Yetenek ve şartlar birleşince

Dünkü yazımızda Türk mutfağı denen o muhteşem kültür sentezinin farklı kökenlerden gelen pek çok milletin, pek çok rengin birleşmesi sonucu ortaya çıktığını söylemiştik.

Şu şüphe götürmez bir gerçektir ki, hem Orta Asya, hem de Anadolu yeme içme kültürünün beslenmesi açısından çok şanslı topraklardır. Hepimizin bildiği üzere, malzeme olmadan yemek yapmanız mümkün değildir ve bu iki medeniyet beşiği de malzeme bakımından çok zengindir.
Her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği, hayvanın beslendiği şanslı toprak parçalarıdır bunlar. Tek başına Anadolu’ya bakacak olursak üç tarafı denizlerle çevrili olduğu için pek çok ülke insanının nadiren yediği balığı Türk insanına bol bol yediği su götürmez bir gerçektir.
Tüm bunları toparlayacak olursak, biz Türkler yeme içme kültürünü geliştirmek ve zenginleştirmek için gerekli bütün şartlara sahip olmuşuz tarih boyunca. Ve bu şartları da büyük bir ustalıkla değerlendirip 700 yıllık zengin bir Türk mutfağı oluşturmayı başarmışız.

Köfteli lebeni çorbası

Malzemeler
Köfte için;
· 250 gr az yağlı köftelik kıyma
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan köftelik bulgur
· 2 yemek kaşığı un
· 1 su bardağı nohut
· 2 su bardağı aşurelik buğday (dövme)
· 2 çay kaşığı tuz
· 8 su bardağı su
Sosu için;
· 500 gr süzme yoğurt
· 1 adet yumurta

Yapılışı
Nohut ve buğdayı bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda ve bol suyla ıslatın. Köfteyi yapmak için; kıyma, tuz, karabiber ve köftelik bulguru derin bir kaba koyun. Karışımı iyice yoğurup fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Bir tepsiye un serpin ve hazırladığınız köfteleri una bulayarak tepside bekletin.
Geceden ıslattığınız nohut ve buğdayı yıkayıp süzün ve büyükçe bir tencereye koyun. Üzerine 8 su bardağı suyu aktarıp yumuşayıncaya kadar pişirin. Nohut ve buğday pişince hazırladığınız köfteleri kaynayan çorbaya azar azar ilave edin. Tuzunu katıp sık sık karıştırın.
Sosu hazırlamak için; yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpın. Köfteler kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra sosu azar azar ve bir taraftan çorbayı karıştırarak tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak 5-7 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
ısterseniz üzerine az miktardaki yağda kızdırdığınız kuru nane ve isot gezdirerek sıcak ya da ılık olarak servise sunun
Yazarın Tüm Yazıları