Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

O beyaz kent...

Siirt

Edebiyatın büyük ustası, şair Hilmi Yavuz, geçenlerde ‘‘Gezi’’ Dergisi'nde, doğduğu Siirt için ‘‘O beyaz kent’’ demiş. 49 yıl önceki gibi hafızasındaki yeri hiç kaybolmamış Siirt'in... ‘‘O günkü imge yok olmasın diye gitmiyorum Siirt'e ama belleğimde kalan o imgede yolculuk yapıyorum ben’’ diyor. Şimdi gelsin görsün Siirt'i. O beyazlıkları bulamayacak. Çarşıbaşı'nda doğduğu konağın yerinde yeller esiyor. 14 yılın acılı döneminde açlık, sefalet, dizboyu...

ÇAY-KAHVE SANAYİ...

Siirt, Güneydoğu'nun en yoksul 6 kenti arasında yer alıyor. Havaalanı yolunda besicilik için alınan teşviklerle yapılan binaların boş olduğunu görünce yüreğiniz sızlıyor. Alarko'nun meyan kökü işleyen fabrikası da, birkaç ay çalıştıktan sonra kapatılmıştı. Geçmişte Siirt'e verilen 400'e yakın teşvikle trilyonlar götürülmüş, geride enkaz halinde ahırlar kalmış. Bugün yüzde 5 kapasite ile çalışan bir yem fabrikası dışında üretime dönük hiçbir sanayi yok. Kentin milli gelirini, yaklaşık sayıları 1000'er dolayında olan asker, polis ve öğretmen maaşları oluşturuyor. Ayrıca, memurlar arasında ücret dengesizliğindeki çarpık tablo, sıkıntı yaratıyor. (Ortalama bir astsubay 210, polis 130, öğretmen ise 70 milyon lira alıyorlar.) Ya halk?.. Bir Siirtli'nin dediği gibi, işsizler ordusu, kentteki 150 ‘‘çay-kahve sanayii’’nden oluşuyor. Yani, insanlar kendilerini devletten maaş almamış sayıyorlar, yaşamamış oluyorlar, bu hesaba göre.

GECE YATAKTA, GÜNDÜZ MUTFAKTA

35 yıldır Türkiye'nin en ‘‘antika’’ gazetesini tek başına elle dizen, basan ve haberlerini yazan ‘‘Mücadele’’ Gazetesi'nin sahibi Cumhur Kılıççıoğlu, CHP'nin dünkü ‘‘Kadın Kurultayı’’ nedeniyle, Güneydoğu kadınına en güzel anlatımı getirdi: ‘‘Güneydoğu'da kadın gece yatakta, gündüz mutfaktadır.’’

CHP'DEN GÜNEYDOĞU SÖZÜ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki geceyi Batman'da, dün geceyi de Siirt'te geçirdi. Yaklaşık 4 bine yakın insan kendisini izler haldeydi. Bin beş yüze yakın kadın, kapalı salondaki izdiham nedeniyle dışarı alındılar. Baykal coşkulu kalabalığa hitap ederken CHP'nin Güneydoğu'ya yeni bakışının altını iki cümle ile vurguladı:

1- Bizim iktidarımızda devlet, halkının mezhebiyle, inancıyla, kimliğiyle ve kökeniyle ilgilenmeyecektir. Bunlara saygı gösterecektir.

2- Güneydoğu halkına iş ve ekmek bulacak, bu nedenle 'Ekonomik Kalkınma Kurulu' oluşturulacak, bölgeye özgün bir kalkınma bankası kurulacak, 2 milyar dolar kaynak aktarılacaktır ve hemen yatırımlara girişilecektir.

BÖYLE COŞKU GÖRÜLMEDİ

Böyle kalabalık ve coşkulu bir kadın kurultayı ilk kez yapılıyordu. En az 5 çocuklu kadınların beklentisi, yiyecekti. Nitekim çoğu, spor salonunun çevresinde saatlerce erzak dağıtımını beklediler. Bu konuda diğer partililerin, ‘‘Sizi aldatıyorlar’’ diye provokasyon yapmaları dikkati çekti. O ‘aç’ insanlara değil 5 ton erzak, 10 TIR getirseniz bile yetmeyecekti. ‘‘Barış, barış, barış... Savaşa hayır’’, ‘‘Bu kan artık durmalı’’, ‘‘Bu bölge sizin parçanız. Bizi kimse ayrı görmesin’’ diye haykırdı kadınlar. Ama söylenemeyen gerçek şuydu: ‘‘Koca dayağına ve kumaya hayır, açlığa hayır.’’

‘GÖNLÜ KIRIK’LARIN KEŞFİ

Havva Yürek, Siirtli bir ev kadını... 37 yaşında, 6 çocuklu. Geçen akşam Yalçın Doğan'ın NTV'deki programında bölgedeki sefaleti anlatmak için ‘‘yemek’’ ve ‘‘doymak’’ üzerinde söylediği çarpıcı sözcükler belleklere kazındı. Yürek, ‘‘Televizyonlarda izliyorum, Batı'da anneler, çocuklarına ye ye diyorlar. Biz ise doydun mu, doyduysan kardeşine kalsın demek zorunda kalıyoruz’’ diyor. Güneydoğu için doğal bir örnek Yürek... Güneydoğu'nun çözümünde biraz Özalcı... Konuşması bölge halkını biraz şaşırtmış. İstanbul'dan döndüğünde havaalanında yakınları tarafından ‘‘fazla konuşuyorsun’’ diye uyarılmış. Dün salonda da kadınlara ilginç Güneydoğu mesajları verdi. Ortaya koyduğu açık görüşler, ‘‘konuşan kadın’’ olarak ‘‘dinleyen parti’’ CHP'nin yöneticilerinin kafalarına bazı şeyleri yerleştirmiş. Bülent Tanla'nın inanılmaz projeleri ile ‘‘gönlü kırık’’ kadınlar keşfedilmeye başlanmış. ‘‘Kadın devrimi’’nin yeni politikalarını kadınlarla oluşturmak için ciddi bir projeler oluşturulmuş. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Okuducu, ‘‘Umutlar çiçek açıyor. 16 Mayıs'a kadar altı bölge toplantısı daha yapacağız. Türkiye Kadın Sempozyumu'nda, yüz binler olarak biz de varız, biz de yönetiriz diye haykıracağız’’ diyor.

ON BİN EL RADYOSU

Tablo bu... Ama hiçbir şey yapılmıyor değil Siirt'te... İstanbul'daki Siirt Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı (SEV), Siirt Eğitim ve Sanayi Vakfı (SESAV) gibi sivil örgütler, yüzlerce aileye yardım akıtıyorlar. Kentin yeni Valisi Osman Acar, bölge insanını cehaletten kurtarmak için bir kalkınma projesini uygulamaya sokmuş. 10 bin kadını eğitiyor, onlara Türkçe öğrettiriyor. 56 çeşit kursla aile planlaması, temizlik, doğum, yemek, halı, el becerileri konularında bilgi veriliyor. Vali Acar, geçen hafta kadınlar için düzenlenen bir çay partisinde, müzik eşliğinde bir kadın başörtüsünü çıkartarak, kendisini dansa kaldırmış. ‘‘Emin olun karımla bile dans etmekten sıkılırım ama severek dansa kalktım’’ diyor. Valinin Türkiye'ye çağrısı şu: Bize lütfen 10 bin adaptörlü el radyosu gönderin... (Valilik Tel: 0484. 223 10 01)













Yazarın Tüm Yazıları