Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Erenköy'deki Tarım Müdürlüğü binasına yazık etmeyiniz...

Bağdat Caddesi'ndeki İstanbul İl Tarım Müdürlüğü arsasının Refahyol hükümetince satılacağı duyurulmuştur. Oysa... Arsa, Tarım Bakanlığı'na ait değildir. Mihriman Sultan Vakfiyesi'dir. Tapu sicilinde ve vakıf senedinde, 'İpekçiliği teşvik etmek için dut fidanı yetiştirilmesi ve bağcılığı teşvik için de asma fidanı yetiştirilmesi' öngörülmektedir.

Vakfın bu gayede çalışması için Tarım Bakanlığı görevlendirilmiştir.

Amaca uygun çalışmayı sağlamak için Tarım Bakanlığı 1960'lı yıllarda İstanbul Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Bölge Zirai Mücadele Başkanlığı'nı arsa üzerine inşa edilen bina ve tesislerde faaliyete geçirmiştir. Bu kuruluşlar Marmara ve Trakya bölgesinde başarılı hizmet vermiştir.

Hal böyle iken Tarım Bakanlığı'nın telafisi zor yanlış kararı ile güya yeniden yapılanma gayesi ile bu faideli Araştırma Enstitüsü ve Başkanlık kapatılarak tesisler Tarım İl Müdürlüğü'ne devir edilmiştir. Böylece vakıf gayesine uygun olmayan bir kullanıma sokulmuştur. Sorumlusu ANAP'ın muhterem bir bakanıdır.

Tarihi akışını özetlediğim 22 dönüm büyüklüğündeki arsa ve üzerindeki 4-5 binanın 5 trilyon gibi ucuz bir takdiri fiyatla satışa çıkarılması kuşku ile karşılanmalıdır.

Aynı semtin deniz kenarındaki gazino binasının Migros tarafından 10 sene müddetle 15 trilyon liraya kiralandığı rivayet edilmektedir.

Vakıflara ait gayrimenkullerin satılamayacağı, gayesi dışında kullanılamayacağı sanırım kanunların teminatı altındadır.

Bu hükümetin, satışı önleyerek, Araştırma Enstitüsü'nü yeniden ihya etmesi en doğru yol olacaktır. Ali Rıza LEVENDOĞLU

Ziraat Yük. Müh.-KADIKÖY

Ramazan Er yanlış yaptı

Sevda Demirel hikâyesi uzadıkça uzuyor. İstanbul Emniyet Müdürü Ramazan Er, ekranlarda görüş belirtiyor.

Sürmekte olan bir dava için memurların ve görevlilerin düşüncelerini açıklaması ne kadar doğru, bu konu hukukçuları ilgilendirir.

Bu olayın bizi ilgilendiren yönü Emniyet Müdürü'nün gazetelere intikal eden beyanı, ‘‘Kadın açlık grevine başlıyor, sinir krizleri geçiriyor. Yarın intihar eder, ondan sonra gel bakalım bütün polisleri kurtar.‘‘

Suç oluşmamışsa polisler hakkında soruşturma açarsın, dosyayı işleme koyarsın, hukuk gereğini yapar.

Bu konuları TV ekranlarına, radyo mikrofonlarına, gazete ve dergi sayfalarına taşımaya gerek yok. Ayrıca, numarası alınmış, dolarları çantaya kim koydu? Lütfen bu işleri kanunlar çercevesinde ele alalım.

Hüseyin MOVİT-FATİH

Haydarpaşa'da 'bomba'

Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin hemen bitişiğinde bir Petrol Ofisi istasyonu vardır. Hastanenin solunda Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahi Merkezi, karşısında da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi bulunmaktadır.

Yıllar önce bu benzin istasyonu, Numune Hastanesi'nin arazisinin üzerine konmuş... Kim izin vermiş bilinmez.

Hastanenin büyüyebilmek için bu alana ihtiyaçı olduğu bilinmektedir. Benzin istasyonunu kaldırmak, araziye sahip çıkmak için davalar açıldığı, konunun da şimdi Yargıtay'da olduğu söylenmektedir.

Bunları, Kırıkkale'deki infilak olayını düşündüğüm için yazıyorum.

Bir gün böyle bir olayla karşılaşıldığında, nasıl bir felaketle karşılaşılanabileceğini düşünmek bile istemiyorum.

Sahi, Belediye buraya nasıl ruhsat vermiştir? Hem arazi, hem ruhsat konusu tartışmalıdır.

Benden hatırlatılması, bu 'bomba' buradan kaldırılmalıdır.

Bafa Gölü'nün maviliği yerini kirli, bulanık suya terketmiş durumda. Eskiden balık deposu olan gölde, suyun biyolojik yapısının bozulması nedeniyle canlı türleri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Buna göle her yıl B. Menderes'ten verilen suyun iki yıldır Söke ovasında aktarılması neden olmaktadır. Su kendini yenileyemediğinden oksijen miktarı azalıp, tuz oranı arttığından canlılar ölüyor, yosunlar çürüyor. Yetkililer gerekli çalışmaları acilen yapmalıdır.

N. Çağlar Tüfekçi / MİLAS

Karayolları'ndaki zorunlu beyaz çizgileri bilhassa kış aylarında silinmektedir. Son zamanlarda bu çizgilerin E-5 ve TEM yollarının bir bölümünde olmadığını gözlemledim. Seyir halinde iken geçişlerde ve sisli havalarda sürücülere büyük kolaylık sağlayan çizgilerin olmayaşı, sürücülere zor anlar yaşamakta ve kazalara neden olmaktadır.

Mustafa AKSOY / BOLU

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Gidersem bir daha gelemem.''

(Tansu Çiller)

Yazarın Tüm Yazıları