Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Mehmet Bey ilanla ‘keyif’ yapıyor

Okurumuz çevresinin geniş olduğunu söylüyor. Bu nedenle, iş aradığının öğrenilmesinden çekindiği için adının açıklanmamasını istiyor.

‘‘İşadamı Mehmet Gazioğlu'nun gazetelere verdiği ilanlarla kafa bulmasına kızdığını'' anlatıyor.

Bize gönderdiği gazetedeki ilanda şöyle deniliyor:

‘‘Kartal Yolu, No: 76'da Yakacık fabrikamızda çalıştırılmak üzere fabrika müdürü, idare amiri, fabrika otomasyonu PLC deneyimli elektronik, elektrik, makine, kimya, mütalurji mühendisleri, AutoCAD bilen mimar ve mühendisler, satış mühendisleri, pazarlama, satış elemanları, muhasebe müdürü, muhasebe elemanları alınacaktır. Tel: 0216-377 01 76''

Sanıyorsunuz ki, yeni fabrikaya yeni bir ekip aranıyor.

Gerisini okurumuzdan dinleyelim:

‘‘Belirtilen fabrika müdürlüğü ve muhasebe müdürlüğü pozisyonuna eşimle birlikte başvurduk. Bize olumlu veya olumsuz haber verilmesini beklerken, ilanın her ay yayınlanması dikkatimi çekti.

Bunun üzerine üç gün önce şirketin sahibi Mehmet Gazioğlu'nu aradık. Ancak kendisine ulaşamadık.

Sekreterine, ‘Bu ilan neden her ay tekrarlanıyor?' diye sordum.

Baştan bir şey söylemedi, ama kendisine ‘Siz bu elemanları yiyor musunuz?' dedim.

Son yanıtına adeta çıldırdım:

- Bu patromun özel zevki!..''

Okurumuz, sekreterin bu yanıtı için ‘‘İşsizliğin çok fazla olduğu ülkemizde özel zevkler için insanların gururu rencide edilir mi? İş arayanlarla kafa bulunur mu?'' diyor.

Mehmet Bey, gerçekten iş arayanlarla sohbet ederek, nargile içer gibi ince bir keyif türü bulmuş. Belki de bunlar arasından ‘cevher'ler buluyordur.

Nüfus cüzdanına ceza açıklaması

Köşenizde 14.08.97 tarihinde yayınlanan ‘‘Nüfus Cüzdanında Anlamsız Cezalar'' başlıklı yazı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından incelenmiştir. Genel Müdürlükçe verilen cevabi yazıda...

‘‘3669 Sayılı Kanun'la, nüfus olay ve işlemlerinin bildirimi belirli sürelere bağlanmıştır. Yükümlülerinin bu sürelere uymalarını sağlamak için de, bir idari müeyyide kapsamında mütalaa edilen ‘hafif para cezası' uygulaması getirilmiş bulunmaktadır.

Uygulamada; nüfus olaylarına tescili ve taleplerin karşılanmasını müteakip ilgili kişinin savunması alınıp, para cezasına ilişkin onaylar mülki idare amirince verilen kararlar bilahare Maliye'ye intikal ettirilmekte kararın tebliği ve paranın tahsili bu aşamada 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre Maliye teşkilatınca yapılmaktadır.

Esasen, hukukun temel prensiplerinden olan ‘savunma ve itiraz haklarının' vatandaşın elinden alınarak peşin para cezası uygulamasına geçilmesi, 1587 sayılı Nüfus Kanunu'nun 3669 sayılı kanunla değişik 52. maddesindeki itiraz süresine ilişkin hükümlerine de aykırı olmaktadır.

Bu nedenle, mevcut uygulamanın yürürlükteki kanun hükümlerine aykırı bir yönü bulunmamaktadır.''

Bilgilerinize sunarız.

İbrahim SARAÇOĞLU / İçişleri Bakanlığı Basın Müşaviri

- MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'na... Tek dersten sınıfta kalan öğrenci velileriyiz. Çok mağdur durumdayız. Af çıkması veya sınav hakkının verilmesi için gerekenin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.

Bir grup öğrenci velisi / İSTANBUL

- KAMYON ve traktör cinayetleri artık durdurulsun. Geri geri giden, manevra yapan bu araçların ‘öldürdüğü' insanların, özellikle çocukların haddi hesabı yoktur. O kadar ki, birçok baba bu şekilde dünyanın en zor acılarından birini, kendi çocuğunun katili olmak acısını tatmaktadır. Neden kimse bu konular üzerinde düşünmüyor ve çözüm üretmiyor? Geri geriye giderken, sinyal veren cihazların takılma zorunluluğunu getirmek zor mu?

Nazmi KILIÇ / UŞAK

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Türk toplumu sorunları çözen değil, biriktiren bir yapıda. Türkler birçok konuda gerçekleri gizliyorlar. Sorunlar gizlendiği için de uyum varmış gibi gözüküyor, ama bu sonunda bir yerden patlıyor.''

(DSP Milletvekili, Piar Gallup'un Kurucu Başkanı Bülent Tanla)

Yazarın Tüm Yazıları