isteriz.

Melike T.HASEFE- 19'uncu Dönem İstanbul Milletvekili

Komisyon, Gülay Hanım'ın peşinde

‘‘Şişli 'temiz' olacak!'' başlıklı dünkü yazımızda Gülay Aslıtürk'ün icraatlarıyla ilgili olarak kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri ANAP'tan Nur Beken (Başkan), Kemal Yavuz, A. Cüneyt Akgün, DSP'den Müjgan Ünal Erzen, Rauf Akçay, CHP'den Metin Öcalan, Muammer Bayır, RP'den Kahraman Ayhan, Bağımsız Mümtaz Yurtsever (Raportör) ortak bir açıklama gönderdiler.

Komisyonun hâlâ ciddi bir çalışma yapmadığı cümlesine üzülmüşler. Açıklama şöyle:

‘‘Komisyonumuz, 15.10.1997 tarihli Meclis oturumunda oybirliği ile alınan karar sonucu dört partiden 8, bağımsızlardan da bir olmak üzere 9 kişiden oluşmaktadır. Komisyonumuz iki hafta içerisinde altı toplantı yapmış olup, çalışma prensiplerini ortaya koymuş, araştırma yapılacak bütün bölümlerle ilgili tek tek sorulacak dosyaları belirlemiş ve birer yazıyla bunları Başkanlık makamı da dahil olmak üzere ilgili birimlerden bir haftayı geçmeyecek şekilde hazırlayıp göndermelerini istemiştir. Bu toplantılarda alınan kararların hepsi de komisyonumuzda CHP'li üyeler dahil olmak üzere oybirliği ile alınmıştır. Komisyonumuz aklama değil, araştırma komisyonudur ve bütün bilgiler tüm şeffaflığı ile parti ayrımı gözetmeden rapor haline getirilecektir. Dosyaların tetkiki bittikten sonra gerekli kişileri davet ederek dinleme yoluna da gidilecektir. Komisyonumuzda daha önceki toplantılarda alınan karar gereği zatıalinizi de dinlemek isteyeceğimizi bilgilerinize sunmak isteriz.’’

Komisyona başarılar.

MESAJ PANOSU

MİMARLAR ODASI'ndan.... ‘‘İSKİ ve Büyükşehir Belediyesi yönetiminin su havzaları imar politikası hukuka aykırı bulunmuştur. Yani, yeni İSKİ yönetmeliği hükümlerinin iptali istemiyle açtığımız davada İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Şimdi yapılması gereken, ilgili yerel ve merkezi idarelerin, yargı kararına uyarak, yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümlerini uygulamayı acilen durdurmalarıdır. Kamuoyunun da bu konuda yeterli duyarlılığı göstermesini diliyoruz.’’

SORU!

Kürsüden halka hitap eden Tansu Çiller, eliyle ağzını hafifçe kapatarak yanındakilere soruyor:

- Affedersiniz, Susurluk Türkiye'de mi?

(Reşit Aşçıoğlu-İSTANBUL)

Yazarın Tüm Yazıları