Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Burdurlular İlci'leri unutmayacak

Burdur Belediye Başkanı Armağan İlci ve yeğeni, gazeteci Gülçin İlci, geçen cuma günü Burdur'un sorunlarını anlatmak amacıyla İzmir'deki bir toplantıya giderlerken, bulundukları otomobilin devrilmesi sonucu sürücü ile birlikte öldüler.

Deniz Baykal ve Adnan Keskin'in de katıldığı geçen pazar günkü cenaze töreninde bütün Burdur ağladı...

CHP'li Başkan, namuslu bir politikacı, dürüst bir belediye başkanıydı.

‘Tertemiz’ bir Burdur bıraktı geride.

Gülçin İlci de, yobaz takımın baskılarına karşın gazetecilik yapmaya çalışıyordu. Ölmeden bir gün önce Cumhuriyet'te yer alan ‘‘Demirel'in üniversitesinde şeriatçı uygulamalar’’ başlıklı haberinde, Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. İlhan Özkeçeci'nin, üniversiteye El Ezher'den öğrenci getirdiğini, 3. sınıf öğrencisi olan eşi Şule Özkeçeci'nin türban eylemlerini örgütlediğini, resim bölümü öğretim üyesi Adem Sakal'ın ‘‘Resim yapmak günahtır’’ dediğini, sanat tarihi öğretim üyesi Abdülbaki Yeşil'in de, öğrencilere Atatürk'ten ‘Atanız’ diye söz ettiğini yazmıştı. Burdur İmam Hatip Lisesi ve Sağlık Yüksek Okulu'ndaki şeriatçı akımlara dikkat çektiği haberleri sonucunda, 550 öğretmen ve öğrencinin başlarının açılmasına neden olmuştu. Isparta Havaalanı yapımı nedeniyle Burdur Gölü'ndeki ‘Dikkuyular ölmesin’ kampanyasını açıp, çevreyle ilgili haberlerinden çeşitli çevreler rahatsızlık duyuyordu.

Vali Süleyman Oğuz da kendisinden çok tedirgindi.

Ölmeden önce 9 Kasım'da Cumhuriyet'teki şefine şöyle bir mektup yazarak, Vali'den duyduğu tedirginliğini şöyle anlatıyordu:

‘‘Burdur'da çok tehlikeli bir vali -Süleyman Oğuz- görev yapıyor. Birkaç yerden ‘Vali seninle uğraşıyor, sana düşman, dikkat et, açık verme' sözleri geldi. Tugay Komutanı ve Milletvekili de bu insanların içinde... (Vali) Siyasi yafta takmaya çalışıyor. Hiçbir siyasetle ilgim olmadığı için başaramıyor... Ancak özellikle ikili görüşmelerde çok dikkatli olmam konusunda dostça uyarıldım.

Vali son zamanlarda özellikle 75. yıl etkinliklerinde farklı bir portre çizmeye çalıştı. Türban konusunda da İçişleri Bakanlığı'nın tarikatçı valilerle ilgili çalışmasını dikkate alarak Tugay Komutanı ve Milli Eğitim Müdürü'nün kararlı, tutarlı çalışmalarına katılmak durumunda kaldı.

Herhangi bir çekincem, korkum yok. Ama son zamanlarda Burdur'la ilgili hep olumsuz haberler verdik. Yapılan diğer çalışmaları, zoraki de olsa, Vali'nin irticaya karşı aldığı tutumu yansıtırsak iyi olur diye düşünüyorum.

Bu arada Burdur ve Isparta'da gerici basın yayın organları sürekli bana saldırıyor. Beni hedef gösteriyor. Yazarak anlatmak zor. Bir ara İstanbul'a gelerek anlatmak istiyorum. Durumdan kısaca bilgin olsun.’’

Cenazeye katılan Vali Oğuz, kimbilir içinden neler geçirmiştir.

Bir an için bir yerel gazetecinin hangi zorluklarla çalıştığını düşünün.

Burdurlular, dürüst belediye başkanları ile yiğit ve yürekli bu gazeteciyi çok arayacaklar.

Analar sevinin...

OKURLARIMIZ'dan, İtalya'ya tepkiler:

İTALYA'yı hep birlikte protesto edelim. Turizm seyahat acenteleri, İtalya'ya yapılan tüm seyahat ve rezervasyonları iptal etsinler. Bu fedakârlığa şehit verdiğimiz tüm insanlarımızın anısına hepimiz borçluyuz. Büyük şirketler -Ayaş Tüneli'ni İtalyanlar'la yapan Bayındır Holding de dahil- bu mücadelede işleri askıya alarak destek olsunlar.

Saadet ACAR-İSTANBUL

GELİN sivil toplum örgütleri olarak İtalya'da ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde, demokratik yollarla gösteriler yapmamıza gazete olarak bize önderlik edin. Bu şekilde İtalya'da, Apo'yu Türkiye'ye vermesi gerektiği düşüncesi geliştirilebilir.

Meral/Adnan AKDEMİR-İSTANBUL

ÖCALAN, Türkiye'ye iade edilinceye kadar satılan tüm İtalyan mallarına, özellikle Fiat marka arabalar da dahil olmak üzere ambargo konulmasını istiyoruz.

Fethi KIZILSU-İSTANBUL

EVET, sevinin analar, artık evlatlarımız, vatanlarını savunmak uğruna kardeşleriyle savuşmayacak, ölmeyecek, öldürmeyecekler.

Apo'yu istiyoruz. İtalyan parlamentosu bizi duy.

M.S.Y.-İZMİR

HARRAN’A KIYMAYIN!

GAP nedeniyle Şanlıurfa'nın Harran'ı şimdi moda ya... Konserler veriliyor, otomobil yarışları düzenleniyor. Ama Harran'ın tarihi kalıntılarını kimse düşünmüyor. Konserdeki yüksek ses, araç gürültüsü ve toz... Yüzde 10'u kalan surların, yarıya yakını yıkılan ünlü rasat kulesinin bunlardan etkileneceği nasıl bilinmez ve görülmez. Çağdaşlık; sadece Ajda Pekkan konseri ve ralli düzenlemekte olmuyor, türbana da bakmak lazım değil mi Vali Bey!...



Yazarın Tüm Yazıları