Yeter Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Avrupa'dan sonra dünyada da örgütlenme kararı alan AABF'nin Genel Başkanı Ali Kılıç: CHP abilik yapmıyor.

Aleviler pazarlanamaz

DünyaAlevi Birlikleri Konfederasyonu oluşturma kararı alan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Yönetim Kurulu, Türkiye'deki çeşitli Alevi örgütlerinin başkan ve temsilcileriyle dün Ankara'da bir araya geldi.

Avrupa'daki 120 bin Alevi yurttaşı bünyesinde toplayan AABF'nin Genel Başkanı Ali Kılıç, bu yıl Avrupa'da kurulması programlanan Alevi Konfederasyonu'nun altyapı çalışmalarını değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini, bu arada seçimler için görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

Bu toplantıdan önce Ali Kılıç'la konuşuyoruz:

- Sizin bir sloganınız var; ‘Adımız nerdeyse, adremiz orada olacak...’ Neyi kastediyorsunuz?

- Biz bu sloganla Alevi toplumunun somut taleplerini kabul edecek olan partilere destek verebileceğimizi söylüyoruz.

- Bu Barış Partisi mi?

- Evet, şu anda seçime katılması söz konusu bulunan 21 parti içerisinde Alevi toplumunun diyanet, laiklik, demokrasi, alt ve üst kimliklerle ilgili taleplerini programında somut bir şekilde ifade eden tek parti BP'dir. Bunu yazılı olarak deklare etmişlerdir. Bunu samimi bir davranış olarak görmekteyiz.

- Seçimler arifesinde böyle bir çıkış neden?

- Gönlümüzde yatan oyların bölünmesini istemiyoruz. Gelin el ele verelim, diyoruz. Yurtdışında yaşayan yurtseverler olarak gönlümüzde yatan bu yüzde 10'luk barajın aşılabilmesi için bir demokrasi cephesinin mutlaka oluşturulmasını istiyoruz. Bunu da kimse akıl vermek olarak nitelememeli.

- Biraz müdahaleci olmuyor musunuz?

- Bir başka Türkiye olmadığına göre, bu ülkenin sorunlarına sahip çıkmak bizim de görevimizdir. Türkiye'yi Aleviler yönetsin iddiasında değiliz. Biz Türkiye'nin Türk/Kürt, Sünni/Alevi diye bölünerek kaosa sürüklenmesini istemiyoruz.

CHP ABİLİK YAPMIYOR

- DSP ve BP'den milletvekili adayı olacağınız söyleniyor.

- Dışarda bizim ekonomik bağımsızlığımız var, siyasi bir partiye de bağlı değiliz. Ali Haydar Veziroğlu'na da bağlı değiliz. DSP bizden uzak, sağ bir parti görünümü veriyor. Ali Kılıç olarak kimseden bir talebim yok.

- CHP...

- Dibe oturmuş, merkezde oturanlar hizip kavgası veriyor. CHP, abilik yapamıyor. 19 Nisan'da onlar kaybetmeyecek, Türkiye kaybedecek. Bunları iyi anlamaları gerekiyor. Atatürk'ün partisi CHP ve yöneticilerine büyük görevler düşüyor. Niye ÖDP'yi, BP, İP'yi çağırmıyor, ortak bir güven duygusu vermiyor?

İÇİMİZ KAN ALIYOR

- Türkiye'yi nasıl görüyorsunuz?

- Çok şey değişti. Artık ‘kim fazla solcu’ tartışması yok. Bugün irticaya karşı laik, demokrat sol bir grubun parlamentoda temsil edilmesi gerekiyor. Bu yapılırsa hepimiz destek vereceğiz, elimizi taşın altına sokacağız. Alevi kimliğimi bir kenara koyup dışardan baktığım zaman içim kan ağlıyor. Türkiye'yi siyasi çıkmaza sürükleyen siyasilerin bu seçimde hesap vermesi gerekiyor.

- Türkiye'de Alevilik sorunu var mı?

- Yok... Bırakın, gelin bunu aşalım...

- Sıvas olaylarından sonra hesap soracaklarını bildiren Pir Sultan Abdal Derneği eski Başkanı Murtaza Demir'in ANAP'la flört ettikten sonra DSP'den aday adayı olduğu yazılıyor. Ehlibeyt Vakfı Onursal Başkanı Fermani Altun'un da, Milli Gazete'de ‘sıcak’ demeçlerini okuyoruz. Ne diyorsunuz?

- Kişilerle ilgili tartışmalara girmek istemiyorum. Ancak geçtiğimiz hafta Almanya'da AABF Yönetim Kurulu olarak yayınladığımız bildiride, yıllardır laik bir Türkiye mücadelesi veren Alevileri hiç kimsenin pazarlamaya hakkı yoktur, demiştik. Bu sözüm yeter sanıyorum.

NİCE'den Mehmet Ünal'ın İtalya ile ticari ilişkilerin askıda tutulması önerisine karşı Antalya'dan Mehmet Acar şöyle diyor: ‘‘Bu öneriyi yapanı da, yayınlayanı da suçluyorum. Kavga ve küskünlükle neyi düzelttik. Şimdi neden hiçbir komşu ülke ile aramız iyi değil, anlıyorum!’’

TV'deki bir çağrı üzerine babam ve kuzenimle Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'ne kan vermeye gittik. Karşımıza bir sürü engel çıktı. Hastane yönetimine sormak istiyorum; kan vermek gibi hayati önem taşıyan gönüllülük bu kadar zorlanmalı mı?

Erhan GÜVEN-ANKARA



Yazarın Tüm Yazıları