Yeşilçam’ın dirilişi

Güncelleme Tarihi:

Yeşilçam’ın dirilişi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Seyirciyle barışan Türk sineması, 1998 yılına nitelikli yapıtlar ve yurtdışı festivallerden alınan ödüllerle umutlu girdi. Türkiye'de yeni Türk filmleri vizyona girmeye devam ederken Yavuz Turgul'un Eşykiya, Ferzan Özpetek'in Hamam, Zeki Demirkubuz'un Masumiyet, Derviş Zaim'in Tabutta Rövaşata filmileri, uluslararası başarılarına geçen yıl olduğu gibi bu yılda devam ediyorlar.

Türkiye'de 2 milyon 600 bini aşkın kişinin izlediği, sadece 1997'nin değil, Türk sinema tarihinin seyirci rekorunu kıran Eşkıya, Almanya'daki 55 sinemadan sonra, Avusturya'da 22 sinemada vizyona girdi. Almanya'da 11 haftada 220 bin kişinin izlediği Eşkıya, 2 milyon 476 bin mark hasılat elde etti. Önümüzdeki günlerde İsviçre, Fransa ve İngiltere'de de gösterime girecek olan filmin En İyi Yabancı Film Oscarı için Amerika'daki tanıtım faaliyetleri de sürüyor. 31 Ocak 1998 günü Los Angeles'ta Akademi üyelerine resmi gösteriminin ardından, 2 Şubatta New York'ta, 4 Şubatta Los Angeles'ta özel gösterimi yapılacak.

1997 yılında 22 ödülle yılın en çok ödül alan filmi olan Ferzan Özpetek'in Hamam filmi, İtalya'da 36 haftadır vizyonda kalmayı başararak bir başka rekor kırdı. Geçtiğimiz hafta İtalyan reklam kreatifleri tarafından ‘‘Dalgaları Aşmak’’ ve ‘‘Romeo & Juliet’’ filmleri ile yılın en iyi üç filmi arasında gösterilen Hamam, toplam 20 ülkeye satıldı. Türkiye, İtalya ve İsviçre'nin ardından gösterime girdiği İsveç'te üçüncü haftasında en çok iş yapan film oldu. 16 Ocakta Norveç'te gösterimi girecek olan Hamam, ocak ayının son haftasında İspanya'da 22 sinemada gösterime girecek. Ardından Fransa, Kanada, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Meksika, Macaristan, ABD, İngiltere ve Güney Afrika'nın da aralarında bulunduğu toplam 20 ülkede seyirciyle buluşacak.

Antalya ve Adana film festivallerinden toplam 8 ödül kazanan Masumiyet, 1998'de İstanbul ve Ankara film festivallerine katılacak. 1997'de Venedik ve Selanik film festivallerinde gördüğü ilgiden sonra yönetmen Zeki Demirkubuz, uluslararası birçok festival komitesinden davet mektubu aldı. Ocak ayının son haftasında Fransa'nın Angers kentinde yapılacak olan ‘‘Premiers Films’’ adlı festivale katılacak olan Masumiyet, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Bosna'dan 10 filmle yarışacak. Demirkubuz, Angers'deki festivalin ardından Paris'te filmin yayın haklarını satın almak isteyen dünyaca ünlü bir firma ile görüşme yapacak.

1997 yılında uluslararası festivallerden 8, ulusal festival ve yarışmalardan 10 ödül alan Derviş Zaim'in Tabutta Rövaşata filmi, 1998'de katılacağı 12 uluslararası festivalin yarışmalı bölümünde yer alacak. Geçtiğimiz yıl Montpellier, Amiens, Torino ve Selanik festivallerinden çeşitli ödüller alan Tabutta Rövaşata'nın katılacağı 1998 festivalleri Hindistan, Almanya, Norveç, Amerika, Fransa, Avustralya'da yapılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!