Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

DM ve TL'yi de karşılaştırın

Akaryakıt fiyatları Avrupa ile kıyaslanıyor. Ancak, Avrupa ülkelerinde vatandaşlarına sağlanan sosyal hizmetlerden bahsedilmiyor.

Bugün Güney Almanya'da bir litre kurşunsuz süper benzin 1.60 DM. En az maaş alan bir emekçi de 1.600 DM aldığına göre bu maaşı ile 1000 litre benzin alabilir. İstanbul'da bir litre kurşunsuz benzin 130.800 TL. olduğuna göre, 1000 litre benzin 130 milyon TL. eder.

Türkiye'de bu maaşı kaç emekçi alıyor? Avrupa'daki emekçi aldığı maaş ile Türkiye'de iki hafta tatile geliyor. Kaç Türk emekçisi Avrupa'da tatile gidebiliyor?

Bunlar neden kıyaslanmıyor.

Avrupa'da baskın zamlar da yapılmıyor. Almanya'da 1996 yılının ilk yarısında posta ücretlerine cüzi bir oranda zam kararı alındı. Ve bu zamlar eylül 1997'den itibaren geçerli olacak.

Bu arada Ulaştırma Bakanı Sayın Necdet Menzir'den bir ricam olacak. Şu anda daha zam yapılmamışken,-geçerli olan tarifeye göre, Türkiye'den Avrupa'ya gönderilen matbu maddelerin posta ücretlerinin döviz bazında bile Avrupa'nın kat be kat üstünde olduğunu biliyorlar mı? Bizler, Türkiye'den gazete, dergi ve kitap edinemeyecek miyiz?

Dünyanın her yerinde -eskiden Türkiye'de de- matbu posta ücretleri, diğer posta ücretlerinden daha düşüktür. Sayın Ulaştırma Bakanı'nın ilgisini bekliyoruz.

(NOT: Kıyaslama yapmak isteyenlere... Almanya'da şu anki yıllık enflasyon % 1.7.. Haziran ayı toptancı fiyatları da eksi binde 3!)

Ù Emre İLERİ-ALMANYA

Arıyorum

Fotoğrafı Azerbaycan'dan Zeynalova Muhebbet Hanım göndermiş... ‘‘Hürriyet'i seviyor, izliyorum'' diyor.

Dedesi Mehmet Bağır Bağırzade'nin, bu fotoğrafı Bakü'de 1920-30'lı yıllarda çektirdiğini bildiriyor. Yanındaki de, dedesinin bir Türk arkadaşının oğluymuş... Şimdi bu kişiyi, varsa çocuklarını veya akrabalarını arıyor.

İlgilenenler için Zeynalova Mehebbet'in -Hüseynağa kızı- adres ve telefonunu bildiriyoruz:

İş adresi: Az.fen. B.M. İstiglaliyet-31

Bakü-AZERBAYCAN

Tel: (00 99 412) 92 57 25, Faks: 92 57 27

Toptan'dan açıklama

‘‘Telefon kesenin eli kesilir'' başlıklı yazıda ‘‘Topçu, Köksal Toptan'ın evine bakanlık telefonu bile bağlatmıştır'' şeklinde bir ifade bulunmaktadır.

Sayın Yaşar Topçu'nun Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde ben Milli Eğitim Bakanı idim. O nedenle, -tüm hükümet dönemlerinde olduğu gibi- evime görev süremle kayıtlı olmak üzere bir telefon tahsisi yapılmıştı. Bakanlık görevim bitince de bu tahsis ücreti ödenerek normal tahsis işlemine dönüştürülmüştür. PTT'nin hiçbir zaman ayrıcalıklı bir işlemini ne talep ettim, ne de aldım. Yanlış bir anlamaya meydan vermemek için bilginize sunarım.

Köktal TOPTAN-Bartın Milletvekili

Kavala'daki yazı!

Son günlerde Türk-Yunan dostluğu sıkça gündeme gelmekte, Kdz. Ereğli-Hydra kentlerinin kardeşliği ilan edilmektedir.

Ben böyle göstermelik, anası belli olmayan kardeşliklere güvenerek Yunanistan'a sempati ile bakamıyorum. Çünkü, Yunan toplumu sürekli Türklere karşı kışkırtılmakta, bizler ise zeytin dalı uzata uzata zeytin dallarını tüketmekteyiz.

İki toplum ne kadar birbirine yakınlaştırılmaya çalışılsa da Yunan yöneticileri bu konuda hiçbir girişimde bulunmamaktadır.

Bunun bir örneği Yunanistan'ın Kavala kentinin çıkışında sağda büyük bir tabelada, Kıbrıs haritasının dehşet veren görüntüsünün üzerinde ‘‘Türkler sizin kanınızı döktü'' diye yazmaktadır. Bu yazıyı okuyan bir Yunanlı, Türklere ne ölçüde sempati ile bakabilir?

Bizim aydınlarımız, kardeşlik, zeytin dalı, barış ödülü derken, böyle bir tabelayı kaldırmak için neden çaba göstermiyor?

Caner ÖZTÜRK-Sion-İSVİÇRE

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Cennete bilet kesilmez.''(Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel)

Yazarın Tüm Yazıları