Yeşil İzmir için AB'den destek

Güncelleme Tarihi:

Yeşil İzmir için ABden destek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2018 12:48

Yeşil İzmir için AB'den destek

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, "UrbanGreenUp" isimli projeyle Avrupa Birliği'nden 2,5 milyon Euro hibe kazandı. Bu kapsamda düzenlenen "Horizon 2020-Uluslararası Yeşil Alt Yapı Çalıştayı"na da ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, "Toprak, su ve havanın korunması adına yürüttüğümüz bu çalışmaları Avrupa Birliği'nden alınacak hibe dayatmasıyla değil, doğru olduğuna inandığımız için, akla ve bilime dayanarak yapıyoruz" dedi.

Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı “HORIZON 2020" kapsamında 39 uluslararası proje arasında birinciliği elde eden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, daha yeşil bir İzmir için atacağı adımlar bir kez daha masaya yatırıldı. Kentin geleceğine yön verecek uygulamaların ele alındığı "Horizon 2020-Uluslararası Yeşil Alt Yapı Çalıştayı" İspanya'nın Valladolid ve İngiltere'nin Liverpol kentlerinin temsilcilerinin yanı sıra birçok yerli ve yabancı uzmanın katılımıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalıştayda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Bitnet ve Demir Enerjiyle birlikte hazırladığı, AB'den 2,5 milyon EURO hibe almaya hak kazanan “UrbanGreenUpö isimli proje katılımcılara tanıtıldı.

"RAYLI SİSTEM YATIRIMLARI KARBON SALIMINI DÜŞÜRECEK"

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Türkiye’deki büyük kentler arasında karbon salımını azaltmaya yönelik adım atan tek yerel yönetimin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi doğa esaslı çözümleri araştırıyor, toplu taşımada lastik tekerlekten elektrikli ve raylı sisteme geçme yönünde önemli adımlar atıyor. Raylı sistemler ulaşımı konforlu hale getirmenin yanı sıra karbon salımını önemli ölçüde azaltacak. Benzer şekilde otobüs filomuzu da elektrikli hale getiriyoruz. Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek büyük çaplı yatırımlar yapıyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel iklim değişikliğini en aza indirmek, sel taşkınlarını önlemek, bio-çeşitliği korumak için bir dizi çalışma yaptığını belirten Gökçe, İzmir'in kişi başına düşen arıtılmış su miktarında, İstanbul ve Ankara’nın yaklaşık 10 kat ilerisinde olduğuna dikkat çekti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 KUTU

PROJE SONUÇLANDIĞINDA NE OLACAK?

İzmir 2015 yılında imzaladığı ve "Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı" çerçevesinde 2020 yılına kadar karbon salımını yüzde 20 azaltacak. Bunu başarırken temiz ve çevreci tramvayı, geliştirilmiş bisiklet yolu ağı ve enerjisini yüzde 100 yenilebilir enerji kaynaklarından karşılayan belediye yapılarıyla örnek olacak. "UrbanGreenUP" kapsamında geliştirilen örnek uygulamalar, 2020 yılına kadar gerçekleştirilmesi gereken bu hedefler için bir sembol olacak. Ayrıca 2040 yılında taahhüt edilen iklim değişikliği uyum çerçevesinde yapılması gerekenlere de örnek teşkil edecek. Ayrıca, "UrbanGreenUp" projesi ile yapılan örnek uygulamalar “İzmir Yeşil Altyapı Stratejisi" ile uyum içinde tüm kente yaygınlaştırılacak. Projede kentlinin tarımla ve tarımsal üretici kooperatifleri ile buluşturulması, İzmir’in yerel kalkınma hedefleri ile uyumlu ekolojik iş-çalışma alanları oluşturulacak. Kent tarımının geliştirilmesi gıda güvenliği ve çevre bilincini geliştirici pek çok önemli uygulama ve etkinliğe destek verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!