Yeşil deniz kaplumbağaları denizle buluştu

Güncelleme Tarihi:

Yeşil deniz kaplumbağaları denizle buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2016 12:14

Yeşil deniz kaplumbağaları denizle buluştu

Haberin Devamı

Ramazan ÇELİK/ SAMANDAĞ (Hatay), (DHA)- HATAY'ın Samandağ İlçesi'nde nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası yavruları denizle buluştu.
Samandağ sahillerinde sabahın ilk ışıklarıyla yuvalardan çıkan yavru kaplumbağalar, kısa sürede kendine gelerek denize doğru hareket etti. Bu heyecanlı anlara çok sayıda doğasever de tanıklık etti. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Koyulhisar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ sahillerinde bu yıl bin kadar yuva tespit ettiklerini ve bu yuvalardan yaklaşık 50 bin yavrunun çıkacağını söyledi.
Yrd.Doç.Dr. Sönmez, "Samandağ kumsalları deniz kaplumbağalarının üremesi açısından Türkiye'nin önde gelen kumsallarından birisi. Özellikle yeşil deniz kaplumbağalarının ana üreme merkezini oluşturuyor. Üreme zamanını düşündüğümüzde Mayıs-Haziran ayları arasında deniz kaplumbağaları yumurta bırakmak için sahilimize geliyor. Bu süreç Ağustos ortasına kadar devam ediyor. Temmuz ayının ortasından sonra ise Eylül-Ekim ayına kadar yuvalardan yavrular çıkmaya başlıyor. Kumsalda şuana kadar binin üzerinde yuva yapıldı. Yılsonunda net rakam ortaya çıkacak ama şuan binin üzerinde yuva var" dedi.
KIYI EROZYONU ÜREME ALANLARINI YOK EDEBİLİR
Samandağ sahillerinin en büyük sorunu olan kıyı erozyonunun, önlem alınmazsa ilerleyen dönemde kaplumbağaların üreme alanını yok edebileceğini belirten Sönmez, "Burada yaşanan sorunlar Samandağ kumsallarının kıyının ciddi bir şekilde kıyı erozyonuna uğraması, kıyı gittikçe daralıyor ve deniz kaplumbağalarının üreme alanı daralıyor. Yumurtlayacak alanları olmamaya başlıyor, bunun dışında sahilde aşırı şekilde katı atık kirliliği birikiyor. Genel olarak dünya popülasyonuna baktığımızda, Samandağ kumsallarındaki deniz kaplumbağalarının oranı dünyadaki varlığın yüzde 20'sine tekabül ediyor. Buda oldukça önemli bir rakam. Samandağ bu yönden göz ardı edilmemesi, ileriye dönük olarak sorunların çözülmesine yaklaşılması gerekiyor. Bunun yanında bugüne kadar yapılan çalışmalar gösteriyor ki, en ciddi sorunumuz kıyı erozyonu, onun dışında günü birlik çözümlerle popülasyonun devam edeceğini düşünüyorum. Binin üzerinde yuvamız vardı, şuana kadar yaklaşık 500'ünden yavrular çıktı, bu da yuvalardan 50 binin üzerinde yavru çıktığı anlamına gelir, bu rakamın da yaklaşık 30-40 bini denize ulaştı diyebiliriz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!