Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Bakanlar ne dedi?

Hürriyet'in Cinnah'taki binasında Bakanlar Kurulu toplanmıştı sanki... 24 bakan, kampa girmiş 'Milli Takım' futbolcularının heyecanı ve disiplini içerisindeydi... Sohbet hep güncel sorunlar üzerinde odaklaşıyor. Bakanlar, çok şey yapmak istiyorlar. Ama her şeyin başı kaynak... O sırada Zekeriya Temizel ile Güneş Taner ayrı köşelerde sohbet ediyor.

Konuşabildiğimiz bakanlara, okurlarımızın bize yönelttikleri sıkıntıları ve sorularını aktarmak istiyoruz.

Beykoz'da Hazine ve Orman arazisine kaçak olarak yapılmaya başlandıktan sonra inşaatı durdurulan Fatih Külliyesi ne olacaktı?.. Yıktırılacak ya da bir yere tahsis mi edilecek? Okurlarımız bunu soruyorlardı.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Yaşar Nuri Öztürk'le bu konuşu görüşürken, ‘‘Bizim Beyazıt'ta küçük bir yerimiz var. Hukuki durumunu bilmiyorum ama İlahiyat Fakültesi için uygun olabilir’’ dedi.

Beykoz Kaymakamı Çoşkun Ertürk ne diyor?

Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, ‘‘Konuyu incelememiz gerekiyor’’ dedi. İstanbul Valisi Kutlu Aktaş ile görüşeceğini söyledi Özkan...

Yazarımız Yaşar Nuri Öztürk bu konuyu Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e de aktarıp destek beklerken, ‘‘Felsefe dersleri liselere muhakkak konulmalı. Hatta iki üç lisede ben bile ders veririm. En önemlisi, dünya klasikleri Milli Eğitim Bakanlığı yayınları arasında yeniden çıkmalı’’ dedi. Ecevit, Öztürk'ü dikkatle dinledi.

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e, ‘‘Orman Bakanlığı'na Büyükdere, Beykoz ve Çobançeşme fidanlıklarının satılıp satılmadığını’’ sorduk. Böyle bir şey olmadığını, Refahyol dönemindeki tahsisleri kaldırmak istenen hazine yerlerinin satışının şimdilik durdurulduğunu söyledi.

‘‘Ya Bağdat Caddesi üzerindeki Tarım İl Müdürlüğü'nün arsasını hâlâ satmak istiyor musunuz’’ dedik.

Temizel, ‘‘17 trilyon verene satarız’’ dedi gülerek... Ama şu gerçeği de eklemeden edemedi:

‘‘Türkiye'nin en büyük değeridir burası... Kadıköylülerin istediği gibi ben de burasını park yapmak isterim. Hadi, çevresindeki daire sahipleri 1 trilyon getirsinler, onlara vereyim!’’

Şakası da hoş...

Temizel önümüzdeki günlerde birileriyle ilgili bir 'bomba' patlatabilir.

GEREKÇESİ VE DİLEKÇESİ...

Kaç sağlık müdürü ve devlet hastanesi başhekimi görevden alınmıştı?

Sağlık Bakanı Dr. Halil İbrahim Özsoy bir sayı vermek istemedi ama büyük boyutlarda olmadığını savundu. ‘‘Ben tayinde iki şeye dikkat ederim; gerekçe ve dilekçeye... Atamaları nöbet değişikliği olarak kabul etmek gerekiyor.’’

Bakırköy, Kartal ve Cebeci Devlet Hastaneleri başhekimlerinin müfettiş raporları sonucu görevden alındığını anlatıyor.

'Yeşil kartla ilgili yakınmalarını da aktardık Bakan'a... Yanıtı şöyle oldu:

‘‘Hastanelere her ay 1.5-2 trilyon para gönderiyoruz. Hiçbir hastaneye borcumuz yok. Yıl sonuna kadar gidecek para 20 trilyonu bulacak. Doktorlarımız da döner sermaye primlerini alıyorlar, sorun yok.’’

