Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Adalet Bakanı Öztek, nasıl bakan oldu?

Adalet Bakanı Prof. Selçuk Öztek, Meclis'te hükümet programı üzerinde dünkü tartışmalar sırasında yaptığı konuşmada, ‘‘Çiller ve ailesine danışmanlık yapmadığını, görüş bildirmediğini’’ öne sürüyor.

Şimdi kendisine soruyoruz:

Hükümet, 11.1.1999 Pazartesi günü açıklandı. Siz bundan dört gün önce yani 7.1.1999 Perşembe günü, Oran'daki konutlarında Özer Çiller'le özel bir görüşme yaptınız mı? Bu görüşmeyi size Özer Çiller'in okul arkadaşı Prof. Ateş Vuran ile Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı Arif Yüksel mi sağladı? Ayrıca, biyografinizde Saint Joseph Lisesi mezunu (1970-1974) olduğunuzu neden gizliyorsunuz? Yoksa Özer Çiller'le aynı okuldan mezun olmaktan rahatsız mısınız? Ayrıca, Lozan Üniversitesi mezunu (1977) olduğunuzu gönül rahatlığıyla açıklarken, İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni de bitirdiğinizi neden söylemiyorsunuz?

Bir not... Tansu Çiller'in, hükümeti kurmazdan önce Bülent Ecevit'le yaptığı görüşmede, MEB Hikmet Uluğbay'ın kellesini istediği ve Adalet Bakanı olarak da Ateş Vuran'ı önerdiğini anımsayalım...

Ve ilişkilere gelelim... Aslında Prof. Selçuk Öztek, Prof. Ateş Vuran'ın yakın arkadaşıdır. Ateş Vuran da, Özer Çiller'in iyi arkadaşıdır. Bakan Selçuk Öztek'in, Arif Yüksel için 'Kadıköy hâkimliğinden tanırım, arkadaşımdır' dediği gazetelerde yer almıştır.

ÖZER ÇİLLER'E KİM GÖTÜRDÜ?

Bakanın en yakını olan Prof. Vuran, Çillerler'in stratejik ve fütürolojik araştırmalara ilişkin kurdukları bir vakfın da kurucuları arasında yer aldı.

1995 Ağustosu'nda Saint Josephliler Derneği Başkanı Prof. Ateş Vuran, derneğin tesislerinde Çillerler'e büyük bir davet verdi. Ancak bir süre sonra dernek seçimini kaybetti, Osman Ataman başkan oldu.

Ekonomist olan Prof. Vuran, birkaç ay öncesine kadar Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı idi. Vuran'ın bir başka yakın arkadaşı da, Yargıtay eski Başkanı Müfit Utku'nun ağabeyi Ümit Utku... KTHY'yi 260 milyon dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle görevden alınan Utku, halen Bakırköy Adliyesi'nde yargılanıyor. Utku bir dönem Prof. Vuran'ı, KTHY Yönetim Kurulu'nda görevlendirmişti.

Aslında, Turgut Özal'ın adamı Arif Yüksel bakan olacaktı, ama Çillerler, 'kamuoyunun tanımadığı' bir ismi tercih ettiler.

ÜMİT UTKU'NUN DA ARKADAŞI

Bu arada Öztek'in atamasına çok sevinenlerden birinin de Ümit Utku olduğunu bilinmelidir. Zaman zaman Özer Çiller'e 'akıldanelik' yapan Utku'nun, ‘‘Öztek'i bakan yaptık’’ diyerek çevresine her zamanki gösterişte bulunduğu söylenmektedir. Umarız Ümit Utku, ‘‘Dileyin benden ne dilerseniz’’ diye yakınlarına gösteriş yapmaz. Adalet Bakanı Öztek de, Ecevit'ten aldığı direktiflerle gerçekten 'bağımsız' görev yapar.

(Sayın Prof. Selçuk Öztek'e... Dün Beyoğlu Adliyesi'nin önünden geçiyorduk. Kapıda bir kargaşa ve panik... Adliye, Halıcıoğlu'nda yeni yere taşınıyormuş. Bakanlıktan gelen talimatta, bayrama kadar bu taşınma işleminin bitirilmesi isteniyormuş. Siz Halıcıoğlu'ndaki yeni adliyeyi gördünüz mü? Oltan Sungurlu bir inat uğruna bu adliyeyi köprü altına taşıtma kararı verdi. Beyoğlu'nda görevli 300 yargı mensubunu kırdı. Köprü altında güvensiz, sağlıksız ve ezan sesleri arasında nasıl duruşma yapılacak?

DYP milletvekilinin düş kırıklığı

DYP Kırklareli Milletvekili Ahmet Sezal Özbek, siyasi yaşamını kapatıyor, ‘‘İçimde heyecan kalmadı, parlamentoya ısınamadım. Ben bu işi yapamayacağım artık. Ankara'yı terk ediyorum’’ diyerekten...

Özbek, Lüleburgaz Belediye Başkanlığı'ndan sonra iki dönem parlamentoda bulundu. ‘‘Çıkış yolu bulamadığı’’ için siyasi yaşamını kapatan Özbek'le konuşuyoruz:

- Neden?

- Böyle bir sistem olamaz. Üretim yapamıyorsunuz. 18 yıldır siyasetteyim, ama her geçen gün geleni aratıyor. Parlamentonun temposu Türkiye'nin ihtiyacının ancak yüzde 10'unu zor karşılar durumda. Sistem tıkanık. Bütün ipler beş liderin elinde. İnanın, içim karardı; otur Allah otur. Bir faaliyet yok, bir çalışma yok. Ben görev yaptığım İçişleri ve Milli Savunma Komisyon başkanlıklarında alnımın akıyla hizmet verdiğime inanıyorum. Artık ailem ve çevremle ilgileneceğim.

- Tansu Çiller ya da örgütle bir sorununuz var mı?

- Malvarlığı sorunundan sonra morali yerinde gözüküyor, iktidar hazırlığı içinde. Benim siyaseten bir sıkıntım yok, rakibim de yok. Arkadaşlar el üstünde tutarlar. İstifa etmeyi nezaketsizlik saydığım için böyle dilekçe vermedim, adaylık koymuyorum.

- Milletvekili itibarı...

- Kalmadı; selam veren de nezaketen veriyor. Parçalanıyoruz, fakat olmuyor. Kürsüye çıkmak istesen, yılda bir kez 5 dakika konuşamazsın. Ankara'ya heyecanla geliyorsun, tıkanıp kalıyorsun. İktidar olan partinin üyesinin çoğunun günü iş takibiyle geçiyor. Bakanlığı kim eline geçiriyorsa kendi yandaşlarını koruyor. Vakıf adı altında neler götürüyorlar. Kontrol eden mi var; düşünün yapılanları... Çetelerin dışında yağmalama var. İnsan vebal altında kalıyor. Vatandaş niye hesap sormuyorsunuz diyor, ne cevap vereceksiniz?

- Gelecek dönem nasıl olacak?

- Daha parçalı buçuk olacak. Liderler bir araya gelip, seçim kanunu üzerinde çalışmıyorlar. İktidar kimdeyse kendi lehine kayırarak, seçime gidiliyor.



Yazarın Tüm Yazıları