Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Meral Hanım bu işi neden yaptı?

Ankara'da, ‘görmüş geçirmiş' bir siyasetçi ile konuşuyoruz. ‘‘Benim aklım karışıyor, dünyada böyle bir şey olamaz'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay'ın telefonlarının dinlenmesi, ardından polis istihbaratının Deniz Kuvvetleri'ne casus sokması olayları, Ankara'daki pek çok insanı olduğu gibi, onu da çok rahatsız etmişti.

Mehmet Eymür'den girdi, Mehmet Ağar'dan çıktı.

Bülent Orakoğlu'nun Niğde ve Hatay'daki marifetlerini anlattı.

Hanefi Avcı'nın, Meclis'teki ifadesini hatırlattı.

Biz de kendisine bir şeyler söyledik.

Sonra söz ‘Türk Watergate' üzerine geldi.

Şimdi söylediklerimi ‘‘İyi dinle'' diyerek uyardı:

‘‘Meral (Akşener) Hanım'ı İçişleri Bakanlığı'na bu işler için mi getirdiler? Ki öyle anlaşılıyor. Bu durumda, arkalarında Tansu Hanım'ın ve kocası Özer Çiller'in olduğu ortaya çıkıyor. Bütün dertleri, darbe iddialarını öğrenmek olabilir. Bütün bilgiler Özer Bey'e gidebilir.''

Ardından da, en dikkat soruyu sordu:

‘‘Yalnız bir şeyi merak ediyorum; darbe olduğunu öğrenince ne yapacak?''

Aklıma hemen bir şey geldi, ama söyleyemedim.

Acaba, kaçmak için mi ‘istihbarat' yapmak istiyorlardı?

‘Vallahi Faris Bey'e komisyon vermedim’

İnşaat Mühendisi Sebahattin Sevik, Ankaralı müteahhit... Devletle çok işler yapmış. Batman'ın il olacağı sırada memleketine dört yıldızlı bir otel yaptırmaya kalkışmış... O zaman Özal'ın teşvikleri bol... 1989'da başvurmuş, Türkiye Kalkınma Bankası'ndan 1.5 milyar almış. Ancak, anlaşmazlıklar çıkmış, bunun karşılığındada 11.5 milyar geriye ödemiş.

1990'ların başlarından bugüne kadar inşaat için özkaynağından 87 milyar lira harcamış... Yüzme yavuzu, saunalar yaptırmış. Ancak, Batman'ın sosyal yapısı değişmiş, dini grupların baskılar artmış. Gazeteler bile karakolda satılır olmuş. Evliliklerde düğünlerin yerini mevlitler almış.

Bu durumda, ‘‘İçki içilmeyen otel, otel olur mu?'' diyerek, otelini satmaya karar vermiş.

Biz bundan bir süre önce DYP kanadından milletvekilleri aracılığıyla verilen ihalelerden söz ederken, bu otelin Telekom'a nasıl satıldığını anlatmıştık. ASKO Oteli'nin sahibi, müteahhit Sevik'le konuşuyoruz.

- Teşvikle yapımına başladığınız otelinizi niye devletin Telekomu'na satmak istediniz?

- Hiç böyle bir talebim olmadı. Bir gün DYP Batman Milletvekili Faris Özdemir, ‘Telekom bir bina arıyor, bunu Batman'a kazandıralım‘ dedi. 1996'nın sonlarında Telekom, 4 yıldızlı, 7 bin metrekarelik otelime, talip olduğunu bildirdi. Ben 470 milyar istedim. Onların araştırmaları sonunda 385 milyar takdir edildi. Görüşmeler sırasında binayı, Telekom'un değişiklik projesini uygularsam alabileceklerini söylediler. Trafo koydum, mermer döşedim, yangın merdivenini yeniden yaptım, garajı büyüttüm ve klima taktım. Pazarlık sonucu, 300 milyara alırız dediler, ben de çaresiz ‘Evet' dedim. İsteklerini yerine getirdim. Ancak Hazine'den bir yanıt gelmediğinden henüz bir ödeme yapılamadı. Sizin yazınız üzerine Ulaştırma Bakanlığı'nın teknik müfettişleri geldiler, öğrendiğime göre binanın değerinin 670 milyar olduğunu rapor etmişler... Ama bu durumdan sonra yapabileceğim bir şey yok.

BEDAVAYA VERİYORUM

- Niye vazgeçmiyorsunuz o zaman?.. Bugünkü değeri 670 milyarsa, niye 300 milyara razı oluyorsunuz?

- Baktım, bilin ki bedavaya veriyorum. Bu binayı vasat bir apartmanın metrekare inşaat maliyetiyle bugün hesap ederseniz, arsa payı hariç 490 milyar liradır. Ben Güneydoğulu olmanın günahını çekiyorum. Güneydoğu insanı, dışarıda birbirini kardeş bilir de, bölgede birbirini çekemez. Doğduğumuz yere hizmet yapalım dedik, politik bazı çevrelerin attığı leke ile karşılaştık. Neticede, devlet kâr ediyor, ben zarar ediyorum.

- Faris Bey'e komisyon verdiniz mi?

- Yemin ederim, vermedim. Bu işin içinde Faris Bey ne var, ne yoktur. Ama adı ortaya atıldı, o kadar. Ama yakınlarının Faris Bey'e kılçık attıklarını biliyorum. Ben müteahhidim, ihale alırım. Niye mal satarak komisyon vereyim? Telekom Genel Müdürü Cengiz Bulut ile eski Bakan Ömer Barutçu'yu tanımam. Ankara'da 20 yıldır müteahhitlik yapıyorum, en son Dinar'da 534 konut inşa ettim. Biz namuslu insanız, hakkımda ne suiistimal iddiası, ne de şaibeli bir şey çıkmıştır. Devletle ihtilafı olmayan, işi sürüncemede bırakmayan tek müteahhit olduğumu iddia ediyorum. Hiç gayrimeşru iş yapmadım.

Kim kimden götürüyor, biz anlamadık. Anlayanınız oldu mu?

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Kadir Has diye bir parti kursam en az 100 bin oy alırım. 100 milyar harcarım, o zaman da 1 milyon oy alırım.''

(Şimdiye kadar 2 trilyonluk bağış yapan işadamı Kadir Has)

Yazarın Tüm Yazıları