Düşünün, 6 milyon 200 bin yeşil kartlı var Türkiye'de... Bağdat Caddesi üzerinde oturanda da yeşil kart var. Sağlık Bakanlığı'nın bağlı olduğu partilerin il ve ilçe başkanlarının etkisi büyük bu kartın dağıtımında. Özsoy'a göre, bu konuyla ilgili sıkıntılar, 'Kişisel Sağlık Sigortası'nın çıkmasından sonra giderilecek...

Çevre Bakanı İmren Aykut, ‘‘Türkiye'de her taraf bitmiş tükenmiş, kirlilik ve çöplük içinde...’’ dedi. Trakya'daki Ergene Nehri'nin Haliç'ten beter hale geldiğini anlattı. Aykut, ciddi önlemler almaya kararlı. İki örnek veriyor:

‘‘Beykoz Deri Fabrikası'nın atakları Boğaz'ı rezil ediyor. Kapatılması için İstanbul Valiliği'ne yazı yazdım. Çerkezköy ve Çorlu'daki arıtma tesislerinden hiçbiri çalışmıyor. Onlara da kapatma geliyor.’’

Bergama'da siyanürlü altın konusunda, ‘‘Orada başka şeyler var’’ diye konuştu. Gökova'nın kapatılması için ısrarlı... Açılacak bir kampanyanın öncüsü olacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Nami Çağan,‘‘Sosyal güvenliğin durumu öyle söylendiği kadar berbat değil, gördük ki şu ana kadar çok sağlıklı bir aktüerya hesabı yapılmamış... Sosyal güvenliğin tek çözüm noktası gösterildiği gibi yaş konusu değil’’ dedi.

YAĞMURDERELİ KONUSU

Düşünce suçlusu Eşber Yağmurdereli'nin tutuklanması karşısında Dışişleri Bakanı İsmail Cem, bunu AB'ye nasıl anlatacaklarının sıkıntısını yaşıyordu. Devlet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk gibi... Sayın Cem, ‘‘Siz bu konularda ne kadar hassas davranırsanız davranın, örneğin bir resmi görevlinin tavrı ülkeyi insan hakları açısından zedeliyor’’ biçiminde konuştu.

Devlet Bakanı Eyüp Aşık, Milli Eğitim'e her hafta sayısal lotodan 1.3 trilyon, Tekel'den de 300 milyar aktardığını bildirdi. Aşık, bize takılarak, ‘‘Ya bir de genelev işletmeciliği devlette olsaydı?..’’ biçiminde bir şeyler söylemek istedi, ama devamını getiremedi.

Devlet Bakanı Güneş Taner, Mehmet Barlas'la 20 yıllık arkadaşlığının nasıl bittiğini, babasının İstanbul Garnizon Komutanlığı sırasında 1971'de Davutpaşa'da yatan Yaşar Kemal'le nasıl dost olduğunu anlatırken, çevresindekiler ilgiyle dinledi kendisini...

Ticaret ve Sanayi Bakanı Yalım Erez, 'çete' ve yolsuzlukları nedeniyle esnaf kesiminin büyük tepkisini çektiğinden adı köşemizde sık sık yer alan Antalya eski Esnaf Kooperatifleri Birliği Başkanı Nevzat Tulgar'ı hiçbir zaman korumadığını, hatta hakkındaki dosyalardan kendisine haber vermeyen İl Sanayi ve Ticaret Müdürü'nü görevden aldığını hatırlattı. Erez, Bakanlar Kurulu'nda en çok Yaşar Topçu'nun konuştuğunu, eski görevi nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı yatırımlarından söz edince Necdet Menzir'in çok kızdığını anlattı. Topçu, 3. Boğaz Köprüsü'nün Beykoz tarafından geçirilebileceği konusunda da bir laf etti, spekülasyon olur diye kısa kesti.

Ankara'dan notlar bunlar...

Yazarın Tüm Yazıları