Yeter! söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Alman vuruyor, Ankara uyuyor...

Almanya'da çalışan Mehmet Nalbantçı adlı gurbetçinin Memmingen'den gönderdiği bu yazıyı ibretle okuyalım:

‘‘30 yıldan beri Almanya'da yaşıyorum. Artık bu ülkenin parçası olduk. Almanya'da 16 yıl sonra iktidar değişince umutlarımız arttı. Hele yeni hükümet artık kana dayalı Vatandaşlık Yasası'ndan vazgeçip, çifte vatandaşlığı getireceğini açıklayınca, ‘‘Artık Almanya'da yeni bir devir başladı’’ diye düşünmeye başladık.

Ancak Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller, Hessen Eyaleti'ndeki yerel seçimleri kaybedince, eski Başbakan Kohl'ün partisi CDU'ya teslim oldular. Değiştirilmesi öngörülen Vatandaşlık Yasası'nda ‘‘Çifte vatandaşlık’’ rafa kaldırıldı. Bu da yetmezmiş gibi yeni tasarıya, ‘‘Alman vatandaşlığına geçmiş bir yabancı, yeniden geldiği ülkenin vatandaşlığına geçmek için başvurursa, elinden Alman vatandaşlığı alınır’’ maddesini koymaktan çekinmediler.

HEP AYNI DÜŞMANLIK

Evet yanlış anlamayın, bunu yabancı dostu geçinen SPD ile Yeşiller yapıyor. Kohl'ün hayal edip de gerçekleştiremediklerini şimdi Sosyal Demokratlar'la Yeşiller yapıyor...

Bunun anlamı son derece açık: Türkiye çifte vatandaşlığı kabul etmiş bir ülke. Eğer Alman vatandaşı olmuş bir Türk, yeniden TC vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunursa, o adamın elinden Alman vatandaşlığını hemen alırım.

Peki, Yalçın Bey, Almanya sinsice bunları yaparken, Türkiye bizim için Allah aşkına neler yapıyor?

Ne yapacaklar? Onların derdi Meclis'te koltuğu kaptırmamak. Yurtiçindeki, yurtdışındaki vatandaş kan ağlıyormuş, kimin umrunda...

Geçen gün Hürriyet'in Avrupa baskılarında bir haber okudum. Haberin başlığı çok güzeldi: Ankara uyuyor...

Gerçekten de ‘‘Almanlar bize vuruyor, bizimkiler de uyumaya devam ediyor’’.

KİME DERT ANLATALIM

Almanlar'ın bu tuzağı karşısında derdimizi anlatacağımız bir makam yok. Dışişleri Bakanlığı'nın sesi çıkmıyor. İçişleri Bakanlığı, ‘‘Bu benim işim değil’’ diyerek topu Dışişleri'ne atıyor.

Hele, bir Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü var ki sormayın gitsin. Alman vatandaşlığına geçmek için müracaat eden oğlum Hasan, bir yıldan beri Türkiye'den cevap bekliyor.

Hürriyet'te okuduğuma göre Genel Müdür İsmail Günindi'nin keyfi pek yerindeymiş. Adam geçen yıl işlemleri hızlandıracağız diye söz vermişti. Şimdi ise, sözüm ona Anadolu'daki nüfus dairelerini denetliyormuş.

İsmail Bey'e sormak gerekiyor:

Ne oldu beyefendi verdiğiniz sözler? Hani Türk vatandaşlığına giriş çıkış işlemleri çabuklaşacaktı? Taşrayı denetliyorum bahanelerinin arkasına sığınmaktan vazgeçin de, verdiğiniz sözü tutun.

Bir de size zahmet olacak İsmail Bey ama, lütfen şu Almanlar'ın hazırladığı yeni tasarıyı okuyun da aklınız başınıza gelsin.’’

Evet, siyasi irade uyumaya devam ediyor.

Şevki Yılmaz Mekke'de

ALMANYA'dan Abdülkerim Uyguroğlu, Şevki Yılmaz'ın şimdi de Mekke'de boy gösterdiğini bildiriyor.

Mekke'de büro kurmuş, gelen Türk hacılarına 'siyasi yardım'da bulunuyormuş. Ve de şöyle konuşuyormuş:

‘‘Şimdilik Fazilet'e oy verin. Seçimden sonra 25 arkadaşımızla ayrılıp Hizbullah'ı -Allah'ın Partisi- kuracağız.’’

Bu sözleri, ayrıca Almanya'daki 'Milli Görüş'çülere anlatıyormuş.

Türkiye'den kaçtıktan sonra Almanya, Avusturya, Hollanda'da fink atan Şevki, yazdığı 'Savunmalarım' adlı kitap ve video kasetleriyle köşe olmuş.

Bu adam Suudi Arabistan'a nasıl giriyor? Bunların pasaportunun süresi dolmadı mı?

Riyad Büyükelçiliğimizin, bu gelişmelerden acaba haberi oluyor mu?

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Önce kendinize yardım etmeden, içtenlikle başkalarına yardım edemezsiniz.’’

(Emerson)

- BARADAN'ı Sevenler'den duyuru: Sinema sanatçılığı ve foto muhabirliği ile İzmirliler'in sevgi ve saygısını kazanan dürüst insan Hüseyin Baradan'ın ismi Bornova'da yeni yapılan parka verilecektir. Bu asil hareketinden dolayı başta Bornova Belediye Başkanı Prof. Aysel Bayraktar ve Meclis üyelerine, sanat ve sanatçıya gösterdikleri duyarlılık için şükranlarımızı arz ederiz. (Bornova, Migros yanı 234. Sokak'taki tören 26 Mart günü yapılacaktır.)



Yazarın Tüm Yazıları