Yeter ki kadınlar kırılmasın

Güncelleme Tarihi:

Yeter ki kadınlar kırılmasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2016 00:11

Hürriyet’in ‘Şiddete Karşı Tek Ses’ kampanyasının plağının kaydı tamamlandı. Erkeklerin kemiklerini kırdığı kadınlara ait gerçek röntgen filmlerinden özel bir teknikle üretilen plaktaki parça ise, ‘Kadınlar vardır’...

Haberin Devamı

GAZETENİZ Hürriyet’in 12 yıldır yürüttüğü Aile İçi Şiddete Son! kampanyası çerçevesindeki projesini oluşturan ‘Şiddete Karşı Tek Ses’in son adımı da atıldı.

Herkesi kadına yönelik şiddete karşı sesini çıkarmaya çağıran proje kapsamında, daha önce Güldünya albümünde yer alan ‘Kadınlar Vardır’ şarkısı, gerçek kadınların erkeklerce kırılan kemiklerine ait röntgen filmleri kullanılarak özel bir teknikle üretilen plaklara kaydedildi.

10 KADINDAN 4’Ü
Kadına yönelik şiddet, yapılan onca çalışmaya, kampanyaya rağmen etkili bir irade ortaya koyulmadığı için sorun olmaya devam ediyor. Türkiye’de her 10 kadından 4’ü şiddet görüyor. Sadece geçen yıl 303 kadın çoğunlukla en yakınları olan erkeklerce öldürüldü. Tecavüz, cinsel istismar vakalarının ardı arkası kesilmedi. Şiddet gören kadınların önemli bölümü korku, yalnızlaştırma, baskı ve ekonomik nedenlerle sesini çıkaramıyor, hakkını arayamıyor. İşte Hürriyet, bunun için ‘Şiddete Karşı Tek Ses’ adını verdiği yeni projesinde herkesi kadına karşı şiddete sessiz kalmamaya çağırıyor.

KADIN HAREKETİNİN MARŞI
Hastanelerden bu proje için toplanan röntgenler üzerine özel bir teknikle yivler açıldı ve gerçek röntgenlerden gerçek plaklar elde edildi. Almanya’da el işçiliği ile ürettirilen ve şimdilik sadece 100 tane basılması planlanan plaklara, Kadınlar Vardır Şarkısı kaydedildi. Bu şarkıyı, Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’nın Güldünya Şarkıları albümü için 2008 yılında bir araya gelen, Sezen Aksu, Nilüfer, Zuhal Olcay, Nazan Öncel, Aylin Aslım, Aynur ve Rojin’in de aralarında bulunduğu 13 ünlü kadın sanatçı birlikte seslendirmişti. Bestesi ve sözleri kadın aktivist, avukat ve HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu’na ait olan ve 1987’den itibaren kadın hareketinin marşı olarak kabul edilen ‘Kadınlar Vardır’ şarkısı Güldünya Şarkıları albümünün açılış parçasıydı.

KOLEKSİYONLUK
Sınırlı sayıda basılan ve parayla satılmayacak röntgen plaklar politikacılara, sivil toplum kuruluşlarına, gazetecilere ve fikir önderlerine gönderildi.
Plaklar, aynı zamanda müzik koleksiyoncuları için özel bir parça olacak. Hürriyet Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası yararına gerçekleştirilen proje, TBWA\ISTANBUL’a ait. Daha önce Güldünya Şarkıları’nı yayınlayan DMC de bu özel projeye katkı verdi.

İŞTE O ŞARKI
‘Kadınlar Vardır’ şarkısı ilk kez, 17 Mayıs 1987’de yapılan ‘Dayağa Karşı Yürüyüş’te söylenmişti. Söz ve müziği Filiz Kerestecioğlu’na ait o şarkının sözleri şöyle:

“Susmamız oturmamız
Hep boyun eğmemiz
Hayatı seyretmemiz
İstendi bugüne dek

Kadınlar vardır
Kadınlar her yerde

Suskunduk ve bekledik
Yaşandı seyrettik
Sonunda yeter dedik
Bir daha susmayana dek

Kadınlar vardır
Kadınlar her yerde”

BAKMADAN GEÇME!