Yeşillik olsun diye

Salatanın yardımcı yemek olarak algılandığı günler geride kaldı artık.

Eskiden sadece salata yiyip sofradan kalksak iştahsız olduğumuz sanılırdı hemen. Bugünse salata, hem sağlıklı hem de pek çok ana yemekten daha lezzetli ve doyurucu olduğu için tercih ediliyor. Mesela eskiden salatada pişmiş tavuk ya da et kullanmak beklenmezken, bugün salatalar içlerine konulan etin pişirilme tekniğine göre çeşitlere ayrılıyor. Bütün salata çeşitlerini yiyen biri olarak benim favorim ise, biraz pahalı bir salata olmasına rağmen deniz mahsulleriyle hazırlanan salatalar. İçinde yengeç etinin, küçük pembe karideslerin, kalamarların olduğu yeşil salatayı yemeye doyamam. Salatanın lezzetli olmasının en önemli etkenlerinden biri tabii ki, tadına tat katan sostur. Bu konuda ne kadar özen gösterseniz azdır. Mesela salatada kullandığınız yeşilliklerin süzülmüş olması çok önemlidir, aksi takdirde hazırladığınız sos yaprakların üstünden akar ve lezzeti sadece dipteki malzemeye katılır. Bence salata yeşilliği seçerken görüntüsünden çok tadına özen gösterin. Çünkü istediği kadar iştah açıcı ve güzel görünsün, tadı tuzu olmayan yapraklar ağza alındıklarında küçük renkli káğıt parçalarından farksız olurlar.

Pazılı ekşili köfte çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

Köfte hamuru için

á 1 kg köftelik bulgur

á 1 su bardağı dolusu un

á 1 adet yumurta

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

á 1 yemek kaşığı tereyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 2 tatlı kaşığı biber salçası

á Yarım kg pazı yaprağı

Köftelik bulguru derin bir kaba aktarıp, üzerine bir parmak çıkacak kadar kaynar su ekledikten sonra tahta bir kaşıkla karıştırın. Bulgurun yumuşaması için yaklaşık 5 dakika kadar bekledikten sonra süzün. Üzerine un ve yumurtayı ilave edip, tuz ve karabiberi serptikten sonra yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduğunuz bulgurlu harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köftelerin tam ortasına serçe parmağınızla bastırarak çukurlar oluşturun. Böylece yemeğin sosu köftelerin içine geçecektir. Hazırladığınız köfteleri bir tepside biriktirdikten sonra buzdolabında bekletin. Diğer taraftan tereyağını orta boy bir tencerede eritip, incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 2-3 dakika soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra 8-10 su bardağı sıcak suyu da tencereye aktarın. Kaynaması için bekleyin. Yıkanmış pazı yapraklarını bir santim kalınlığında doğrayın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca, hazırladığınız bulgur köftelerini ve haşlanmış mercimeği ilave edip karıştırın. Ocağın altını hafifçe kısıp yemeği 30 dakika kadar pişirin. Son olarak doğradığınız pazı yapraklarını da tencereye aktarıp, tuz ve karabiberi serpin. Yaklaşık 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Hamsiköy’ün mısır ekmeği

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet orta boy havuç

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet yumurta

á 3 su bardağı mısır unu

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 yemek kaşığı tozşeker

á 2 çay kaşığı mısırözü yağı

á 1 su bardağı soğuk su

Soğanı soyup havucu kazıdıktan sonra ikisini de rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Mısır ununu derin ve geniş bir kaba koyup üzerine tuz ve tozşekeri serpiştirin. Üzerine rendelediğiniz havuç ve soğanı ekleyip yumurtayı kırdıktan sonra mısırözü yağını da ilave ederek yoğurmaya başlayın. Bir taraftan yoğrmaya devam ederken, bir taraftan da suyu azar azar ilave ederek oldukça koyu kıvamlı bir bulamaç elde etmeye çalışın. Hazırladığınız hamuru en az 2 santim kalınlığında olacak şekilde yağlanmış bir tepsiye veya fırın kabına yayın (hamuru yayarken elinize yapışmaması için elinizi sık sık sıvıyağa batırın). Hamuru 10 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları