Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

TÜRSAB: Sizi aşağılayan ülkeye gitmeyiniz

Yazlık ve tatil yörelerini dolduranlar, bayramla birlikte baharın keyfiniçıkarıyorlar.Yurtdışındaki tatil yörelerini tercih edenlerin sayısı da hayli fazla. 50 bin Türk'ün yurtdışına gittiği sanılıyor.

Bayramdan önce gidecekleri ülkeler için vize zorluğu yaşayanlardan bir okurumuzun konsolosluk kapısında nasıl 'aşağılandığını' aktarmış, biz de kendisine ‘‘Aşağılanıyorsan gitme kardeşim’’ demiştik. Vize engeli çıkaran ülke Yunanistan'dı. Genelkurmay Başkanı Karadayı'nın önemli bir ziyaretinin öncesinde Yunanistan'ın bu tavrı çirkindi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Talha Çamaş arayarak, aynı yakınmalar üzerine bir hafta önce konuyu yönetim kurulunda görüşerek acentaları ve yurttaşları uyardıklarını hatırlattı. BM'nin 1948'de kabul ettiği devredilemez ve vazgeçilemez temel insan haklarından biri olan seyahat özgürlüğünü kısıtlayan her türlü uygulamaya karşı olduklarını bildiren Talha Çamaş, şunları söyledi:

MAKBUL MÜŞTERİ

‘‘Tatil veya herhangi bir amaçla yurtdışına seyahate gitmek isteyen T.C. yurttaşlarının da seçim hakkı olduğunu belirtmek isteriz. Üstelik yurtdışına giden yurttaşlarımızın genellikle üst gelir grubuna mensup kişilerden oluşması, dolayısıyla yüksek harcama gücüne sahip olması nedeniyle gittikleri her ülkede diğer birçok ülke ziyaretçisine göre makbul kişiler sayıldığı bizzat bu ülkelerin basın-yayın organlarında yer almaktadır. Örneğin, geçen ay Fransa'da yayımlanan Liberation Gazetesi'nde, Paris'teki mağazaların Türkiye'den gelen ziyaretçileri en makbul müşteri olarak gördükleri belirtiliyordu.

Dolayısıyla biz yurttaşlarımıza yurtdışına seyahat yapmak istedikleri zaman tercihlerini, kendilerine bunca güçlük çıkaran ülkelerden yapmak zorunda olmadıklarını anımsatmak isteriz. Biz meslek kuruluşu olarak bu konuda da çeşitli uyarı ve tavsiyelerde bulunuyoruz.

Öte yandan bu tür sorunların ortaya çıkışında getirilebilecek çözümlerin de konjonktürel değil yapısal olması gerektiğine inandığımızı belirtmek isteriz. Bu tür sorunların kalıcı, gerçekçi ve sağlıklı çözümü ise bütün dünya ülkeleri bu arada iki komşu ve dost ülke olan Türkiye ile Yunanistan arasında insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlayıcı bütün engellerin ortadan kaldırılması ile mümkündür.’’

Serdaroğlu: Mercedes

olayını açıklayacağım

GÜMRÜKLERDEN sorumlu Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu ile dün Türkiye'ye kaçak yolla sokulan binlerce Mercedes olayını görüştük:

‘‘Bu konuda geniş bir açıklama yapılacaktır. Mercedes olayıyla ilgili olarak 8 aydır ne yapmışız, ne tedbirler almışız, bizden evvel kim ne yapmamış, tek tek söyleyeceğim. Bu çalışmayı da size bayramdan sonra göndereceğim.’’

- Bir daha olmamasını sağlayacak tedbirler mi?

- Normal yolla olsun, bedelsiz ithalat şeklinde olsun, artık her şey otomasyona bağlanıyor. Düşük bedeli de kabul etmiyoruz. Bundan sonra kaçak Mercedes ancak dağdan tepeden girebilir.

- Şimdiye kadar bunu yapanların yanında kâr mı kalacak?

- Olur mu? Tek tek inceleniyor bütün Mercedes'ler. Hepsi devletin kayıtlarında var. Herkes hesabını verecektir. Niye milletin tek kuruşunu bırakalım?

- Mercedes Benz'e sorulacak mı, hangi kaçak arabalar girdi diye?

- İlişkiye geçiliyor.

Sayın Serdaroğlu'nun yanıtını bekliyoruz.

TIME’ınki okuyucuya

saygısızlık

ALMANYA Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Dursun Atılgan, ‘‘TIME Dergisi Atatürk'e saygısızlık yaptı, gerçek niyetini ortaya koydu’’ diyor.

Türkler'in verdiği oyları değerlendirmeye koymayan derginin okuyucularına ihanet ettiğini bildiren Atılgan, TIME sorumlularına şöyle diyor:

‘‘20. Yüzyılın Liderler ve Devrimcileri kategorisine girenler yalnızca din reformu açısından değerlendirilse bile, Hilafet'i kaldıran bir lider nasıl olur da gözardı edilebilir?

Halbuki, İngiltere başbakanlarından Lloyd George, İngilizler'in ve müttefiklerinin Çanakkale'de Mustafa Kemal'e yenildiğinde, onu yüzyılın adamı olarak şöyle nitelemişti: 'Tarih, her yüzyılda bir deha yaratır; bu dehanın yüzyılımızda bir Türk olacağını nereden bilebilirdim.'

TIME Dergisi'ne bu sözleri anımsatır, AADD olarak derginin bu aymaz ve sapkın tutumunu şiddetle kınarız.

Bu dergiye Atatürk için oy gönderen tüm yurttaşlarımızın tepkilerini göndermelerini ve oyların değerlendirilmesi konusunda gereken girişimi yapmalarını beklediğimizi de vurgulamak isteriz.’’

Bayramınız

Kutlu Olsun













Yazarın Tüm Yazıları