Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu'na uyarı

Seçmen kütüklerine dayalı sandık seçmen listeleri 17.12.1998 tarihinde askıya çıkarılmıştır. Bu listeler, 14 Ocak 1999'a kadar askıda kalacaktır.

Yani seçmen listeleri güncelleştirilecektir. Yazılmamışlar yazılacak, ikametini değiştirenler de yeni ikametgâhlarının bulunduğu ilçe seçim kurullarına kayıtlarını naklettireceklerdir.

Ancak burada ciddi bir durum ortaya çıkmaktadır.

Yeni seçmenlerin doğum tarihleri ne olacaktır?

Yüksek Seçim Kurulu'nun, il ve ilçe seçim kurullarına gönderdiği ilanlara göre; 18 Nisan 1981 ve öncesi doğumlular, yeni seçmen olarak sandık seçmen listelerine kaydedilecektir.

Ciddi bir yanlış yapılmaktadır.

Bize göre; YSK'nın sandık seçmen listelerinin güncelleştirilmesine dair bu ilanı, 17 Nisan 1981 ve öncesi doğumlular olmalıydı. Çünkü, 17 Nisan 1981 tarihinde doğanlar, 17 Nisan 1999 Cumartesi günü saat 24.00'e kadar 18 yaşın içindedirler. Saat 24.00'ü bir saniye geçe, 19'uncu yaştan gün alarak seçmenlik hakkını kazanmışlardır.

Eğer, YSK'nın açıkladığı gibi 18 Nisan 1981 ve öncesi doğumluları seçmen kabul edersek, pazar günü saat 24.00'e kadar 18 yaşın içinde oldukları için seçmenlik hakkını kazanmış olmayanların da oy kullanması gündeme gelir.

Bu durum, seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki 298 sayılı yasaya aykırıdır. Ve seçimin iptali kesindir.

YSK yanlış yapmıştır, ivedi olarak düzeltilmesinde kamu kararı görüyoruz. Yoksa, seçimler için harcanan 4.5 trilyon da boşa gider.

Av. Nurettin KAPTAN-GEREDE

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Öyle lüks otellerde iftar yemekleri vererek yoksulları unutan insanlar, bu ayın mana ve önemini idrak etmemiş insanlardır.’’

(Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz)

Deniz otobüsleri kıyıları mahvediyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin Bandırma'ya koyduğu deniz otobüslerinin çalışmaya başladığı 3-4 aylık dönem içinde Bandırma Körfezi kıyıları tahrip olmaya başladı. Nedeni; büyük deniz otobüslerinin Bandırma Körfezi'ne giriş ve çıkışlarında çok hızlı hareket etmeleri... Bunun sonucunda oluşan iri dalgalar, kıyıları dövüyor, kumlar yok oluyor. Kıyılar, hep ıslak oluyor. Oysa deniz otobüsleri Bandırma Körfezi'ne giriş ve çıkışlarında hızlarında 5-10 mil düşme yaparlarsa kıyıları yok eden dalgalar oluşmayacak, doğal denge bozulmayacak.

Tavşan Adası'ndan itibaren Bandırma Körfezi, 8-10 millik bir uzaklık içeriyor. Deniz otübüslerinin hız kesimiyle kumların yok oluşu, kıyıların sürekli ıslaklığı, tarım alanlarının dalgalarca oyulması bitecek.

Yetkililere başvurduğumuzda hiç ilgilenmediler. Bize tepeden baktılar. ‘‘Size deniz otobüsü verdik, iyilik bilmiyorsunuz’’ dediler.

Deniz otobüslerine karşı olan yok. Ama kıyıları yok etmeye de kimsenin hakkı yok. Gelsinler Tatlısu'ya, Dalyan'a, Hakimin Koyu'na sorsunlar ve bu kıyıların yok oluşunu görsünler.

Bu arada bir öneri... Bostancı'ya ya da Anadolu yakasında başka bir yere araba iskelesi yapılmalı. Ayrıca 30 milyon dolarlık deniz otobüsü için Kadıköy'den de bilet satılmalı. İşletmecilik önce altyapıyı gerektirir.

Lütfü SELAMET-ESKİŞEHİR

Uçak tutun!..

KAYSERİ İpek Seyahat'e... Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde okuyan oğlum iki günlüğüne Mersin'e gelmişti. Dönüşünde, bileti olduğu halde, her zaman yolcu alınan Ataş kavşağında otobüs durmadı. Arkasından yetiştik. 38 KC 808 plakalı otobüsü kullanan Bekir Yılmaz ‘‘Otobüste yer yok. Gidin paranızı alın’’ dedi. Bu ne demekti, Kayseri'ye başka da otobüs yoktu. Tartışınca bu kez ‘‘Uçak tutun’’ diye sert çıktı. Kalbim var, kötüleştim. Hastaneye zor kaldırıldım. Gerekli yerlere telefon ettim, ama hiçbir sonuç alamadım. Bu Kayseri İpek Seyahat bizi perişan etti ve çocuğum en az bir dönem kaybetti. Lütfen kendinizi benim yerime koyun.

Günay BAYKIZ-MERSİN

MİLLETVEKİLLERİNE; Bizlere oy hakkı vermezken, emeklilik kanunundaki mecburi dönüş şartını kaldırmazken, bedelsiz araba ithal hakkını kuşa çevirirken, çifte vatandaşlığı Almanya'ya hediye ederken, kendiniz için kırmızı pasaport teklifini getirerek milletvekilliğini dejenere ettiğinizi biliyor musunuz?

Ekrem LÜLE-Bochum-ALMANYA

ANKARA'nın cadde ve sokakları sanki düzgünmüş gibi bir de kasisler konuluyor. Bir çukur, 10 metre ileride bir kasis.. Araç kullananlar sinir oluyor; yavaşlamadan ötürü uzun kuyruklar da cabası... Bu yollardan ambulans ve itfaiye aracı geçmeyecek mi? Hamile kadın böyle yolda doğurur vallahi. Bu kasisler okul önlerinde olabilir, ama her yerde olmaz. Yalman GÜRSOY-ANKARA



Yazarın Tüm Yazıları