Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Asbest boru döşendi kanser vakası arttı

Koyulhisar, Sivas'a 180, Ordu'ya 160 ve Tokat'a da 150 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1990 sayımında ilçe nüfusu 6.050 kişidir.

7-8 yıl önce Belediye ve İller Bankası'nın açtığı ihale sonucunda ilçemize içme suyu getirildi. 23 km.'den getirilen içme suyunun tadı çok güzel. Fakat bu hatta döşenen borular aspest... Biliyorsunuz aspest borular, kanserojen madde taşıyor.

Bununla birlikte ilçemizde bir iki yıldır kanser vakalarında artma gözleniyor.

Bu soruların yanıtlarını kim verecektir; Sıvas Valisi mi, Koyulhisar Belediyesi mi, Sağlık Ocağı ilgilileri mi verecektir?

M. Niyazi ODYAKMAZ-Koyulhisar/SİVAS

TV'de kablo-anten

KARŞIYAKA Atakent'te kablolu yayınlar izlenirken, 100 metre arkadaki Yalı Mahallesi'nde kablolu hattı bulunmuyor. Öğrendiğimize göre en az 2 yıl daha izleyemeyecekmişiz. Son derece sıkıntı duyuyoruz ama yazımın ana konusu bu değil. Türkiye'nin % 75'i halen çatı antenleriyle TV izliyor, o halde neden bazı kanallar sadece kablolu yayında izlenebiliyor? Bu durum % 75'in mahrumiyeti anlamına gelmiyor mu? Yeni yayına başlayan Bravo, E TV, CTV gibi kanallar neden illerde yansıtıcı istasyon yatırımı yapmıyorlar? Bu üç kanal daha önce izlediğim ve beğendiğim kanalların başında geliyordu. Bravo yeni, ama beğeniliyor. NTV'yi gerek programları, gerek düzeyli ve stressiz yayın izleme özelliği nedeniyle baştan beri takdir ediyorum ve herkes aynı kanaatte. Bunun yanında eski tip anten sistemiyle yayınlarını izleyen % 75 çoğunluğa da yayınlarını izletecek yatırımları yaptıkları için NTV'ye teşekkür ediyorum. Bravo, ETV ve CTV'ye de teşekkür etmek isterdik.

Mete TEOMAN-Karşıyaka/İZMİR

Orman yangınlarını

söndürme ihalesinde

yanık kokuları var

‘‘ANKARA'da Orman Bakanlığı'nın 19 Mart günü yangın söndürme ihalesi var. Neler olduğunu biliyor musunuz?’’

‘‘Bilmiyoruz’’ diyoruz okurumuza... Anlatmaya başlıyor:

- Böylesine önemli bir ihalenin şartnamesinin en az 45-60 gün öncesinden çıkması lazımdır. Ancak, 3 Mart'ta ilan edilip, 19 Mart'ta ihaleyi yapmak şaibe doğurur. Demek ki, ihalenin kime verileceğini önceden belirlediler.

- Nasıl?

- Şartnamenin, 12 Eylül'ün PTT Genel Müdürü Servet Bilgi Paşa'nın oğlu Serdar Bilgi'nin temsilcisi olduğu Rus firmasının elindeki uçak ve helikopterlerin özelliğine göre hazırlandığı yaygın şekilde konuşuluyor.

- İhale konusunu açar mısınız?

- Orman Bakanlığı, orman yangınlarına karşı söndürme işini üç yıllığına ve 20 milyon dolara ihale ediyor. Yani yangın söndürme ve keşif uçak ve helikopterleri, anfibik uçak gibi toplam 31 parça kiralanacak. Önceki yıllarda kullanılan bu araçların bazısı kalkamadı, arızalandı. Bunlar hantal uçaklardır, hareket kabiliyetleri sınırlıdır. 40 yıl öncesinin teknolojilerini taşıyorlar. Şimdi bu uçak ve helikopterler, bir başka temsilcinin eliyle ihaleye sokuluyor. Geçen yılki temsilci, taahhütlerini yerine getirmediği için ceza aldı, onun yerine Serdar Bilgi giriyor.

- İhaleye katılacak başka firma yok mu?

- 11 firma var. Çoğu İngiliz, Kanada, Fransız ve Amerikan firmaları bunlar... Bakan Ersin Taranoğlu'nun, yapılan itirazları neden dikkate almadığı bilinmiyor. Bir üst düzey bürokrat, 'yapacak bir şey yok, haksızlığa uğrayacağını düşünen basına intikal ettirsin, belki bu yolla süre uzatılabilir ya da ertelenebilir'' diye konuşuyor. Biz de size aktarıyoruz durumu.

- Ruslar'ın düşük fiyat vermesi avantaj sayılmaz mı?

- Rus uçakları eski olduğundan fiyat üçte bir oranında düşük olabilir. Ama randıman alamazsanız ne olacak? Geçen yıl birçok alan helikopterler kalkamadığı için yandı.

- Bütçede bunun tahsisatı var mıydı?

- Hayır, Hazine'den ek ödenek çıkartıldı. Ayrıca bir başka şey de dikkat çekiyor; 20 milyon dolar tutarındaki bu ihalenin şartnamesi fazla uçuş saati maddesiyle yaklaşık 1-2 milyon dolar daha artacaktır.

Orman Bakanlığı'nın yangına karşı önlemleri doğru ama ihalenin bu kadar kısa süreye sıkıştırılması kafada sorular yaratıyor. Yarını bekleyelim.

SINAVA giren bir genç okurumuzdan: ‘‘Turizm Bakanlığı'nın 1997 sonunda açtığı enformasyon sınavına girip A grubu seyahat acentası belgesi almaya hak kazandık. O tarihten bugüne kadar ilgili belgeler elimize teslim edilmedi. TÜRSAB'ın söz verdiği, geçici belge de... Lütfen ilgi.’’

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Bakanlığa siyaseti, partizanlığı, torpili sokmadığım gibi bakanlığı bu hastalıktan temizlemeyi ilke edindim.’’

(Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay)













Yazarın Tüm Yazıları