Dünya Haberleri

DÜNYA

    Yeşil ve lifli besinler bağırsak kanserini önlemiyor

    Hürriyet Haber
    22.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme: 22.01.1999 - 00:01

    Eğer sevmiyorsanız artık kendinizi zorlayarak ıspanak ve brokoli yemenize gerek kalmadı. Çünkü şimdiye kadar kalın bağırsak kanserine karşı iyi geldiği söylenen bu tür lif zengini yeşil besinlerin kanseri önleyen bir etki yapmadığı ortaya çıktı.

    Harvard Üniversitesi'nden Dr. Charles Fuch'un 16 yıl boyunca 88.757 kadın denek üzerinde yaptığı araştırmaya göre, lif bakımından zengin yiyeceklere dayanan beslenme rejimiyle kalın bağırsak ve rektum kanseri arasında herhangi bir bağ bulunamadı. Dr. Fuch, New England Tıp dergisine yaptığı açıklamada, ‘‘Elimizdeki veriler lifli yiyeceklerin kanseri önleyici etki yaptığı konusunda herhangi bir somut kanıt ortaya koymadı’’ dedi.

    Lifli sebzelerin kanseri önlediği yolundaki iddialar ilk kez 1970'li yıllarda ortaya atılmıştı. Afrikalıların beslenme rejimlerini inceleyen bilim adamları bu bölgede daha çok lifli yiyecekler tüketildiğini ve kanser vakalarına çok az rastlandığını göz önüne alarak böyle bir sonuç çıkarmışlardı. Ancak her şeye rağmen şimdiye kadar yapılan araştırmalarda istatistiki veriler dışında söz konusu bağlantıyı ortaya koyan elle tutulur bir başka kanıta rastlanmadı.



    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı