Yeşil: Günah keçisiyim

Güncelleme Tarihi:

Yeşil: Günah keçisiyim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çok sayıda faili meçhul cinayetten sorumlu tutulan ‘Yeşil' ve ‘Sakallı' kod adlarıyla tanınan Mahmut Yıldırım, yaptıklarından devletin bilgisi olduğunu öne sürdü. Gazi olaylarını çıkarmakla da suçlanan ‘Yeşil', ‘Emniyet, dikkatleri Özel Tim'den JİTEM'e çevirmek istiyor olabilir'' dedi.

Güneydoğu'da pek çok faili meçhulün yanı sıra son olarak Gazi Mahallesi olaylarını çıkarmakla suçlanan ‘Yeşil' ve ‘Sakallı' kod adlarıyla tanınan Mahmut Yıldırım, ‘‘Ne yaptıysam devletin bilgisi dahilinde yaptım'' dedi. Şu anda aktif olarak hiçbir olayın içinde yer almadığını savunan Yıldırım, ‘‘Özellikle çocuklarımı güvence altına almam gerekli. Bunu sağladıktan sonra şahsen ortaya çıkmaktan korkacağım bir şey yok'' diye konuştu.

Adının ‘‘durup dururken'' yeniden ortaya atıldığını belirten Yıldırım, ‘‘Emniyet ne kadar kirli işi varsa JİTEM'e yamayıp temize çıkmak isteyebilir. Buldukları günah keçisi de benim. Akıllarına kim gelirse benim öldürdüğümü, bütün paraları benim aldığımı söyleyebilirler. Askerin kullandığı itirafçıları yoldan çıkarıp kendi menfaatine çalışır hale getirenler araştırılmalı'' diye konuştu.

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü ve yeni hükümetin Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir ile Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı'nın, Gazi Mahallesi olaylarında parmağı olduğunu öne sürdükleri Yıldırım, bu konudaki iddiaları reddetti. Yıldırım, ‘‘O olaylarda farklı bağlantıları olan kişilere bakmak lazım. Emniyet, dikkatleri özel timin üzerinden JİTEM'e çevirmek istiyor olabilir'' dedi. Yeni Ufuk Gazetesi'nin telefonla görüştüğü ‘Yeşil', Avcı'nın suçlamalarının ‘‘özel'' bir nedeninin bulunabileceğini söyledi.

Karanlık ilişkilerinden çok büyük paralar elde ettiği, hatta hesabına bankalara milyonlarca dolar para yatırıldığı iddialarını da kabul etmeyen ‘Yeşil', bu konuda şunları söyledi:

‘‘Ben bir bankaya gitsem ve bir milyon dolar çekmek istesem büyük olay çıkar. O konu iddia edildiği gibi olsa şimdi çocuklarımın güvenliğiyle ilgili olarak sıkıntıda olmaz, endişe duymazdım.''

Antalya'da inşaat şirketi bulunduğu ve bunu daha sonra kapattığı öne sürülen Yıldırım, ‘‘O da Emniyet'in uydurması. Antalya'da bulundum ama şirket için değil'' dedi. Yıldırım, aleyhindeki bütün iddialara rağmen mahkemeye çıkmayı düşünüp düşünmediğine ilişkin bir soruya ise şu karşılığı verdi:

‘‘Ben hayatımı koydum ortaya. Devlete karşı mücadele edenlerle savaştım. Bazılarına yanlış gibi gelebilir yaptıklarım, ama bence doğruydu. Kimliğim belli, yerimi bilen bilir. Devlet isterse her yerde çıkar hesabımı veririm. Ama gerçekten bir neticesi olacaksa. Ortalıkta gürültü koparmak için çıkmam. Kim olduğumu bilenler var, ne yaptığımı bilenler var. Hüdanabit değilim...''

Avcı: 'Yeşil' MİT'in adamı

BİNGÖL'e bağlı Solhan ilçesi Yenidal Köyü'nde 3 Mayıs 1953 tarihinde doğdu. 1989-1993 yılları arasında çok sayıda faili meçhul cinayetin sorumlusu olarak gösterilir. Uyuşturucu trafiğinde rol almasının yanı sıra haraç toplamakla ve fidye için adam kaçırmakla da suçlandı. Otomobilinde taranarak öldürülen ‘Kumarhaneler Kralı' Ömer Lütfü Topal'ın cebinden ‘Yeşil' yazılı bir not çıkmasıyla bu cinayetin sorumlusu olarak görüldü. Ayrıca Topal'ın, İş Bankası Ankara Kızılay Şubesi'ne iki parti halinde havale ettiği 17 milyon doların alıcısının ‘Yeşil' olduğunun belirlenmesi bu savı daha da güçlendirdi. Susurluk Komisyonu'na ifade veren Hanefi Avcı,Yeşil'in, MİT'in adamı olduğunu ve arkasında da JİTEM'in bulunduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!